Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
AKCIJA ZAŠTITI SVOJ IMUNITET! Verviavita Cink 180 tableta 1+1 GRATIS! Sve za 9.9€! Prikaži ponudu →

Kako maksimizirati vaše rezultate uz HMB

Suplementi | 20. Ožujak 2023. 11 minuta

HMB suplementi postaju sve popularniji među sportašima i bodybuilderima koji žele poboljšati svoj mišićni rast. Ali kako koristiti HMB suplemente na pravi način za maksimalne rezultate?

HMB ili beta-hidroksi beta-metilbutirat prirodna je molekula koja se nalazi u ljudskom tijelu. Opsežno je proučavan, a koristi se kao suplement za izgradnju mišića kako bi se povećao rast i razvoj mišića.

Što je HMB?

što je hmb

HMB je prirodni metabolit esencijalne aminokiseline leucin koja se nalazi u mišićima. Sastoji se od aminomaslačne kiseline i beta-hidroksi-metilbutiratne skupine, skraćeno HMB.  Kao suplement se koristi od ranih 1990-ih.

HMB naše tijelo proizvodi iz proteina koje unosimo, a u malim količinama se može unijeti i putem hrane koju jedemo. Međutim, količina leucina koji se u tijelu pretvori u HMB manja je od pet posto. Što to znači? Jednostavno rečeno, tijelo ne proizvodi dovoljno HMB-a koji bi mogao pomoći u ostvarivanju vježbačkih ciljeva.

Na sličan problem nalazimo i po pitanju unošenja HMB-a putem hrane. Primjerice, može ga se pronaći u tragovima u avokadu i grejpfrutu. No, radi se o toliko malim količinama da bi trebalo pojesti tisuće avokada kako bi tijelo dobilo nekoliko grama HMB-a.

Prednosti korištenja HMB-a

za rast mišića i oporavak nakon treninga

Sinteza proteina u mišiće kako bi rasli i razbijanje proteina u mišićima, to jest razgradnja mišića ili proteoliza, se kontinuirano događa kroz dan, što je posebno izraženo kod aktivnih vježbača i sportaša. Ti procesi usko su vezani jedan uz drugi. Proteine je potrebno razgraditi na komponente kako bi se mogli sintetizirati u mišiće da narastu.

Međutim, zbog duže neaktivnosti, bolesti ili procesa starenja, proces razbijanja proteina na aminokiseline često postane brži nego što je njihovo sintetiziranje u mišiće. HMB tu igra ključnu ulogu. Poboljšavanjem sinteze proteina u tijeu HMB usporava proces razbijanja mišićne mase, preciznije proteina od kojih su naši mišići građeni.

HMB tako može pomoći povećati mišćnu masu, smanjiti oštećenje mišića, pobošljati rast snage uslijed vježbanja i pomoći sa smanjivanjem masnih naslaga u tijelu. Također pomaže u smanjenju umora tijekom vježbanja, omogućujući vam da duže naprežete mišiće jače i postižete bolje rezultate.

Može povećati snagu stiska, poboljšati ravnotežu kod ljudi i starijih osoba te štititi od oštećenja mišića kod starijih osoba i zaštiti mišićnu masu tijekom mršavljenja, također kod starijih. Dodatno, HMB može pomoći u smanjenju bolova nakon vježbanja, tako da se možete ranije vratiti u teretanu i nastaviti graditi više mišića.

HMB primarno koriste sportaši i bodybuilderi, a jedna od njegovih prednosti je povećanje izdržljivosti tijela. Također može pomoći i smanjiti iscrpljenost tijela uslijed dnevnih aktivnosti i vježbanja. To znači da bi tijekom treninga sportaš mogao napraviti više ponavljanja prije nego što nastupi umor.

Kako unijeti više HMB-a?

Kako unijeti više HMB-a?

Kao što smo već spomenuli, unijeti više HMB-a u tijelo nije baš sasvim jednostavno. Za početak, potrebno je jesti hranu bogatu proteinima kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, meso poput svinjetine, govedine i piletine te razne grahorice. Također ga se može pronaći u tragovima u avokadu, grejpfrutu i cvjetači.

No, to ne garantira da ćete vaše tijelo imati dovoljno HMB-a kako bi ga moglo aktivno iskoristiti. Ključ leži u razumijevanju ispravne doze HMB-a. 

Preporučena doza HMB-a ovisi o vašoj kilaži i ciljevima koje želite ostvariti. Preporuča se da po kilogramu tjelesne mase unesete oko 38 mg HMB-a, što znači da će osoba od 60 kg trebati unijeti oko 480 mg dnevno. Naravno, u vaš izračun o tome koliko ćete HMB-a unositi u tijelo treba uzeti u obzir vaše ciljeve.

Dnevni unos HMB-a će tako varirati ovisno o pojedincu, a vjerojatno ćete proći i razdoblje eksperimentiranja s dozama dok ne pronađete onu koja odgovara vašim potrebama. Primjerice, Arnold Schwarzenegger je uzimao oko 3000 mg dnevno, zajedno s drugim suplementima. Ova visoka doza se ne preporučuje jer može uzrokovati nuspojave kao što su grčevi u želucu i proljev. 

HMB se često koristi u kombinaciji s drugim suplementima, kao što su whey protein, glutamin i kreatin, nadopunjeno ugljikohidratima u prehrani. Kad se kombinira sa spomenutom suplementacijom, HMB može drastično njihovu učinkovitost.

HMB je koristan suplement za sve one koji se bave sportom, a posebno bodybuildere i pojedince koji vježbaju u teretani. Pomaže s oporavkom i rastom mišića, sintezom proteina i bržim oporavkom. Prednosti korištenja HMB-a su višestruke, što poprilično govori u prilog njegovoj općoj popularnosti kao suplementa kod bodybuildera i svih drugih vježbača i sportaša.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni