Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ashwagandha - učinkovita biljka ili samo prolazna moda?

Suplementi | 12. Listopad 2021. 5 minuta

Otkako se puno priča o imunitetu, zadnjih godinu i pol dana, počela je rasti popularnost biljci zvanoj Ashwagandha ili kroatizirano ašvaganda. Ima li temelja takvoj popularnosti ili je to samo moda bez nekih pravih učinaka? Provjerimo.

Odakle dolazi i za što se koristila kroz povijest?

 Ime ashwagandha je derivirano iz Sanskrit riječi "ashva" što znači konj i "gandha" što znači miris. Kažu da ta biljka ima miris konja. Poznata je i pod imenom indijski ginseng. Tradicionalna indijska medicina ju koristi tisućama godina zbog svog potencijala da jača imunološki sustav i da smanjuje nivoe stresa.

Prva poznata uporaba Ashwagandhe je bila u Ayurvedi - tradicionalnoj indijskoj medicinskoj praksi koja uključuje lijekove, vježbanje, meditaciju i prehranu. Praktičari Ayurvede tvrde da Ashwagandha može pomoći kod zdravstvenih problema kao što je anksioznost, depresija, insomnija, sindrom kroničnog umora, artritisa i upalne bolesti crijeva. 

Hindu tekstovi pišu da tjera ljutnju, smiruje anksionzni um, pomaže kod boli zglobova i poboljšava imunološki sustav.

Može li se Ashwagandha koristiti kao preworkout?

Ashwagandha je odličan dodatak prehrani za smanjenje stresa i samim time odličan za pre-workout ritual. 

Prije treninga važno je naći načine da obuzdate stres. Korijen Ashwagandhe se koristi kao prirodno sredstvo za smanjenje stresa kroz stoljeća. Može pomoći smanjiti nivoe kortizola koji mogu voditi smanjenoj upali mišića i poboljšati kvalitetu sna. Upravo zato se ashwagandha dodatci prehrani koriste u pre-workout ritualu kako bi se povećale performanse i ubrzalo vrijeme oporavka nakon treninga. 

Dakle, nije tipičan pre-workout koji nabrijava i ne da spavati kasnije nego onaj kojeg baš treba razmotriti ako želimo uspjeh dugoročno.

Ashwagandha za prevenciju bolesti?

Ashwagandha je prirodna biljka koja se koristi stoljećima za poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Vjeruje se da može smanjiti nivoe stresa, ojačati imunitet i zaštititi tijelo od velikog broja bolesti.

Ashwagandha je jedna od najvažnijih biljaka u Ayurvedi - koja se fokusira na fizičko i duhovno zdravlje pojedinca.

Danas je ashwagandha suplement koji ubrzano postaje popularan među onima koji žele poboljšati svoje fizičko i mentalno stanje organizma.

Dakle, da li može pomoći spriječiti određene bolesti? Prema nekim studijama može koristiti, ali još istraživanja se treba napraviti prije nego se to baš može tvrditi.

Može li mi ashwagandha pomoći da zaspim i da nemam rascjepkan san?

Ako imate problema sa zaspivanjem ili se često budite usred noći, ovo može biti prirodno i isplativo rješenje za vaš problem.

Ashwagandha je prirodno sredstvo za insomniju i ostale probleme sa snom. U Indiji i cijeloj Aziji se koristi stoljećima kao pomoć za san.

Ova biljka sadrži snažne antioksidanse koji podupiru zdravi imunološki sustav i smanjuju razine anksioznosti. Ashwagandha se pokazala posebno učinkovitom u podupiranju čvršćeg sna tako što smiruje živčani sustav i balansira hormone dok u isto vrijeme smanjuje simptome umora kao što je dnevna pospanost.

Može li Ashwagandha pomoći da se oporavimo od operacija ili teških bolesti?

U ayurvedskoj medicini ashwagandha se koristi za ubrzavanje oporavka nakon operativnih zahvata. Učinci ashwagandhe na imunološki sustav i neuroendokrine hormone (kortizol i adrenalin) može pomoći ljudima da se oporave od operativnih zahvata.

Istraživanje je provedeno 2010. godine gdje je utvrđeno da Ashwagandha nije samo prirodno sredstvo protiv stresa, depresije i anksioznosti nego da može smanjiti stres kod pacijenata na kirurgiji.

Proučavala se učinkovitost ashwagandhe kod postoperativne upale i boli kod štakora. Pomogla je i kod regeneracije organa nakon operacije kao što su stanice jetre, stanice bubrega i stanice gušterače.

Pomoć pri oporavku od bolesti i posljedica kemoterapije

Istraživanja pokazuju da Ashwagandha ima generalno stimulirajući učinak na imunološki sustav i može pomoći pri oporavku poslije kemoterapije ili teških bolesti koje izazivaju anemiju ili slabost. Također je vrlo važno što mogu poboljšati san u tim fazama što će smanjiti umor što ju čini savršenom biljkom za oporavak.

Koja su doziranja koja se koriste u ayurvedi?

Različita doziranja ashwagandhe  se koriste za različite svrhe. Na primjer, niža doza od 1g se može uzimati kao pre-workout dok se veća doza od 3g može uzimati za željeni učinak na zdravlje.

Zaključak

Nakon razlaganja dugoročne povijesne uporabe i znanstvenih istraživanja od mišljenja smo da se ipak radi o dodatku prehrani koji je većim dijelom zaslužio svoju popularnost i da ga se isplati isprobati ako imate razloga za to.

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni