Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

TOP 5 najboljih vježbi za ramena

Trening | 26. Veljača 2024. 6 minuta

Otkrijte vježbe za ramena za izgradnju snage, definicije i stabilnosti. Od potiska do dizanja, evo kako isklesati ramena pravilnom formom i tehnikom.

Snažna i isklesana ramena iznimno su bitna, bilo da se radi o svakodnevnim aktivnostim ili sportskim rezultatima. Rameni zglob može obavljati širok raspon pokreta, zbog čega je osjetljiv na ozljede, a ciljane vježbe ga čine važnim za održavanje zdravlja i snage ramena.

Donosimo vam top 5 najboljih vježbi za povećanje snage i pokretljivosti ramena.

Potisak s bučicama

Potisak s bučicama

Potisak bučicama temeljna je vježba za jačanje i oblikovanje ramena, prsa i tricepsa. Držeći bučicu u svakoj ruci, vježba uključuje guranje utega prema gore, od razine ramena, dok nam ruke nisu u potpunosti ispružene iznad glave. Ovaj pokret cilja na deltoidne mišiće ramena, posebno na prednje deltoide, ali uključuje i prsa i tricepse.

Pravilna forma je ključna pri izvođenju ove vježbe. Održavanje trbušnih mišića ili mišića jezgre stabilnim jako je važno, dok držite laktove lagano savijene tijekom cijelog pokreta. Nakon što smo došli na vrhunac pokreta, spustimo bučice natrag u razinu ramena, pazeći da kontroliramo pogled.

Bočno podizanje

Bočno podizanje

Bočno podizanje je ključna vježba za razvijanje bočnih deltoidnih mišića, koji su odgovorni za širinu i definiciju ramena. Bočno podizanje se izvodi tako da uspravno stojimo s bučicama u rukama, dlanova okrenutih prema unutra. Lagano savijajući laktove, podižemo utege u stranu dok ne dosegnu visinu ramena, zatim ih kontrolirano spustimo natrag.

Ovaj pokret izolira bočne deltoide, pomažući u izgradnji snage, oblika i definicije ramena. Pravilna forma ključna je za sprječavanje ozljeda pri izvođenju ove vježbe. Kralježnicu održavajte neutralnom, stisnite mišiće jezgre i izbjegavajte njihanje utega za optimalne rezultate.

Prednje podizanje

Prednje podizanje

Prednje podizanje je jako važna vježba za ciljanje prednjih deltoidnih mišića, a koja pridonosi snazi i definiciji ramena. Za izvođenje prednjeg podizanja, trebamo se uspraviti s bučicom u svakoj ruci, dlanova okrenutih prema dolje. S blagim savijanjem u laktovima, podižemo utege točno ispred sebe dok ne dođu u visinu ramena, a zatim ih spustimo natrag, pažljivo kontrolirajući pokret.

Ova vježba izolira prednje deltoide, pomaže u izgradnji snage ramena i poboljšava cjelokupnu estetiku gornjeg dijela tijela. Održavanje pravilne forme, jezgre stisnutom i kontrola pokreta su jako važni za učinkovito angažiranje ciljanih mišića i sprječavanje potencijalnih ozljeda.

Reverse flyes ili letenje za zadnje rame

Reverse flyes ili letenje za zadnje rame

Reverse flyes ili letenje za zadnje rame vježba je usmjerena na stražnje deltoidne mišiće. Promiče uravnotežen razvoj ramena i poboljšava držanje. Za izvođenje ove vježbe, uzmemo bučicu u svaku ruku i stanemo uspravno, dlanova okrenutih prema unutra. Savijemo se prema naprijed u kukovima, zadržavajući neutralnu kralježnicu.

Blago savijenih laktova, podignemo utege u stranu dok ne budu paralelni s tlom, fokusirajući se na to da stisnemo lopatice zajedno na vrhu pokreta. Spustimo utege natrag, kontrolirajući pokret. Reverse flyes su odlična vježba za jačanje stražnjih deltoidnih mišića, doprinose stabilnosti ramena prilikom različitih pokreta i sprječavaju mišićnu neravnotežu. Kao i za prijašnje vježbe, održavanje forme je ključno za maksimalnu učinkovitost pokreta i smanjenje rizika od ozljede.

Arnold press ili Arnoldov potisak

Arnold press ili Arnoldov potisak

Arnold press je dinamična vježba za ramena nazvana po legendi bodybuildinga, Arnoldu Schwarzeneggeru. Ovaj složeni pokret cilja više mišića ramena istovremeno, uključujući deltoide i trapeze. Za izvođenje Arnold pressa, bučice podignemo u visinu ramena, dlanova okrenutih prema sebi. Utege pritišćemo prema gore, iznad glave, tako da okrećemo dlanove prema van dok ne budud okrenuti prema naprijed na vrhu pokreta. Pokret, kada spuštamo utege, obrnemo tako što dlanove okrećemo prema unutra.

Arnold press odlična je vježba koja povećava snagu ramena, stabilnost i cjelokupni razvoj mišića, a također poboljšava i pokretljivost ramena.

Uključivanje raznih vježbi za ramena u našu rutinu vježbanja ključno je za uravnotežen razvoj mišića, snage i definicije. Vježbi koje ciljaju ramena ima cijelo more, no mi smo izdvojili ovih pet - potisak s bučicama, bočno i prednje podizanje, reverse flyes i Arnold press jer odlično ciljaju različita područja ramena, osiguravajući da naš trening bude sveobuhvatan i daje optimalne rezultate.

za veću eksplozivnost, više energije i snage

Kada ove vježbe izvodimo pazeći na pravilnu formu, a pritom smo dosljedni i primjenjujemo princip progresivnog preopterećenja, možemo poboljšati stabilnost ramena, njihovu pokretljivost, funkcionalnost i ukupan estetski dojam uz smanjenje rizika od ozljede.

Bilo da ste početnik ili iskusan vježbač, trening ramena je ključan kako bi otključali puni potencijal vašeg gornjeg dijela tijela i postigli snažan i isklesan stas. U svakom slučaju, trening ramena je nešto na što morate dobro obratiti pažnju jer su upravo obla ramena ona koja daju figuri poželjan i mišićav izgled, lako popunjavajući sve one majice i/ili košulje u kojima smo inače izgledali mršavo, mlohavo ili štakasto. Radeći ove vježbe, dobro ćete ih prokrviti, opteretiti, a zatim i, nadamo se, kvalitetnom suplementacijom, prehranom i odmorom potaknuti na rast.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni