Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
AKCIJA ZAŠTITI SVOJ IMUNITET! Verviavita Cink 180 tableta 1+1 GRATIS! Sve za 9.9€! Prikaži ponudu →

Cink: pomaže li rastu mišića?

Prehrana | 18. Siječanj 2023. 10 minuta

Cink je vječno na usnama sportašima i rekreativcima. Što je on zapravo? Zašto je koristan? Saznajte u našem novom članku!

Cink je esencijalni mineral koji je prisutan u tragovima u ljudskom tijelu. Igra važnu ulogu u tjelesnim procesima, od proizvodnje hormona, preko rada našeg imunosnog sustava, pa do održavanja zdravlja kože i kostiju. Jer...zdrave kosti ne trebaju samo starijima!

Može ga se pronaći u različitim vrstama hrane - orašastim plodovima, povrću, žitaricama, mliječnim proizvodima, morskim plodovima i mesu.

Metabolizam cinka uključuje apsorpciju, raspoređivanje i lučenje cinka iz tijela. Proces apsorpcije reguliraju hormoni, proteini i drudge molekule kako bi se održala potrebna razina cinka u tkivu i organima. Nakon što se upije u tijelo, cink se raspoređuje. Igra važnu ulogu u raznim metaboličkim procesima, uključujući sintezu DNA. Posljednji korak u metabolizmu cinka jest lučenje viška cinka iz tijela.

No, što to sve znači za sportaše? Pomaže li rastu mišića ili ne?

Kako cink utječe na različite vrste hormona?

cink i hormoni

Znam, znam, opet mi nešto o hormonima, a vi ste pitali za mišiće! No, usko je vezano, vjerujte nam. Cink je tako nužan u proizvodnji hormona, posebno u sintezi i otpuštanju inzulina, testosterona i hormona rasta. Također regulira razine estrogena i kortizola. Pomaže i sintezu ugljikohidrata i masti, što doprinosi održavanju optimalnih razina hormona.

Spomenuli smo tu testosteron, estrogen i kortizol. Deficijencija cinka zato je usko vezana sa smanjenim lučenjem hormona, što dovodi do manjka spomenutih hormona, uz što je vezan povećani umor i smanjeni libido.Testosteron je tako hormon koji igra važnu ulogu i kod muškaraca i kod žena, iako ga mi uglavnom asociramo s muškarcima. Važan je za rast mišića i opće zdravlje.

Estrogen je hormon koji igra važnu ulogu u ženskom tijelu, uglavnom vezan uz ženski reproduktivni sustav, a kortizol je hormon usko vezan uz stres. Tijelo ga proizvodi kako bi regulirao metabolizam, tlak i imunosni sustav, a previsoka ili preniska razina kortizola može dovesti do raznih problema sa zdravljem.

Deficijencija cinka, koja može uzrokovati pomanjkanje nužnih hormona u tijelu, može posljedično negativno utjecati na rast i razvoj mišića. Samo neki od simptoma su mišićna atrofija, slabost, umor i sporo zacjeljivanje rana, ali i smanjenje mišićne mase i snage.

S pravilnim unosom cinka, možemo našem tijelu osigurati prikladne uvjete za proizvodnju hormona, pa posljedično i pomoći rastu naših mišića i snage tijela. Kakve to veze ima s mišićima?

Cink i rast mišića

zinc za mišiće i tijelo

Cink je mineral koji igra važnu ulogu u osiguravanju optimalnog funkcioniranja tijela. Benefiti cinka su mnogostruki, uglavnom vezani uz razvoj i pravilno funkcioniranje stanica, tkiva i organa, regulaciju hormona i imunitet. Bolja koža, poboljšana probava i apsorpcija nutrijenata te smanjenje potencijalnih upalnih procesa u tijelu, uz bolju detoksikaciju organizma samo su neki od njih.

No, što to znači za sportaše i vježbače? Bitno je za zapamtiti kako cink igra važnu ulogu u rastu i razvoju mišića. Regulacija procesa rasta mišića, koji uključuje apsorpciju cinka, a posljedično i proteinske sinteze, važni su pozitivni utjecaji cinka.  Pomaže poboljšati snagu mišića i izdržljivost, ali i smanjiti rizik od ozljede. Često se navodi kako cink pomaže sportašima u bržem oporavku nakon treninga i održavanju zdravog imuniteta te, što je posebno važno za muškarce, povećanom lučenju testosterona.

Navedeni benefiti, a posebno rast mišića, usko su vezani uz utjecaj cinka na apsorpciju i sintezu proteina. Proteini su ključni za rast i razvoj mišića, ali i oporavak mišićnog tkiva nakon napornog treninga. Razlažu se na aminokiseline, koje se zatim koriste u mišićnim tkivima, ali i pri izgradnji hormona i antitijela.

Cink: koliko i kada unositi?

minimalna dnevna količina cinka

Minimalna dnevna doza cinka za odraslu ženu jest 8 miligrama, a za muškarca 11 miligrama. Osim suplementacijom, možemo ga unijeti preko namirnica, kao što je perad, crveno meso, grahorice i slično.

Što se tiče idealnog vremena za unos cinka u organizam, uglavnom ovisi o tome što vama više paše. Neki preporučuju jutro, neki večer, no tijelo cink metabolizira jednako u svako doba dana. Postoji preporuka da cink treba unositi sat do dva nakon jela, kao i naznaka da pomaže s kvalitetom sna, no istraživanja o toj temi se tek provode.

Iako je cink moguće unositi kroz hranu, ali niste sigurni unosite li ga dovoljno, uvijek je moguće nadomjestiti unos visoko kvalitetnom suplementacijom u obliku tableta koja se u tijelo unosi na dnevnoj bazi.

Cink je, kao esencijalni mineral, važan za zdravlje organizma. Pomaže održavanju zdravlja mišića i balansu razine hormona u tijelu, koji su iznimno važni za normalno funkcioniranje ljudskog tijela. Ništa ne može zamijeniti kvalitetnu prehranu i dobar trening, a pravilan unos cinka tome može samo doprinijeti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni