Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

5 naputaka za SNAGU i ENERGIJU

Savjeti | 13. Prosinac 2021. 8 minuta

Biti snažan i imati adekvatnu razinu energije za trening uvijek je dobro, ali, heh, nije uvijek nešto čime se možemo pohvaliti. Donosimo par naputaka za takve situacije.

1. Kalorije, kalorije, kalorije

Nema okolišanja, kalorije nam energiju znače! Ugljikohidrati i masti, a u određenim situacijama i proteini, koriste tijelu kao izvor prijeko potrebne energije. I ne, ne govorimo ovdje o prijeko potrebnoj energiji kao o nekoj floskuli - doslovno nam treba za život. Ako ste nekada čuli za pojam bazalnog metabolizma, isti označava pretvorbu tvari koja se odvija u tijelu kako bi ono funkcioniralo u svojoj osnovi. Daleko smo tu od teških treninga, duge vožnje biciklom ili rušenja rekorda.

Ozbijan nesrazmjer unešenih kalorija s dnevnom potrošnjom itekako može uzrokovati osjećaj slabosti i manjka energije na treningu. Osobi koja zbog svojih trenažnih angažmana mora unositi cca 3000 kalorija kroz dan brojka od 2200 sustavno će predstavljati problem i rezultirati izostankom traženog učinka. Isto tako, unese li ta osoba preko 5000 kalorija, može se osjetiti tromom i pretrpanom, više spremnom za wc nego trening. Provjerite kako stojite s kalorijskim unosom i odgovara li vam to zapravo!

solid mass za snagu i energiju

2. Trening koji uspavljuje

Ovo nije rijetko, zapravo, kod rekreativaca je bolno česta pojava. Dođeš na trening, imaš svojih par omiljenih vježbi koje nisu previše naporne, možeš isključiti glavu i bezumno pomicati teret. Sama kilaža nikako ne predstavlja ozbiljan izazov za tebe, a poštenu muku osjetiš tek pri kraju treninga ili na zadnjem ponavljanju poneke vježbe. Svima nam se dogodi, i sami smo to iskusili.

Bez podizanja razine težine treninga nema baš napretka po pitanju snage. Pitajte bilo kojeg powerliftera kako napredovati u podignutim kilažama i on će vam rado spomenuti gdjekad nužan deload ili lakši period, ali - kada tada - reći će, jednostavno moraš stisnuti zube i probati što prije nisi. Taj izazov podiže i razinu spremnosti za daljnjim treniranjem, kao da u glavi stvara taj poseban dojam "energičnosti" gdje bez ikakvog unosa goriva to stanje spremnosti rezultira boljim angažmanom pri pokretu!

3. Suplementacija može pomoći

Suplementacija označava dodatke prehrani, proizvode osmišljene da nešto dodaju već osmišljenom planu hranjena. Bilo da nešto nedostaje u dnevnom unosu, nema ga dovoljno, ili naprosto želiš ubaciti, suplementi su dobra i korisna opcija. Kvalitetni brendovi znaju da su energetske potrebe sportaša povećane pa iz tog razloga mogu ponuditi više ugljikohidratnih proizvoda koji se, uz recimo aminokiseline, mogu konzumirati kroz trening, nakon ili u nekim slučajevima - prije! 

Također, gledajući energiju i pomake u snazi kao takve, najčešće preporučamo kreatin. Suplementiranje ovim preparatom izaziva porast razine fosfokreatina u mišićima (glavni čimbenik  u sintezi ATP-a), naravno u kombinaciji s treningom i punjenjem rezervi glikogena (s dekstrozom). Mnogi zadovoljni korisnici rado ga uvrštavaju u svoj plan suplementacije zbog fantastičnog omjera uloženog za dobiveno i osjetnim pomacima kroz vrijeme korištenja ovog preparata.

hyper rush energija

4. Masa je važna, ali nije presudna!

Snaga i masa mogu biti u dobrom međuodnosu i ako vidite, recimo, bodybuildera, s pravom možete pretpostaviti da nije slab čovjek, međutim, gdjekad se u sitnijim lifterima ili sličnim natjecateljima u sportovima snage krije osjetno veća "moć". Zašto je to tako? Jer osjećaj pumpe i hipertrofija kao takva nije nužno ono što vam treba za snagu. Da, veliki i mišićavi ljudi teško da će biti slabi, ali ne, osoba s većim mišićma što se centimetraže tiče nije nužno snažnija na samom treningu.

No, čekaj, zašto čovjek ne bi htio i mišiće i snagu? Stvar je jednostavna, različiti sportovi imaju različite kriterije. Pogledamo li nekog tko se natječe u težinskim kategorijama poput boksača ili recimo gimnastičara kojima bi dodatna masa tijela bila direktno otežanje pokreta, nije uvijek dobro imati veći broj na vagi, a snaga kao takva koristit će! Dobro je da ista ima velike veze s mišićma, vezivnim tkivom, te je kao takva zapravo svojstvo neuromišićnog sistema. Možeš biti jak, ali pitaj se, koliko velik - trebaš biti?

5. Limitiraj unos alkohola

Heh, da, ovo baš i nije nešto što u svoj dnevni plan možeš dodati već, ako je situacija takva, nužno moraš oduzeti iz njega. Alkohol je problematičan za sintezu proteina i maksimalno korištenje kapaciteta tijela. Njegov učinak nalik je na blagi sedativ te, pogotovo ako planiraš nešto popiti kroz dan, lako možeš postati trom i neučinkovit ostatak vremena. Treniraš li navečer, pripazi da u danu prije toga baš i nije bilo alkohola jer razina energije stvarno neće biti ista i samim time poželjan učinak izostaje.

Kako smo već rekli, alkohol i treniranje spojiti nije baš lako i sretno. Neće vas povremena čaša pive ili vina u potpunosti unazaditi glede ciljeva vezanih uz promjenu figure, povećanje snage ili održavanje razine energije, ali ako kao jednu od navika imate redovito i, ruku na srce, ne sasvim kontrolirano pijenje alkohola, tu će se pojaviti problem. Možda i postanete hrabriji sa suprotnim spolom, ali snaga, energija. Možete se pozdraviti!

kreatin za snagu

Dakle - podići snagu i imati više energije dva su vrlo tražena postignuća u svijetu sporta, pogotovo ako želite napredovati u teretani - no nužno je i u mnogo drugih sportova. Snagom pomičemo granice, energijom sve to omogućavamo. Potrebni su nam kvalitetni izvori kalorija, poglavito kvalitetni ugljikohidrati, a ni kreatin nije na odmet kada nas zanima bolji učinak na treningu. 
Pripaziti na prehranu? Ne moramo ni naglašavati!

Pripazite na stvari koje smo naveli, slušajte vlastito tijelo i napredak kao takav neće izostati!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni