Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

JE LI BODYBUILDING ŠTETAN ZA ZDRAVLJE?

Savjeti | 20. Prosinac 2014. 8 minuta

Imajući u vidu sve što smo dosad prošli, zaključujemo da bodybuilding u svojoj osnovi nije štetan za zdravlje niti opasan po život čovjeka koji se njime bavi.

Postoje faktori koji Vam mogu narušiti zdravlje prilikom bavljenja bodybuildingom, a  koje su to, napominjemo sada.

 1. Nepravilna tehinka treninga

 Bodybuilding trening u teretani traži koncetraciju na pokret i pažnju prilikom svake vježbe. Ako nemate znanja o izvođenju nekog pokreta, nemojte se u to upuštati bez prethodnog razgovora sa osobom koja je kvalificirana savjetovati Vas. Izvođenje vježbi bez potrebnog predznanja ili razumijevanja tehnike pokreta moglo bi Vas skupo koštati. Od lakših povreda i istegnuća, do opasnijih lomova i pogubnih povreda. Sve to možete u potpunosti izbjeći optimalnim treningom te pravilnim upravljanjem tijela prilikom izvođenja vježbi.

2. Prejedanje ili izgladnjivanje

Ako želite ostvariti dobar izgled izbjegavajte ove dvije ekstremne situacije u kojima Vaše tijelo ne samo da neće dobro funkcionirati, već može ostati narušena zdravlja.  Prejedanje i nekontroliran unos nutrijenata u organizam najčešće se događa kod pojedinaca koji žele ostvariti dobitak na mišićnoj masi, ali umjesto toga ovaj ekstrem vrlo lako rezultira zdravstvenim problemima ako ga forsirate kroz duži vremenski period. Isto vrijedi i za izgladnjivanje kojemu se neki podvrgavaju radi što boljeg definiranja mišića. To nije optimalan niti siguran način za ostvarenje tog cilja, a zdravstvene posljedice neće izostati. Od umora do nesvjestice, tijelo ne voli kad ga tjerate na ekstremno malo ili previše hrane.

3. Zloporaba doping sredstava

Pažljivo pročitajte prvu riječ! Zloporaba doping sredstava realan je problem, ali javlja se uglavnom kod ljudi koji nisu ozbiljni bodybuilding natjecatelji. Doping sredstva, najčešće anaboličko-androgene steroide, zloporabit će pojedinci koji vjeruju u magičan učinak tih zabranjenih supstanci. Krenut će s uporabom bez imalo, ili s vrlo malo informiranja i napraviti veliki nered u svom organizmu. Do zaista ozbiljnih posljedica dolazi rijetko, ali ovakve supstance nikako se ne bi trebale uzimati „na svoju ruku“. Njihovi plusevi i minusi godinama su predmet rasprava tako da uporaba, ako je iz nekog razloga nužna ili u tijeku, treba biti nadzirana od strane stručnjaka. Iako uvijek treba imati na umu kako se radi o dopingu koji je u mnogim državama svijeta osim sportski, zabranjen i zakonski!

Izbjegavajući ove tri stvari Vaša bodybuilding put može biti lijepa priča o trudu i osobnom angažmanu koji je urodio zasluženim rezultatima. Jer ovaj sport kao takav sigurno neće narušiti Vaše zdravlje.

 Do Čitanja,

Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni