Mršavljenje je proces označen pravilnom prehranom i tjelovježbom. Nije lako brzo osmisliti zdrav i nutritivan obrok, zato evo 4 obroka za mršavljenje.
Mršavljenje je put ovisan o temelju koji čine dobro uravnoteženi obroci. Upravo oni igraju ključnu ulogu u oblikovanju sastava našeg tijela i cjelokupnog zdravlja. Budući da težimo zdravlju, značaj kvalitetne prehrane ne može se precijeniti.
Uloga uravnoteženih obroka u mršavljenju

U području mršavljenja, uravnoteženi obroci preuzimaju ključnu ulogu u orkestriranju uspjeha. Kontrola porcija, pažljiva raspodjela hranjivih tvari i pažljivo upravljanje kalorijama temelj su održivog upravljanja težinom. Na ovaj način donosimo informirane prehrambene izbore koji su u skladu s našim ciljevima.
Obroci bogati hranjivim tvarima zauzimaju središnje mjesto u procesu mršavljenja. Obroci bogati vitaminima, mineralima, vlaknima i nemasnim bjelančevinama ne samo da hrane tijelo, već i potiču osjećaj sitosti, obuzdavajući sklonost prejedanju. Dajući prioritet hranjivim tvarima, postižemo skladnu ravnotežu između hranjenja svojih tijela i težnje za mršavljenjem.
Naši prehrambeni izbori su povezani s ishodima naše želje za mršavljenjem. Odabirom obroka koji su u skladu s tim ciljevima, imamo moćan alat u potrazi za zdravijom težinom. Sa svakim obrokom, put do uspješnog upravljanja težinom postaje opipljiviji i ostvariviji.
Korištenje cjelovitih, neprerađenih sastojaka u obrocima pojačava sposobnost tijela da apsorbira i asimilira hranjive tvari. Zabluda da mršavljenje zahtijeva neukusne i nezadovoljavajuće obroke odavno je prošla, a zamijenjena je ukusnim receptima bogatima hranjivim tvarima. Ovi obroci postižu skladnu ravnotežu između okusa i hranjivosti, omogućujući nam da uživamo u zadovoljavajućim jelima dok napredujemo prema svojim ciljevima mršavljenja.
Piletina na žaru s povrćem

Sastojci
Marinada
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 4 češnja češnjaka, zdrobljena
- Pola žličice čilija
- 1 žličica origana
- 2 prstohvata soli
- Papar po ukusu
Za pečenje
- Oko 200 g pilećih prsa bez kosti
- 1 paprika, narezane na trake
- Pola srednje velike tikvice, narezana na debele ploške
- 1 patlidžan, narezan na debele ploške
Upute
- Marinada se pravi tako da sve sastojke dobro promiješate. Pola marinade odvojite za piletinu, a pola za povrće.
- Piletinu, prije nego što ju namažete marinadom, posolite. Drugu polovicu prelijete po narezanom povrću i pomiješate. Ostavite da stoji nekoliko minuta.
- Piletinu pečete 5-7 minuta na žaru ili grill tavi, dok se ne ispeče. Pokrijete folijom i odstavite da odstoji dok ne ispečete povćre.
- Poslužite piletinu i povrće s limunom za dodatni okus.
Salata od kvinoje i graha

Sastojci
- 1 šalica kvinoje, isprane
- 1 šalica vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- Prstohvat papra
- 1 žličica soli
- Pola luka, fino nasjeckanog
- 1 paprika, očišćena i nasjeckana
- 1 i pol šalica skuhanog graha ili 1 konzerva graha
Upute
- Kvinoju kuhate tako da pustite vodu da uzavre i kvinoju kuhate na jakoj vatri oko minutu. Nakon toga, ostavite da se oko 15 minuta lagano krčka. Maknete s vatra i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Preostalu vodu iscijedite i isperete hladnom.
- U međuvremenu, pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna, ocat, češnjak, papar i sol u posudici. Narežite papriku i luk dok čekate da se kvinoja skuha. Grah ocijedite i isperite ako koristite konzervirani.
- Kada je kvinoja skuhana, pomiješajte dresing, narezanu papriku i luk te grah. Dobro promiješajte i ostavite saladu da se ohladi. Može stajati poklopljena u hladnjaku do 5 dana.
Pečeni losos s batatom i mahunama

Sastojci
- 1 i pol žlica soja sosa
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- Oko 150 g losos fileta
- 200 g batata, narezanog na kockice
- 2 prstohvata soli
- 2 prstohvata papra
- 100 g mahuna
Upute
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh obložite papirom za pečenje.
- Pomiješajte soja sos, 1 žlicu maslinova ulja, limunov sok i pola češnjaka u posudi. Stavite losos filete unutra, dobro ih premažite dresingom i ostavite da odstoji.
- Narezani batat stavite na papir za pečenje i pomiješajte sa žlicom maslinova ulja, solju i paprom. Pecite oko 20-25 minuta.
- Par minuta prije nego što je batat pečen, mahune pomiješajte s preostalom žlicom maslinova ulja, solju i paprom.
- Batat lagano pomiješajte i pogurajte na jedan kraj pleha. Marinirani losos i mahune stavite na drugi kraj te pecite još 15 minuta sve skupa.
Parfe od grčkog jogurta s bobicama i orašastim plodovima

Sastojci
- Oko 200 g običnog grčkog jogurta
- Šaka smrznutih ili svježih malina
- Šaka smrznutih ili svježih borovnica
- Dvije žlice narezanih badema, po želji poprženih
- 2 žlice meda
Upute
Posložite parfe, redom jogurt, bobice i badem u zdjelicu ili veliku čašu. Prelijte medom po vrhu.
Do Čitanja,
Luka Kuhar