Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

TOMISLAV DAMJANOVIĆ INTERVJU

Bodybuilding i fitness | 18. Veljača 2016. 18 minuta

Dragi naši, s nama je Tomislav Damjanović. Mladić velikih leđa i svima dobro poznatog prezimena. Dolazi nam iz susjedstva, a iako je tek 94' godište, izgleda kao da će vrlo uskoro zaplivati u ozbiljne vode bodybuildinga.

1. Tomislave pozdrav u ime Proteka Teama! Ukratko se predstavi našim čitateljima koji te još uvijek nisu upoznali.

Pozdrav svima, zovem se Tomislav Damjanović. Rođen sam 6.10.1994. dolazim iz malog mjesta Biograci, između Mostara i Širokog brijega gdje trenutno živim i radim. Završio sam srednju likovnu školu i svoje obrazovanje nastavljam na likovnoj akademiji u Širokom brijegu. Uz obrazovanje radim kao privatni fitness trener.                      

2. Pratio sam tvoju karijeru još od prvog natjecanja, ali prije no što dođemo do bine, reci nam, kako je uopće počela ljubav prema bodybuildingu?

Kao i svaki dječak od malih nogu sam u sportu. Jednom prilikom kad sam išao na nogometni turnir sa svojim timom u Slovačku, gdje sam kupio svoje prve utege. Kada sam se vratio kući s njima angažirao sam se na stvaranje svoje male privatne teretane. Tada je sve počelo, pojavio se u meni natjecateljski duh i zacrtao sam svoje ciljeve. Kretanjem u srednju školu dogodila se i moja prva posjeta teretani, nakon tri godine sam sudjelovao na svom prvom bodybuilding natjecanju gdje sam osvojio 4. mjesto. Iako je to bilo moje prvo iskustvo na takvoj vrsti natjecanja to mi nije bilo dovoljno, godinu nakon toga sam ponovno sudjelovao na natjecanju i osvojio prvo mjesto kojim sam dobio titulu državnog juniorskog prvaka u BIH u kategoriji iznad 75 kg.

3. Kada je pala odluka da će bodybuilding postati više od hobija - tj. da ćeš se početi natjecati?

Samim prvim ulaskom u teretanu započelo je sve. Kada sam osjetio čari treniranja i rada na samom sebi uhvatila me želja za napretkom i pokazivanjem to napretka na raznim natjecanjima. Plasman ostvaren na natjecanjima koji sam ranije spomenuo mi nije bio dovoljan, htio sam istražiti koje su moje dodatne mogućnosti i što sve mogu postići svojim radom. Treniranje koje je započelo kako želja za oblikovanjem tijela se pretvorilo u hobi, a zatim je preraslo u nešto više. Treniranje je postala moja svakodnevnica. Napredak koji sam ostvario od početka do danas mi je uvelike olakšao x-fit Suplement & MMA Shop.

4. Tvoje prvo natjecanje nije bilo tako davno, a pokazao si velik talent. Što ti je sve prolazilo kroz glavu kada si prvi puta stao na binu?

 Dolaskom na moje prvo natjecanje, kada sam ugledao publiku, ostale natjecatelje i sami ambijent, osjećao samo uzbuđenje. Tokom mog prvog izlaska na pozornicu gdje se održavalo natjecanje kroz glavu mi je prolazila jedna misao ; to je to, to je bilo to za što sam se pripremao, odricao, to je bilo to na čemu sam radio i što sam želio. U tom trenutku nije bilo mjesta za tremu jer sam znao da tu trebam biti i da je to mjesto gdje pripadam. Prvi pljesak koji sam dobio od publike mi je bila dovoljna nagrada, nagrada za sav moju trud koji sam uložio u sebe, trud koji sam prezentirao pred ljudima.

5. U dosadašnjoj karijeri natjecao si se dobivajući odlične komentare i plasmane. Misliš li da ćeš tako i nastaviti?

 Naravno da mislim da tako mogu nastaviti. Počeo sam živjeti kroz bodybuilding, svaki dan sve više vremena i pažnje posvećujem tome. Pozitivni komentari i dobri plasmani na natjecanju su mi dodatna motivacija da se još više poboljšam, ali naravno nije samo to glavni motivator, najveći motivator prema bodybuildingu sam sam sebi, bitno je samo posložiti svoje prioritete u životu i sve što želimo tako možemo i ostvariti.

6. Koje je natjecanje na tebe ostavilo najveći dojam i zašto? Tko ti je dosad bio najbolji konkurent?

Sva natjecanja na kojima sam sudjelovao su mi draga i rado ih se prisjetim, ali najdraže natjecanje od svih mi je bilo moje prvo natjecanje na kojem pobijedio koje se održalo na Sanskom Mostu. Na natjecanju u Beogradu na kojem sam sudjelovao i plasirao se na drugo mjesto , na tom natjecanju je sudjelovao zasada moj najbolji konkurent Damir Bošnjaković koji je pobijedio na tom natjecanju.

7. Imaš li uzora među domaćim i vanjskim bodybuilderima, amaterskim ili profesionalnim?

S domaće budybuilding scene najveća nadahnuća su mi Petar Klančir i Jadran Damjanović. Što se tiče inozemnih bodybuildera volim gledati i pratiti treninge Roonnia Colemana, sviđa mi se njegov način i princip treninga i njegova jednostavnost u treniranju. Kod Doriana Yatesa mi se sviđa to što ima iznimnu mentalnu sposobnost i fokus u obavljanju svojih treninga, njegova mentalna snaga mu daje mogućnost da obavi iznimno kvalitetan trening. Moram spomenuti i Kevina Levrona čija svestranost mi daje također motivaciju, njegovo je razmišljanje je da čovjek može sve što želi, što je i dokazivao na različite načine. Njegovi nastupi na bodybuilding natjecanjima su izvrstani, njegovi pokreti sa pjesmama su savršeno usklađeni.

8. Trenutno radiš pod budnim okom Saše Draškovića koji je svima dobro poznat po širokom spektru znanja i dobrim bilderskim rezultatima. Kako je surađivati s njim?

Za Sašu imam samo riječi hvale, Saša je iznimna osoba, uvijek je spreman pomoći i izaći u susret u bilo kojem trenutku. Zadovoljstvo mi je surađivati s njim, smatram da je vrlo sposoban kao trener. Sašu cijenim kao osobu i kao trenera, i preporučio bi svima koji se žele baviti bodybuildingom da se njemu obrate.

9. Za kraj uvijek ostavljamo budućnost. Kakvi su ciljevi, planovi, snovi?

Planovi za budućnost su očiti, nastaviti sa radom i pokušavati postići još više. Iskreno se ne zamaram previše sa planovima za budućnosti, jer smatram da je potreban je rad prije svega, ali i volja i želja, i sve će se ostalo posložiti. Budućnost je nešto na što ne možemo sami utjecati, ne znamo što možemo očekivati i što će se dogoditi, ali možemo barem u određenoj mjeri preusmjeriti događaje da teku u pravcu kojim mi želimo.

Tomislave hvala ti na vremenu i želim ti sve najbolje u bodybuilderskoj karijeri. Nesumnjivo je da si velik potencijal. Nadamo se da će ovaj natjecatelj nastaviti smjerom kojeg je dosad imao i napredovati iz natjecanja u natjecanje. Rijetko se vidi da netko toliko mlad već podiže toliko prašine. Sada će trebati i opravdati svu hvalu! Sretno.

 Do Čitanja,

Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni