Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako uskladiti trening i životni stil?

Savjeti | 17. Lipanj 2022. 8 minuta

Da je fizička aktivnost općenito korisna znaju već i vrapci na grani (iako ljudi nekad zaborave), no istu nije uvijek lako uskladiti s dnevnim obvezama i rutinama.

Znate sve one motivacijske slike, citate i tekstove o tome kako će baš danas biti najbolji i dan i kako na raspored dolazi trening koji će sve prelomiti svojim super sjajnim pokretima, nevjerojatnim rekordima i nakon njega će doći onaj "filing" da je sve vrijedilo, da je dan zaključen nečim odličnim i vrijednim.

Samo, već je sedam navečer, nismo se ni malo odmorili od posla i dnevnih obaveza, a sada bi trebali do teretane. I okej, nekako se prisilimo. Spremimo te stvari u ruksak (nema veze što je ovo već četvrti odlazak s istim ručnikom) dođemo u teretanu i krenemo raditi ono što nam se najmanje ne da. Dakle vjerojatno su to neke lakše vježbe, omiljena mišićna skupina.

uskladi trening

Malo ovo, malo ono...

Recimo da malo natežemo utege na biceps pregibu, odradimo koju triceps ekstenziju i onda skoknemo do lat mašine i trake kako bi to sve skupa uklopili u neku mentalnu masu koju si kasnije možemo servirati kao suvisli poklon. Gle - nešto sam ipak odradio! Međutim, prolaze tako tjedni, a napretka nema. Istini za volju, nije da aktivno nazadujemo, ali svi oni ciljevi koje smo nekada ambiciozno postavljali kao da se ne približavaju.

Ovdje se radi o izoliranom gledanju treninga kao procesa u teretani koji je nekim čudom (isključivo manom percepcije) odvojen od ostatka života. Tako će si čovjek bez problema u glavi zamisliti tijelo za koje možda čak i zna da bi morao trenirati aktivno pet dana u tjednu, ali bez stvarnih mogućnosti da to učini.

Mislimo ovdje na neusklađenost svih stavki života pojedinca s njegovim treningom i ciljevima. Ne mora to biti uvijek neka velika, odnosno, šira slika, već se dogode i vrlo jednostavne greške u procjeni. Zamislimo ovako:

Krenuli smo trenirati s ciljem mršavljenja i potrošnje kalorija. Dakle treba nam intenzivan trening ili dugotrajna aktivnost kojom bi svu uskladištenu energiju trošili kroz određeni vremenski period. S obzirom da svaki dan unosimo određeni broj kalorija, a životni stil možda nam remeti prehranu u smislu konkretnog planiranja obroka - pa se na meniju nađe i štogod "kalorijski skupe" hrane, trening ima tešku zadaću. Greške su ovdje lako moguće.

A) Ili radimo trening kada smo već preumorni, tj. mentalno iscrpljeni, pa nam se jednostavno ne da dugo trenirati niti intenzivno prionuti na fizičku aktivnosti

B) Treniramo bez ikakvog poznavanja ili uvažavanja metoda treninga koje bi nam mogle pomoći pri ovom cilju. Ovdje je posebno čest slučaj da osoba koja želi smršaviti jednostavno odradi laganiji trening za ruke ili ramena bez promišljanja o tome koliko je energije potrošila s obzirom na unos te što je mogla bolje napraviti kako bi se brže pomakla u željenom smjeru.

Drugi je scenarij također jednostavan i čest. Radimo posao koji nam ne ostavlja previše vremena za trening tako da smo u teretani maksimalno tri puta tjedno. Naš cilj je razviti mišićnu masu, zategnuti se i malo popuniti tijelo nekim impresivnijim "mišićnim kvrgama" od onih koje trenutno imamo. Gdje možemo promašiti?

Bitno je i što - i kako!

A) Izolacijske vježbe nisu vam najbolji prijatelj ako se želite pozabaviti napretkom čitave figure a imate vremenski limit na tjednoj ili dnevnoj bazi. Ne znači da baš svaki puta morate raditi deset serija čučnja, no spomenuta vježba će, uz mrtvo dizanje, potisak s klupe, veslanje u pretklonu i slične pokrete itekako biti važnija komponenta napretka od koncentracijskog pregiba - ma koliko vas to boli čuti.

B) Trening smo pretvorili u uništavanje, a ne konstruktivan set osmišljenih mišićnih izazova. Zašto? Znamo da nemamo mnogo prilika za trening tijekom tjedna i onda taj jedan trening sastavimo kao 12 nemogućih zadataka za naše tijelo. Izrazito smo umorni, tehnika nam već nakon pola treninga počinje odlaziti k vragu, ali mi ustrajemo jer moramo iskoristiti priliku do kraja. Međutim, nije uvijek "više=bolje".

whey za sve

Ovi primjeri služe samo kao ilustracija mogućih scenarija. Baš kao što i u sferi prehrane kaotičan životni stil može tražiti različite načine nutritivne kompenzacije - jedan od kojih je dopuna dnevnog unosa hrane kvalitetnom suplementacijom i pouzdanim izvorima proteina- tako i trening treba gledati kao nadopunu života, ne vanjski faktor. Da to kažemo banalno - bez života nema treninga, ali bez treninga se može živjeti.

Što zapamtiti i pogledati u svom životu?

1. Imam li malo vremena za trening u svom tjednu? Bolje da planiram konkretne trening rutine koje će istovremeno kroz kompleksne pokrete zahvatiti više mišićnih skupina!

2. Životni stil mi je kaotičan? Bilo bi dobro planirati trening u ono vrijeme kada smo barem okvirno sigurni u dovoljno energije za pošteno treniranje.

3. Postavio sam određeni cilj - dobivanje mase ili gubitak masti - koliko ga efikasno mogu pomoći treningom s obzirom na posao, obitelj, vezu/brak itd? 

4. Ne napredujem u treningu? Jesam li prilagodio vrijeme treninga, izbor vježbi i ostale čimbenike ostatku svoje dnevne rutine?

biraj treninge

Neka ti trening bude redovit suputnik i prilika za rad na sebi, ali gledaj ga kao nešto uklopivo u dan, jer inače može postati uljezom...

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni