Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kakav je to 'dobar' izgled?

Savjeti | 11. Veljača 2022. 8 minuta

Sjajno je lijepo izgledati i onda prigodno opaliti odličnu fotografiju za neku od svojih društvenih mreža. Ali koliko je to zapravo uopće održivo? Drugim riječima, postavi naslov ovog teksta kao pitanje: kome je dobar izgled uklopiv u život?

Kada otvorite ovu temu, zapravo se spuštate niz vrlo nezgodno stepenište u kojem je puno toga pretpostavljeno i uzima se zdravo za gotovo, a malo što ima pametno uporište i stoji na čvrstim temeljima.

Za početak te društvene mreže. Nekako nam se u glavi izgubila njihov fundamentalan ustroj kao digitalnog mjesta stvorenog od i za probrane životne trenutke.

(Ne)stvarni izgled

Ovdje mislimo na to da i ljudi koji "tako" izgledaju - ne izgledaju baš tako zapravo. U razgovoru s pojedincima koji se profesionalno mogu nazvati influencerima stekao sam dojam da je daleko najteže objaviti nešto što će onda prosječni pratitelj nazvati spontanom slikom.

Tamo nema ništa, ali ništa, što možemo nazvati spontanim, iznenadnim ili nasumičnim. Ona knjiga na polici malo više nakrivljena od ostalih vjerojatno nije slučajno tamo. Ukusni napitak poznatog proizvođača na stolu također nije bezbrižno ostavljen pa po inerciji nepažnje upada u kadar niti je novi smartphone pomoću kojeg ova objava nastaje tu tek reda radi.

Ovdje želimo naglasiti da se radi o pažljivo skrojenoj iluziji. Nigdje to nije opasnije nego u sferi fizičkog izgleda kojim se danas više nego ikada prije može manipulirati razno raznim alatima. Ne samo da postoje brojni filteri i dodaci za društvene mreže kojima možemo ukrasiti glavu zečjim ušima - ide to dalje!

namještanje ljepote

Na primjer, uz samo par dodira smanjujemo struk, jednim pomakom kažiprsta zaoblit ćemo gluteus, a polusatnim pipkanjem ekrana žene su sklone od svoga lica napraviti plastičnu, nestvarno zaglađenu, noćnu moru koje se ni barbika ne bi posramila.

Znate sve one sitne nosiće, obraze bez kontura i bora te usne jezivo jednakih linija? Dap, nisu stvarni.

Dečki nažalost često nisu bolji. Strukovi su im magično uži, ramena šira, a mišići naglašeniji. Od amaterskih uradaka takve vrste na kojima su sjene i kontrasti prešli u znanstvenu fantastiku, do skandala poznatih pod imenom "Adobe Gains" - prijestupa je pregršt.

Osobno, kao fan i komentator profesionalnog bodybuildinga, nikada nisam razumio tendenciju kreatora sadržaja da dodatno fotošopiraju i naglašavaju figure bildera profesionalaca, zar nisu njihove figure van svakog uvriježenog standarda?

Bodybuilderi i ostale figure...

Ovo smo sve napisali kako bi naglasili da ništa od navedenog nije dobar izgled. Radi se o laganju, manipuliranju i opasnom zavaravanju pomoću kojeg u široj društvenoj sferi opasno utječemo na percipirane standarde izgleda i ponašanja. Takav "dobar izgled" ne samo da nije stvaran život već on u stvarnom životu ne bi smio pronaći mjesta. 

S druge strane, dobra je vijest da aktivno bavljenje sportom ili bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti, a vjerujte dovoljna je ta rekreativa komponenta - ne morate biti natjecatelj ili profesionalac - već bitno pomaže izgled i zdravlje.

Pripazite li da vaša dnevna rutina uzme u obzir i adekvatan kalorijski unos izračunat s obzirom na dob, spol i aktivnost, već ste na sjajnom putu potpunog gospodarenja vlastitim izgledom, a pridodati svemu tome možete i kvalitetne suplemente pomoću kojih proces može biti lakši i ubrzaniji. Ima ih svakakvih, od whey proteina do vitamina i minerala.

Vrijedi ovdje naglasiti i da bi svo vrijeme koje možda netko provodi uređujući filtere i retuširajući fotografije valjalo uložiti u adekvatan odmor i vrijeme (sačuvaj Bože, zar ovo još itko radi) provedeno bez raznobojnih svjetala ekrana. 

izgled bodybuildera

Zapravo, da ovo pojednostavimo i možda malo grubo kažemo, u danu prosječnog čovjeka skoro pa jednako vremena možete uložiti u stvarno ili lažno oblikovanje tijela. Jedno od tog dvoje stvarno vam može pružiti lajkove bez utega, ali apsolutno ništa više korisnoga i smislenoga.

Dapače, znam da kod nekih stvara grozan osjećaj neadekvatnosti, sram pri upoznavanjima uživo i anksiozne tendencije zbog stalne nužnosti užurbanog uređivanja svake nove slike.

Sve zato što smo se ulovili u krug nestvarnog izgleda kojeg i sami želimo lažno perpetuirati.

Dobro izgledati? Može se!

Vjerujte, dobar izgled uklopiv je u svačiji život (u određenoj mjeri i ovisno o situaciji) kada se čovjek barem malo želi potruditi i iskazati. Stvar je u tome da ne trebamo pristati na svačiju prezentaciju dobrog izgleda, niti pristati na sve standarde prezentirane putem posrednika koji profitiraju od manipulacije fotografijama, tijelima i licima.

Ne, ako je dobar izgled jednako Ronnie Coleman, onda to uistinu ne može svatko. Dapače, ni njegovoj konkurenciji profesionalnih bodybuildera nije baš pošlo za rukom izjednačiti takvu figuru ili joj barem uspješno parirati.

Ne, ako je dobar izgled par nestvarno glatkih obraza, izobličena zadnjica oko koje se (začudno!) uvio i namještaj na fotografiji, onda nije za svakoga. Također. 

Međutim dobar izgled uvijek je plod zalaganja i one zdrave ljubavi prema sebi kao čovjeku kojem je tijelo neizostavan dio postojanja. Osnovna komponenta.

suplement koji radi

Kada izgled odražava samopoštovanje, red i brigu, onda doprinosi svemu, od privlačnosti do zdravlja, jer nije stečen površno ili prevarom, ali ako je izgled baš to - prkosno varanje i zamagljivanje stvarnosti - onda je možda bolje i ne vidjeti što stvarno stoji iza svega.

Drugim riječima, dragi naši, izgledati dobro nije moguće samo "modelima" viđenim na instagramu, ali namještati sliku par sati, zatim je uređivati još toliko, uistinu i jest rezervirano za one koji od toga žive. To nije nužno "dobro" samo je specifično, često teško i gdjekad tužno.

Dobro - dobro je moguće i ostvarivo upravljenim zalaganjem! To možemo svi. 

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni