Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kardio trening bez trčanja

Trening | 18. Prosinac 2023. 4 minuta

Kardio izjednačujemo s trčanjem, no to nije jedini način za pospješiti kardiovaskularno zdravlje. Preskakanje užeta, HIIT i plivanje su neke od alternativa.

Kad netko kaže kardio, odmah pomislimo na trčanje. No, iako je trčanje fantastičan način za povećati izdržljivost i početi se znojiti, nije za svakoga. Ali, iako se nužno nećemo ili ne možemo baviti trčanjem, kardiovaskularna kondicija kamen je ipak temeljac cjelokupnog zdravlja. Bavljenjem kardio aktivnostima pridonosimo boljem zdravlju srca, povećanom kapacitetu pluća i poboljšanoj izdržljivosti.

Međutim, važno je upamtiti da postoji više od jednog načina za ostvariti ove ciljeve. Koji bi oni bili? 

Preskakanje užeta

Preskakanje užeta, koje se često povezuje s igrama iz djetinjstva, svestrana je i pristupačna kardio vježba koja se može integrirati u bilo koju fitness rutinu. Zahtijeva minimalnu opremu, što ga čini jeftinom opcijom za kardiovaskularni trening.

Preskakanje užeta nude niz prednosti osim kardiovaskularnog zdravlja. Može značajno poboljšati pokretljivost, koordinaciju i ravnotežu, što ga čini idealnim izborom za sportaše i pojedince koji žele poboljšati svoju ukupnu fizičku snagu. Osim toga, preskakanje užeta može pomoći u sagorijevanju kalorija i pridonijeti kontroli tjelesne težine.

Sobni bicikl

Sobni bicikl

Spinning ili vožnja sobnog bicikla je alternativa trčanju, kardio trening s malim opterećenjem. Ovo je odlična i izazovna kardiovaskularna vježba koja pomaže poboljšati opću razinu izdržljivosti i kondicije. Velika prednost sobnog bicikla je to što se može prilagoditi individualnim ciljevima i razini kondicije povećavanjem ili spuštanjem razine otpora i brzine.

Osim što je spinning odličan za kardiovaskularni sustav, pomaže i u izgradnji snage donjeg dijela tijela. Angažira glavne mišićne skupine, posebice kvadriceps, tetive koljena i mišiće lista, pridonoseći poboljšanoj snazi i izdržljivosti nogu. Bilo da želite smršaviti, poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava ili ojačati donji dio tijela, vožnja bicikla u zatvorenom je izvrsna opcija za postizanje tih ciljeva bez potrebe za trčanjem.

Plivanje i aerobik u vodi

Plivanje i aerobik u vodi su odlične alternative trčanju koje omogućuju kardio trening za cijelo tijelo. Bilo da klizite kroz bazen ili sudjelujete u satovima strukturiranog aerobika u vodi, ove aktivnosti angažiraju cijelo vaše tijelo.

Priroda vježbi u vodi s malim opterećenjem čini ih idealnima za pojedince svih razina tjelesne spremnosti, posebno one koji traže alternativu aktivnostima s velikim opterećenjem poput trčanja. Voda smanjuje opterećenje na zglobove i minimalizira rizik od ozljeda. 

Plivanje je posebno učinkovito u izgradnji kardiovaskularne izdržljivosti i tonusa mišića. Otpor vode izaziva vaše mišiće, povećavajući snagu i izdržljivost. Osim toga, ritmička priroda plivanja potiče opuštanje i smanjenje stresa, pridonoseći poboljšanom mentalnom blagostanju.

Veslanje

Veslanje

Sprave za veslanje, koje se često zanemaruju u raspravama o kardio treningu, izuzetni su alati za učinkovit kardio trening. Ovi strojevi simuliraju kretanje veslanja čamca, angažirajući različite mišićne skupine uz izazovno kardio iskustvo.

Vježbe veslanja pomažu poboljšati sveobuhvatnu kondiciju cijelog tijela. Ritmički, tečni pokreti rade na vašim nogama, leđima, trupu i rukama, što rezultira poboljšanom snagom mišića i izdržljivošću. Osim toga, veslanje sagorijeva kalorije, što ga čini fantastičnim izborom za one koji žele skinuti višak kilograma.

HIIT (intervalni trening visokog intenziteta)

HIIT ili intervalni trening visokog intenziteta postao je iznimno popularan kao alternativa tradicionalnom kardio treningu koji uključuje trčanje. Dobio je ime po tome što se trenira u intervalima, bilo da se radi o kratkim naletima intenzivnog treninga nakon kojih slijede razdoblja oporavka.

HIIT je posebno učinkovit zato što može ubrzati vaš metabolizam i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Na koji način se to događa? Intervalno treniranje predstavlja velik izazov za vaše srce i pluća, zbog čega se povećava aerobni kapacitet i sagorijevanje kalorija tijekom treninga. Čak i nakon što ste završili s treningom, sagorijevanje kalorija se nastavlja. HIIT je zato posebno učinkovit za one koji žele smršaviti i poboljšati izdržljivost.

HIIT vježbe se mogu prilagoditi svakoj razini kondicije i specifičnim fitness ciljevima. Osim što se mogu prilagoditi vježbe, mogu se prilagoditi i varijacije u duljini intervala i intenzitetu kako bi vaši treninzi bili izazovni i zanimljivi.

Borilački sportovi i kickboxing

Borilačke sportovi i kickboxing pružaju dinamičnu i kardio-intenzivnu alternativu trčanju za one koji traže zanimljive i izazovne treninge. Ove discipline nude spoj fizičkog i mentalnog treninga, što ih čini holističkim pristupom kardiovaskularnoj kondiciji.

Bavljenje borilačkim vještinama ili kickboxingom odličan je kardio trening jer ubrzava otkucaje srca te poboljšava pokretljivost, koordinaciju i fleksibilnost.

nahranite vaše mišiće proteinima

Sve spomenute aktivnosti pridonose dobro zaokruženoj fitness rutini, pogotovo kad ju nadopunimo uravnoteženom prehranom i kvalitetnom suplementacijom.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni