Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako i zašto konzumirati kreatin?

Suplementi | 11. Veljača 2021. 11 minuta

U desetljećima poslovanja Proteke jedno je pitanje očito vječno! Kreatin, taj poznati suplement jedan je od najprodavanijih uopće - a mnogi se još uvijek pitaju kako ga koristiti i - zašto?

Dap! Na tržištu je prava uzdanica i brojni vježbači čuli su za njega, no od sve galame pogubile su se neke bitne informacije. Kao onaj slučaj kada zbog šume ne vidimo drvo, tako i od svakovrsnog hvaljenja kreatina izgubimo iz vida njegovu bit. 

Toliko učinkovit da mora biti ilegalan!?

Dakle, upoznajmo se. Kreatin monohidrat tu je za vas, a informacije o njemu skrivene su ispod plašta reputacije. Dugo se tako govorilo o njegovoj mogućoj steroidnoj prirodi. S obzirom na to da dolazi u prahu, ime mu ne nalikuje namirnici (Grci kroz deklinaciju na sličan način kažu "meso"), a učinak je sumnjivo pozitivan - odmah se nanjušila možebitna nevolja oko ovog suplementa.

 Dodajte tomu i njegovu C4H9N3O2 formulu pa je sve "jasno". Nešto s toliko slova i brojeva može biti samo teška kemija ili jednadžba! 

 Iako u popularnoj kulturi oprečni pojmovi - kreatin je prirodan kemijski spoj. Enciklopedija ga navodi kao važnog za funkciju mišića. Nalazi se u svim organima, a posebno je koncentriran u mišićnom tkivu. Što se dežurnih teretanizatora tiče - tu ima prolaz, jer druži se s mišićima!

 

 Međutim, to i jest malo sumnjivo.

 Kada nešto pomaže mišićima, odmah dolazi pod povećalo. Tko ima najizraženije mišiće? Bilderi! A zna se da u bodybuildingu ima i nekih nedopuštenih sredstava. Što ona rade? Pomažu s mišićima. I tu se kreatin hvata za kragnu. Vruće mu je, treba malo na zrak.

 Problemi se nastavljaju!

 Isprva će korištenje kreatina obilježeno početnim punjenjem uzrokovati i nešto brži dobitak na kilaži. Moguće je kroz desetak dana opaziti pomake na vagi od jedne do tri kile. Taj prvi skok signalizira nam zadržavanje veće količine vode u mišićima.

 Još gore - sustavno korištenje kreatina pomaže razvoj mišićne mase. Prvobitna voda ne nastavlja se gomilati beskonačno, a sam po sebi neće rezultirati dobitkom neželjenog sala.

 Ne samo da su mogući pomaci u izgledu mišića - kreatin, uskladišten u tijelu, pomaže pri opskrbi energijom. Nešto što u svijetu treninga ne možemo zanemariti.

 Presuda je spremna. S obzirom na pozitivne učinke on mora biti steroid. Anabolički, teški.

 Ali eto - nije!

 Među anaboličkim steroidima ima nekih imena za koje ste sigurno čuli, no kreatin monohidrat tamo se ne može pronaći. Njih povezujemo s testosteronom koji se, primjerice, mora esterificirati kako bi nakon injekcije odgodili njegovu razgradnju. 

 Kortikosteroidi? Koža, oči, pluća, netko koga znate možda je imao tegobe s navedenim organima pa su isti tretirani kortikosteroidima. Neki se nanose na kožu, drugi inhaliraju, a ima ih i u oblicima injekcija. Kreatin - nema ga ni tu!

 Ako ste pili kreatin monohidrat neće vas odbiti u razgovoru za posao niti poslati s bine zbog nesportskog ponašanja. Višak kreatina u tijelu šalje se jednosmjernom kartom van kroz mokraću, a testiranja njegovog korištenja ukazali su da bi za korisnika početnika mogli rezultirati kojom probavnom smetnjom - nikako nekim štetama na jetri i bubrezima. Doduše, nitko još nije ispitivao što se dogodi kada netko popije ili inhalira dvije kante dnevno, pa, molimo, nemojte ni vi.

 Kod uzimanja monohidrata razlikujemo dva perioda:

1. Punjenje

 2. Održavanje

 Kroz fazu punjenja običaj je uzimati kreatin s čašom vode u nekoliko dnevnih doza čija će ukupnost iznositi 20-30 grama. Taj period traje otprilike 5-7 dana, a zatim dolazi proces održavanja tijekom čega pijemo od 3-5-10 grama dnevno. 

 Treba imati na umu da hrana bogata kreatinom zaista postoji. Meso i riba prirodni su izvori koji nisu baš senzacionalno obilati kreatinom, ali unosimo li ih kao redovitu namirnicu svakodnevne prehrane nije nam nužno pretjerivati s dodatnim suplementiranjem kreatina. Tada se isti pije u dozi od 2-4 grama. 

 Bodybuilderi kroz fazu održavanja piju od 5-10 grama, a čuli smo i priče o višim dozama, no, ako niste bodybuilding natjecatelj, uz sve datosti tog životnog stila, teško da ima smisla gurati kreatin koliko ide. Pitanje je i u tim slučajevima što se događa.

 Zlatna je preporuka, pogotovo ako želudac teže podnosi kreatin, uzimati 3-5 grama dnevno. Sigurna je to doza efikasnog suplementa o kojem se dugo vremena istraživalo i mozgalo. Njegova popularnost učinila ga je lako dostupnim, a samim time razvijeni su i kvalitetni suplementi. 

 Uz njega vežemo brojne mitove, ali ovoga puta zaista vrijedi ona - za dobrim se konjem prašina diže. Nije steroid, ne uzrokuje grčeve, neće vas dehidrirati i - možda ste to često čuli, nije propalo pakiranje kreatina ako ste popili šalicu kave.

 Među preporukama za uzimanje sigurno nećete pročitati kako ga treba ubaciti u aparat za kavu ili piti uz "produženu". Male doze kofeina kroz dan nisu smrt monohidrata, a znanost još istražuje može li i u kojoj mjeri unošenje velikih doza kofeina stati na put kreatinskim poslovima. 

 Uglavnom, jutarnja kava nije atentator kreatina.

 Kao suplement, omiljen je među sportašima. Od atletičara do bildera i liftera - kreatin monohidrat nailazi na široko odobravanje sportske zajednice koja ovaj povoljan i pouzdan dodatak prehrani koristi kao dodatni alat u trci za novim natjecateljskim postignućima.

 Planetarna popularnost krenula je u devedesetima, potaknuta pohvalama uspješnih sportaša. Linford Christie tada navodi upravo suplementaciju kreatinom kao jedan od ključnih faktora rezultatskog uspjeha na OI u Barceloni. 

 Priča je krenula, proizvod postao kućno ime, a mitovi i legende pratili su bez pogovora. Od steroidnih super-moći, do strašnih nuspojava. Kreatin nije čudo, nije opasan, nije zabranjen, nije sumnjiv. 

 Ekonomičnost također ide na ruku njegovoj popularnosti. S obzirom da se ne uzima u mjericama od nekoliko desetaka grama - pakiranje dugo traje, a cijena nije visoka. 

 Jednostavan i kvalitetan suplement. Ništa više - ništa manje.

 Proteka Team

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni