Košarica Narudžba

Čišćenje organizma postom

13.07.2011
M. Šimović
Onečišćenost vode, zraka i hrane šteti zdravlju, i tako direktno negativno djeluje na postizanje očekivanih sportskih rezultata. Uzimanje velike količine tekućine (uglavnom obične, nezagađene vode) poznata je stara metoda čišćenja organizma.

Većina vrhunskih sportaša konzumira 5-6 litara vode dnevno. Međutim, slobodno možemo reći da je metoda posta ujedno najstarija - i najuspješnija metoda čišćenja tijela.

Post koriste i indijski yogiji kao nezamjenjivu i vrlo zdravu i efikasnu metodu čišćenja organizma. u nekim zemljama post ima religijsko značenje, ali je očito uveden u religiozne običaje stoga što je imao djelotvoran učinak na organizam.

Post ni u kom slučaju nije suprotan ciljevima sportaša, kako bi se to nekima moglo učiniti. Znanstvenici su nakon opširnih istraživanja došli do velikog broja spoznaja u korist posta. Naime tijekom gladovanja dolazi do zanimljivog efekta. Organizam, kako bi došao do potrebne energije - razgrađuje bolesne i oštećene stanice, tj. vlastito tkivo koje nije esencijalno za održavanje vitalnih funkcija. Pročišćeno na takav način, tijelo se brže i oporavlja te lakše izgrađuje novo tkivo.

Kako i kada primijeniti post?

Nekoliko dana prije posta potrebno je pripremiti organizam na gladovanje, smanjenjem hrane i konzumiranjem samo voća i povrća, a tijekom samog posta treba piti neograničenu količinu obične i čiste vode. Ukoliko ne možete izdržati glad, pijte sokove od voća i povrća (i to bez šećera i konzervansa).

Vrlo je važno da neposredno nakon posta (zbog psihičke gladi) ne opteretite želudac velikim količinama hrane, jer može doći do bolnih poslijedica u probavi. Stoga je potrebno slijedećih nekoliko dana (2-3) umjereno jesti voće i povrće kako bi pripremili želudac i probavu na normalan rad.

Izvor: Damir Perkov: Prehrana u bodybuildingu

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO