Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
AKCIJA ZAŠTITI SVOJ IMUNITET! Verviavita Cink 180 tableta 1+1 GRATIS! Sve za 9.9€! Prikaži ponudu →

Što trebate znati o vitaminima, mineralima i zdravlju?

Suplementi | 09. Siječanj 2023. 11 minuta

Vitamini i minerali osnovni su nutrijenti koje naše tijelo treba da može ispravno funkcionirati. No, u moru vitamina i minerala, teško je odrediti koje točno bi trebali uzimati i unosimo li ih dovoljno putem hrane u tijelo.

Vitamini i minerali osnovni su nutrijenti potrebni našem tijelu koje možemo pronaći u raznim namirnicama. Igraju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja tako što doprinose očuvanju naših kostiju, jačaju naš imunitet i potpomažu opće razine energije našeg organizma. Važni su i u probavi jer upravo su vitamini i minerali ti koji pomažu apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Imati izbalansiranu prehranu najbolji je način za unijeti vitamine i minerale koje trebamo. No, s obzirom na ubrzan način života, teško je pratiti unosimo li stvarno dovoljnu količinu tih osnovnih nutrijenata u naše tijelo. Ma, nije jednostavno ni odrediti koji točno vitamini i minerali bi bili najbolji za naše zdravlje. Baš zato smo napisali ovaj članak. Jer svesti sve na suhoparnost naprosto nikome nije zanimljivo...

Vitamin A: kralj antioksidansa i njegovi benefiti za vaše tijelo

kralj antioksidansa vitamin a

Vitamin A poznat je i kao kralj antioksidansa. Osnovni je to nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju našeg dobrog zdravlja. No, nekako je najzapamćeniji po tome što naš organizam pomaže očuvati od slobodnih radikala i upala. Nerijetko se u raznoraznim istraživanjima spominje i kako može doprinijeti smanjenju rizika od oboljenja kroničnim bolestima.

Benefiti vitamina A za naše tijelo su stvarno višestruki, pa je poznato da može pomoći u poboljšanju zdravlje naše kože, kose, noktiju, kostiju - čak i vida!

Vitamin A možemo pronaći u pregršt različitih namirnica, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, žuto i narančasto voće i povrće, lisnato zeleno povrće, jetrica te riba. Preporučena dnevna doza (RDI) unosa vitamina A za odrasle žene je oko 700 mikrograma, dok je za odrasle muškarce to oko 900 mikrograma. Maksimalan unos je do 3000 mikrograma dnevno. 

Vitamin B kompleks: kako može pomoći metabolizmu i funkciji mozga?

vitamin b kompleks

Vitamin B kompleks grupa je osam vitamina topljivih u vodi koji pomažu naš metabolizam i funkciju mozga. Metabolizmu može doprinijeti podizanjem opće razine energije u tijelu, no vjerojatno najvažniji učinak vitamina B jest u tome što pomaže pretvaranje energije u hranu. Ubrzavanjem metabolizma vitamin B može doprinijeti poboljšanju probave općenito. Podizanjem razine energije u tijelu, vitamin B može pomoći kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i mogućnost pamćenja. Vitamin B važan je i za održavanje zdravlja kože, očiju i kose.

Ovih osam vitamina, koji uključuju B1, B2, B3, B5, B6, B7 ili H, B9 te B12 (treba ovdje neka pjesmica za zapamtiti, zar ne?), možemo pronaći u različitim vrstama hrane, bilo da se radi o mesu, rini, jajima, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima, grahoricama i žitaricama. Preporučena dnevna doza (RDI) unosa B kompleks grupe razlaže se na vitamine koji spadaju pod taj naziv, a nije ista za muškarce i za žene.

Vitamin C: ultimativni zaštitnik organizma

Vitamin C jedan je od osnovnih nutrijenata u našem tijelu koji ima višestruku ulogu, počevši od ljepote do zdravlja. Pomaže formiranju kolagena u našem tijelu, pa samim time vitamin C doprinosi ljepšoj koži, zdravijim kostima i krvožilnom sustavu.

Može doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, pomoći brže zacjeljivanje rana i obrani organizma od infekcije. Smatra ga se snažnim antioksidansom, a poznato je i kako pomaže apsorpciju željeza iz hrane. Jako je važan za bolji imunitet, a često se koristi i u različitim rutinama njege kože izvanjskom primjenom.

Vitamin C možemo pronaći uglavnom u voću i povrću, kao što su naranče, jagode, kelj, brokula i paprika. Preporučena dnevna doza (RDI) ovog vitamina za odrasle žene je 75 miligrama, a za odrasle muškarce 90 miligrama. Maksimalna dnevna doza je do 2000 mikrograma dnevno.

Cink: za zdravlje imuniteta i pomoć protiv akni

vitamini i minerali koje trebaš

Cink je osnovni mineral kojeg se smatra ključnim u izgradnji boljeg i snažnijeg imuniteta. Poznato je kako može doprinijeti boljoj obrani tijela od raznih bolesti i infekcija svojim snažnim protu-upalnim i antibakterijskim svojstvima, a često ga se preporuča uzimati kako bi pomogao protiv simptoma prehlade i gripe. 

Upravo su njegova antibakterijska i protu-upalna svojstva to što ga čini pozitivnim faktorom u borbi protiv akni. Cink tako može pomoći smanjenju crvenila, oticanja i iritacije nastale zbog akni, ali i doprinijeti reguliranju proizvodnje sebuma, pa samim time i izbijanja akni. Slično kao vitamin C, i cink pomaže proizvodnju kolagena te popravak oštećenih tkiva, a često ga se koristi kao zaštitu protiv opasnih sunčevih zraka.

Cink možemo pronaći u hrani, primjerice u kamenicama, govedini, mesu peradi, jajima, orašastim plodovima i sjemenkama, žitaricama, povrću i mliječnim proizvodima. Preporučena dnevna doza (RDI) unosa cinka za odraslu ženu iznosi 8 miligrama, dok je za odraslog muškarca to 11 miligrama. Maksimalna dnevna doza je do 40 mikrograma.

Vitamini i minerali iznimno su važni nutrijenti za ljudski organizam. Značajno mogu doprinijeti našem zdravlju, ali i tome da se osjećamo energičnije, spremni za različite dnevne izazove. Vitamini A i C, B kompleks i mineral cink samo su neki od nutrijenata koje bi bilo dobro da unosimo redovito i u dovoljnim količinama u naše tijelo. Odluku o tome hoćete li to učiniti putem hrane ili suplementacijom u potpunosti prepuštamo vama.

Ali sumnje nema, važni su za svakoga!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni