Košarica Narudžba

5 savjeta kako smanjiti mamurluk

28.12.2022
Marko Šimović
Dolaze nam dani dočeka Nove Godine što znači da će mnogi posegnuti za slavljem koje će biti potpomognuto alkoholom. Svi želimo veselje koje nam on daje, a nitko loš osjećaj nakon. Pogledaj par savjeta kako smanjiti mamurluk.

 Piti alkohol u umjerenoj mjeri može biti uživajuće i dio životnog stila, ali pretjerana konzumacija može imati negativne posljedice na vaše zdravlje i dobrobit. Ako tražite kako da minimizirate efekte prekomjernog uživanja u alkoholu, postoji par koraka koje možete poduzeti da smanjite učinak alkohola na vaše tijelo.

1. Biraj svoja pića mudro

Neka alkoholna pića imaju visok udio kongenera koji su nusproizvodi fermentacije koji mogu pridonjeti većem mamurluku. Tamnija pića kao što su viski i crno vino znaju imati više kongenera nego svijetlija pića kao što su votka i džin.

2. Hidriraj se prije i nakon pijenja alkohola

Alkohol je diuretik što znači da povećava proizvodnju urina što može dovesti do dehidracije. Pobrini se da popiješ puno vode prije, tijekom i nakon pijenja alkohola kako bi spriječio dehidraciju i minimizirao mamurluk.

3. Jedi prije i tijekom konzumacije alkohola

Ako imaš hranu u želucu to može usporiti apsorpciju alkohola u krv. Pokušaj jesti obrok prije nego li počneš piti i razmisli o tome da grickaš hranu bogatu mastima ili proteinima dok piješ alkohol kako bi smanjio učinke alkohola na svoje tijelo.

4. Razmisli o dodatcima prehrani

Postoji par suplemenata koji mogu smanjiti negativne učinke alkohola na tijelo. Na primjer, Milk Thisle je biljka za koju se smatra da štiti jetru od štete koju alkohol može izazvati.

Postoje dokazi koji ukazuju da cink može smanjiti jačinu mamurluka. Konzumacija alkohola može ometati apsorpciju i metabolizam cinka u tijelu, a niske razine cinka su povezane sa simptomima mamurluka kao što su mučnina, glavobolja i umor.

Jedno istraživanje je našlo da je uzimanje cinka u tabletama samnjilo simptome mamurluka kod grupe studenata.

5. Znaj svoje granice

Najučinkovitiji način za minimiziranje učinaka pretjeranog konzumiranja alkohola je da si svjestan koliko si popio. Prati svoj unos alkohola i pobrini se da rasporediš svoja pića na duži vremenski period. Jako je važno zapamtiti da je tolerancija na alkohol kod svakoga drugačija tako da trebaš voditi računa o svom tijelu (ne kako netko drugi može) i reakciji svog tijela na alkohol.

Prateći ove korake možeš smanjti negativne učinke konzumiranja alkohola i uživati u alkoholu na odgovoran i zdrav način

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO