Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Korištenje Anaboličkih Steroida?

Bodybuilding i fitness | 04. Ožujak 2021. 10 minuta

Ako su mišići cilj neće trebati dugo da sretnete pojam steroida. Iako ljudi vježbaju zbog snage i izgleda mnogo dulje od postojanja tih supstanci, one su nekako "ukrale" dobar dio razgovora o gradnji tijela...

I u redu, nije slučajno. Vrhunski sport poznaje različite vrste doping sredstava koji zahvaćaju čitav niz aktivnost. Skandala je bilo u atletici, biciklizmu, borilačkim sportovima, bodybuildingu, dizanju utega, nogometu. Zajednički nazivnik uvijek je isti - nadmetanje. Gdje god postoji želja da jedna osoba ili momčad budu bolji od druge - tu postoji i taj rizik da se neće uvijek ići striktno legalnim metodama.

 Iako testosteron nije sintetiziran zbog pomicanja sportskih granica - interesantno, poslužio je kao sredstvo u borbi protiv depresije - nije trebalo ni dva puna desetljeća da ga se počne koristiti kao dodatak arsenalu sportaša. 

Gdje. Olympia? Ne baš. Prva Mr.Olympia nije još bila ni u povojima, a steroidi su se već dobrano koristili. Gdje je najveće nadmetanje na svijetu? Olimpijada! 

S obzirom na to da se učinak testosterona i njegovih derivata očitovao i kroz mogućnost pozitivnih pomaka na izgledu, pronašao je svoje mjesto među bilderima, ali možda najbitnije - i među generalnom populacijom. Malo po malo, "test" postaje kućno ime. Metan, bolda, deca, primo, var/ox, halo, tren. Šansa je da, ako bildate, znate za jedan od ovih pojmova.

 

 

Suplementi i steroidi novacima znaju zvučati kao slične supstance, no stvarnost baš i nije takva. Kvalitetan whey protein dobiven je procesom prerade sirutke. Najnoviji spin na tren kozmopolitanat...nije!

Malo koji korisnik zapravo želi biti profesionalni bodybuilding natjecatelj ili bilo kakva vrsta profesionalnog sportaša. Motivacija je često ista - malo više mišića, malo više snage, malo više pažnje okoline. Neki konstrukt uvijek postoji u glavi čovjeka koji se odluči na taj korak.  

  1.  Možda se svidim većem broju djevojaka!

  2.  Možda izazovem velik broj zadivljenih pogleda u šetnji gradom!

  3.  Možda će me konačno poštovati taj i taj!

  4.  Možda me se budu bojali!

  5.  Možda ću onda izgledati kao.....

 Krvni doping, psihostimulansi ili anabolički steroidi najčešća su zakonom ili sportskom etikom zabranjena sredstva. To je zapravo sve što vas se kao početnika treba ticati te sav doticaj koji bi s ovom tematikom trebali imati. Ne postoji realna potreba (osim ako se ne radi o terapiji ovlaštenoj od strane liječnika) za uporabu gore navedenog. Nije samo u tome stvar; imate li posla s tim stvarima, mogli bi se očešati i o zakon Lijepe Naše.

 Ako vam ništa od ovoga nije dovoljan pokazatelj da se treba držati podalje od takvih supstanci, onda se sjetite da čak ni mitologizirani steroidi ne spadaju pod čarobne pilule i napitke. 

 Onaj tko misli da će se pukom uporabom anabolika naglo nabildati, prije će se naglo razočarati ili, još gore, ozbiljno unesrećiti. Uporaba anaboličkih steroida nije iza sebe ostavila pregršt mrtvih, ali ne treba zato zazivati zloporabu. Želeći stići do brzih mišića bez obzira na sve, idemo putem spomenute zloporabe.

Razgovarao sam prije određenog broja godina s mladićem koji još nije završio ni srednju školu. Uvijek je htio biti velik i jak, a povremenim obavljanjem sitnih poslova, nakupio je nešto novca i povjerio mi se da sprema kupnju jedne takve supstance. Dosta iznenađen, pitao sam ga je li već pričao s nekim o tome ili je barem sam proveo bilo kakvu vrstu istraživanja o djelovanju i sigurnoj uporabi. 

 

 Teško je očekivati studiozan pristup od srednjoškolca u pubertetu, pa je tako i njegov odgovor bio da će kupiti uskoro i da između ostalog već zna da treba stegnuti neki remen oko nadlaktice i u jednom „šusu“ ubrizgati tekućinu u žilu. I dan danas sam zahvalan što se moj prijatelj ipak napio i potrošio novce u kafiću, jer da je sproveo svoju zamisao ne bi imao dovoljno vremena ni shvatiti koliko je pogriješio.

 Želim li vam ja to reći da je dovoljno samo poznavati način uporabe pa onda imate automatsko zeleno svijetlo za takve vratolomije? Nikako. Anabolik i početnik na sasvim su suprotnim stranama.

 Problemi s ulaskom u pubertet, hormonalni disbalans, gubitak mišićne mase zbog ozbiljnih bolesti. Sve to samo su neki od razloga za uporabu steroida - onda kada ih prepiše stručna osoba. Zašto je doktor u takvoj situaciji bitan? Jer se radi o području njegove ekspertize.

 Svakako da obiteljski doktor ne zna složiti najbolji "stack" za "rezanje" prije plaže, ali problematika takva slučaja povlači previše pitanja i zbunjenih pogleda za sobom. Zašto bi to netko radio? Što o tome zna? Koliko je provjereno ono što uzima? Što o tome kažu znanost i struka? Vidimo zašto bi razgovor o toj temi bio zeznut za posjet klasičnoj ordinaciji...

 Ne, steroidi nisu supstanca koja ubija par tjedana nakon uzimanja i njihov korisnik neće odmah izgubiti svu kosu, testise i postati kromanjonac. S druge strane, nisu ni sasvim bezazleni, nisu bezbrižan izbor u svakoj situaciji za vježbača niti bez ikakvih nuspojava. 

 Dok iskusniji bodybuilderi (uglavnom) znaju koliko u priči ima koristi i opasnosti, problem je u mladim dečkima koji danas - vjerojatno više no ikad prije - gledaju steroide kao bližu rodbinu suplemenata. Uvjeravam vas, ozbiljni i kvalitetni natjecatelji tu prave veliku razliku i dobro znaju kako čemu pristupati. Podići unos proteina za 70grama ili testa za 700mg nije ista stvar. Kreatin nije bratić turinabolu niti je l-karnitin tekući winstrol.

 Nije to uputa da alibi za korištenje pronađete u mišljenjima i tvrdnjama bildera ili nekog sportaša koji otvoreno govori o toj temi. Skrivati se iza autoriteta druge osobe ne samo da je logička falacija već i kukavičja štaka. "On je rekao" pa ja mogu...

 

 Jesu li steroidi u određenim scenarijima učinkoviti? Da.

 I mozak je također.

 Kada bi se ovo drugo više rabilo, učinak bi često prokazao nepotrebnost prvoga!

 

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni