Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Jesu li bilderi jaki ili napuhani?

Savjeti | 09. Ožujak 2022. 9 minuta

I? Jesu li? Što su na kraju? Hoću li i ja ojačati budem li se bavio treniranjem? Često čujemo ovako što u raspravama na internetu

U zadnjih deset godina našeg rada unutar fitness i bodybuilding industrije, jedan od čestih komentara na razvijena tijela bodybuildera bio je (nešto u stilu) "Vidio bi ja njega da dođe ovdje sa mnom drva slagati". I uistinu slaganje drva, cjepanje istog, pa zatim i prijevoz, nisu lake djelatnosti za koje je itekako potrebna snaga.

Naravno, takav komentar osoba često daje kako bi upozorila druge da se niti slučajno ne počnu diviti ili komplimentirati sportski aktivnog pojedinca čija je figura izgrađena sukladno sportu kojim se bavi. Ako nije narastao od bukve ili hrasta, što je uopće ovdje tako impresivno ili korisno?

Zašto je to tema?

Jer mišiće odvajkada povezujemo sa fizičkim radom i teškim poslovima. Bilo da se zaista radi o slaganju drvne građe, kopanju kanala, građevinskim radovima ili mehaničarskim poslovima. svi su oni često obilježeni i prikladnim razvojem često korištenih mišićnih skupina. To ne znači da je svaki bauštelac istih kontura kao Arnold Schwarzenegger, ali fizički radni obično i izgledaju kao da svoje tijelo zaista koriste u radu.

Snaga i bodybuilding

Samim time, bodybuilderi su vrlo zanimljivi za komentare. Njihovi mišići ujedno su i njihov posao, a pomoću procesa kojeg nazivamo hipertrofija žele razviti svoje tijelo do najvišeg mogućeg stupnja. Koji je njihov cilj? Izgled!

Bodybuilding natjecanja odvijaju se na pozornici. Nakon početne usporedbe simetrije, svaki od natjecatelja proziva se u višečlane prozivke koje zatim prolaze nekoliko obaveznih poza uspoređujući kroz njih razvoj tijela.

Poze su:

1) Prednji dupli biceps

2) Prednji dupli lat (leđni mišić)

3) Prsa sa strane

4) Stražnji dupli biceps

5) Stražnji dupli lat

6) Triceps sa strane

7) Trbuh i noge

8*) Most Muscular poza (napinjanje mišića čitave figure, licem prema publici)

Poza broj osam ne izvodi se uvijek na svim natjecanjima, baš kao što i sudac može prozvati pozu "relax" koja unatoč varljivom imenu uopće ne označava opuštenost već kontrolirano napinanje mišića s raširenim leđima, licem prema publici.

Sve ove poze, njihov red i način izvedbe, osmišljene su kako bi sudačka komisija odlučila tko je od natjecatelja kroz proces priprema treningom, prehranom, dodacima i svime ostalime, razvio najbolju bildersku figuru. Mukotrpno napinjanje mišića na pozornici izrazito iscrpi natjecatelja koji tamo dolaze nakon itekakvog kalorijskog deficita, ali kao što vidite, nigdje ništa ne podižu.

Jer bodybuilding nije dizanje utega

Niti je bodybuilding isto što i powerlifting ili strongman. Cilj ovog sporta je, kao što smo rekli, razviti izgled figure do točke koja će zadovoljiti propozicije kategorije. Ozbiljna forma, veliki mišići, duboke separacije. To je bitno. Koliko koji natjecatelj diže u čučnju ili deadlifta? Za binu uopće, tj. na bini nije presudno u nekom natjecateljskom smislu. Jedan protiv drugoga neće ništa podizati. 

Mišići i snaga

E sad, proces priprema uključuje stotine teških treninga utezima. Tu se bodybuilderi itekako muče u teretani, pomiću granice, dižu velike kilaže, ali rijetko istražuju koji im je maksimum. Progresija po pitanju podignute težine dokazano je važna za progresiju po pitanju razvoja mišića, ali natjecateljski element u bodybuildingu ne traži maksimalno opterećenje utegom, već maksimalan razvoj mišića kojem taj pokret na treningu pomaže.

Jedno i drugo u partnerskom su odnosu. To znači da su bodybuilderi itekako snažni, sigurno da je svaki od njih bitno jači od rekreativnog vježbača, ili čovjeka koji se ne bavi sportom, no to je nuspojava njihove aktivnosti, ne i krajnji cilj. Maksimalna težina u glavnim dizanjima cilj je powerliftera. Makismalna snaga kroz različite izazove, cilj je strongmana. Makismalni mišići, kako god, e to je cilj graditelja figure, bodybuildera. 

Ne, njihovi mišići nisu izgrađeni kako bi na pozornici baratali s par kubika drva. Niti da bi nekoga umlatili što prije u ringu. Ne planiraju na natjecanju podizati uteg s poda, niti iznad glave. 

I što onda?

Baviti se bodybuildingom nužno znači i ojačati s vremenom te pomicati granice vlastitih mogućnosti, ali ne mora - i najčešće nije - biti potraga za osobnim maksimumima u pojedinim podizanjima. Treniraš li kao bodybuilder, vjerojatno ćeš osjetno ojačati kroz određeni vremenski period, ali znaj da su to treninzi kojima je cilj oblikovanje tijela, ne i maksimalna snaga.

kreatin i snaga

Svako razmišljanje o tome da su bodybuilderi slabi deplasirano je. Možda gdjekad zavist inspirira takve komentare, no oni su ipak točni u smislu da bodybuilder vrlo vjerojatno neće biti najsnažniji čovjek na svijetu upravo zato što to nije cilj njegova posla. Mišići nas mogu uputiti na fizički rad, kao što kroz povijest i jesu, ali ovdje je njihov izgled poanta. On je uz snagu vezan, no tek simbiotski.

Što se slaganja drva tiče, sigurno ima trening programa i za to. A tko zna, možda jednog dana i na Mr.Olympia pozornici ugledamo novu kategoriju, bitno više "šumsku" od svih ostalih!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni