Za svaku narudžbu iznad 99€ izaberi Muscle Labs kreatin 150g s okusom naranče GRATIS! Prikaži ponudu →

4 top obroka za mršavljenje

Recepti | 08. Rujan 2023. 10 minuta

Mršavljenje je proces označen pravilnom prehranom i tjelovježbom. Nije lako brzo osmisliti zdrav i nutritivan obrok, zato evo 4 obroka za mršavljenje.

Tablica sadržaja

Mršavljenje je put ovisan o temelju koji čine dobro uravnoteženi obroci. Upravo oni igraju ključnu ulogu u oblikovanju sastava našeg tijela i cjelokupnog zdravlja. Budući da težimo zdravlju, značaj kvalitetne prehrane ne može se precijeniti. 

Uloga uravnoteženih obroka u mršavljenju

najfiniji shake u samo par minuta

U području mršavljenja, uravnoteženi obroci preuzimaju ključnu ulogu u orkestriranju uspjeha. Kontrola porcija, pažljiva raspodjela hranjivih tvari i pažljivo upravljanje kalorijama temelj su održivog upravljanja težinom. Na ovaj način donosimo informirane prehrambene izbore koji su u skladu s našim ciljevima.

Obroci bogati hranjivim tvarima zauzimaju središnje mjesto u procesu mršavljenja. Obroci bogati vitaminima, mineralima, vlaknima i nemasnim bjelančevinama ne samo da hrane tijelo, već i potiču osjećaj sitosti, obuzdavajući sklonost prejedanju. Dajući prioritet hranjivim tvarima, postižemo skladnu ravnotežu između hranjenja svojih tijela i težnje za mršavljenjem.

Naši prehrambeni izbori su povezani s ishodima naše želje za mršavljenjem. Odabirom obroka koji su u skladu s tim ciljevima, imamo moćan alat u potrazi za zdravijom težinom. Sa svakim obrokom, put do uspješnog upravljanja težinom postaje opipljiviji i ostvariviji.

Korištenje cjelovitih, neprerađenih sastojaka u obrocima pojačava sposobnost tijela da apsorbira i asimilira hranjive tvari. Zabluda da mršavljenje zahtijeva neukusne i nezadovoljavajuće obroke odavno je prošla, a zamijenjena je ukusnim receptima bogatima hranjivim tvarima. Ovi obroci postižu skladnu ravnotežu između okusa i hranjivosti, omogućujući nam da uživamo u zadovoljavajućim jelima dok napredujemo prema svojim ciljevima mršavljenja.

Piletina na žaru s povrćem

Piletina na žaru s povrćem

Sastojci

Marinada

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • 4 češnja češnjaka, zdrobljena
  • Pola žličice čilija
  • 1 žličica origana
  • 2 prstohvata soli
  • Papar po ukusu

Za pečenje

  • Oko 200 g pilećih prsa bez kosti
  • 1 paprika, narezane na trake
  • Pola srednje velike tikvice, narezana na debele ploške
  • 1 patlidžan, narezan na debele ploške

Upute

  1. Marinada se pravi tako da sve sastojke dobro promiješate. Pola marinade odvojite za piletinu, a pola za povrće.
  2. Piletinu, prije nego što ju namažete marinadom, posolite. Drugu polovicu prelijete po narezanom povrću i pomiješate. Ostavite da stoji nekoliko minuta.
  3. Piletinu pečete 5-7 minuta na žaru ili grill tavi, dok se ne ispeče. Pokrijete folijom i odstavite da odstoji dok ne ispečete povćre.
  4. Poslužite piletinu i povrće s limunom za dodatni okus.

Salata od kvinoje i graha

Salata od kvinoje i graha

Sastojci

  • 1 šalica kvinoje, isprane
  • 1 šalica vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • Prstohvat papra
  • 1 žličica soli
  • Pola luka, fino nasjeckanog
  • 1 paprika, očišćena i nasjeckana
  • 1 i pol šalica skuhanog graha ili 1 konzerva graha

Upute

  1. Kvinoju kuhate tako da pustite vodu da uzavre i kvinoju kuhate na jakoj vatri oko minutu. Nakon toga, ostavite da se oko 15 minuta lagano krčka. Maknete s vatra i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Preostalu vodu iscijedite i isperete hladnom.
  2. U međuvremenu, pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna, ocat, češnjak, papar i sol u posudici. Narežite papriku i luk dok čekate da se kvinoja skuha. Grah ocijedite i isperite ako koristite konzervirani.
  3. Kada je kvinoja skuhana, pomiješajte dresing, narezanu papriku i luk te grah. Dobro promiješajte i ostavite saladu da se ohladi. Može stajati poklopljena u hladnjaku do 5 dana.

Pečeni losos s batatom i mahunama

Pečeni losos s batatom i mahunama

Sastojci

  • 1 i pol žlica soja sosa
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 češnja češnjaka
  • Oko 150 g losos fileta
  • 200 g batata, narezanog na kockice
  • 2 prstohvata soli
  • 2 prstohvata papra
  • 100 g mahuna

Upute

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Pomiješajte soja sos, 1 žlicu maslinova ulja, limunov sok i pola češnjaka u posudi. Stavite losos filete unutra, dobro ih premažite dresingom i ostavite da odstoji.
  3. Narezani batat stavite na papir za pečenje i pomiješajte sa žlicom maslinova ulja, solju i paprom. Pecite oko 20-25 minuta.
  4. Par minuta prije nego što je batat pečen, mahune pomiješajte s preostalom žlicom maslinova ulja, solju i paprom.
  5. Batat lagano pomiješajte i pogurajte na jedan kraj pleha. Marinirani losos i mahune stavite na drugi kraj te pecite još 15 minuta sve skupa.

Parfe od grčkog jogurta s bobicama i orašastim plodovima

Parfe od grčkog jogurta s bobicama i orašastim plodovima

Sastojci

  • Oko 200 g običnog grčkog jogurta
  • Šaka smrznutih ili svježih malina
  • Šaka smrznutih ili svježih borovnica
  • Dvije žlice narezanih badema, po želji poprženih
  • 2 žlice meda

Upute

Posložite parfe, redom jogurt, bobice i badem u zdjelicu ili veliku čašu. Prelijte medom po vrhu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni