Svako malo dođu trendovi kad se popularni whey protein protein proglasi manje vrijednim od bjelanjka jajeta. Svojedobno je Rich Piana bio začetnik jednog takvog pokreta. Ima li istine u takvim tvrdnjama ili su samo prolazni trend? Provjerimo
Osnovna razlika između bjelanjka jajeta i whey proteina
Bjelanjak jajeta se nalazi u albumenu, vanjskom dijelu jajeta. Sastoji se se uglavnom sastoji od proteina i vode i ne sadrži masi i ugljikohidrate što ga može učiniti probavljivijim za neke ljude.
Whey protein (protein sirutke) ima veliku koncentraciju esencijalnih aminokiselina (uključujući i vrlo visoku koncentraciju važnih BCAA aminokiselina), veću od bilo kojeg drugog izvora proteina, što ga čini idelanim za oporavak i izgradnju mišićne mase. Whey ima tu odliku da može brzo doći do mišića pošto ne treba biti probavljen da bi ušao u krvotok kao što se bjelanjci jajeta prvo moraju probaviti.
Bjelanjci jajeta su odličan izvor za očuvanje mišića na dijetama, a whey protein je najpopularniji kao post workout meal (prvi obrok iza treninga) zato što podupire mišićni rast.
Topivost u vodi i aminokiselinski profil
Glavna razlika između ta dva izvora proteina je da je whey protein topiv u vodi dok bjelanjci jajeta nisu. Whey je se proizvodi u procesu proizvodnje sira i prodaje se kao gotova tekućina ili proizvod u prahu. Whey protein ima širok spektar aminokiselina (s iznimkom cistenina).
Bjelanjci jajeta su isto kvalitetan izvor proteina sa dosta širokim spektrom aminokiselina , ali se ne probavljaju brzo kao whey protein.
Okus i udio masti
Bjelanjci jajeta imaju jako niski udio masti, još niži od whey proteina koji ih nema puno. Whey je bogatiji aminokiselinama.
Neki ljudi smatraju bjelanjke jajeta ukusnijim nego li whey protein, dok drugi kažu da whey ima daleko bolji okus. O ukusima, kažu, nije zahvalno raspravljati.
Što je bolje za izgradnju mišićne mase?
S whey proteinom dobivate sve potrebne aminokiseline koje najbolje podupiru mišićni rast i dobijete par grama ugljikohidrata.
To nije slučaj s bjelanjcima jajeta koji ne sadrže ugljikohidrate uopće, samo čiste proteine. Neki ljudi biraju bjelanjke povrh wheya zato što im whey teže sjeda na želudac dok bjelanjci nemaju takvih slučajeva.
Kada birate koji izvor proteina je za vas, najvažnije je zapitati se što tražite od proizvoda, koji je vaš cilj. Ako je cilj izgradnja mišićne mase, whey protein je bolji izbor, ali ako je cilj samo unositi nutrijente (proteine) bez unošenja ugljikohidrata onda su bjelanjci bolja opcija.
Koji je bolji kao post workout meal?
Nek istručnjaci zagovaraju bjelanjke jajeta iza treninga zato što lakše sjedaju na želudac dok drugi tvrde da je nazamjenjiva brzina apsorpcoije whey proteina (i njegovih aminokiselina), pogotovo nakon treninga.
Što je isplativije?
Kratak odgovor je da to ovisi o cijeni proteina i veličini serviranja.
Bjelanjci jajeta sadrže samo 6 grama proteina po jajetu dok whey protein ima puno veću dozu proteina po serviranju.
To znači da za istu cijenu možete kupiti više proteina wheya nego što možete proteina bjelanjka jajeta.
Prva stvar je da razmislite, kada uspoređujete ove dvije opcije, je koliko serviranja omogućuju za istu cijenu.
Što je prirodnije?
Whey protein (sirutka) je derivat mlijeka koje je zgrušano pa procijeđeno. Whey je zapravo vodenkasti nusproizvod proizvodnje sira. To je procesuirani proizvod, ali s puno više proteina po jedinici proizvoda nego li bjelanjak jajeta.
Bjelanjci jajeta su cjelovita hrana (neprocesuirana), s niskim sadržajem masti i visokim sadržajem proteina. Sastoje se samo od jaja i vode. Jaja se samo skupljaju, kuhaju i onda se razdvajaju bjelanjci. Nema drugih sastojaka kao što su aditivi koji su uključeni u procesuiranje wheya.
Mnogi ljudi su mišljenja da je hrana bolja što je prirodnija. To je istina, ali postoje mnogi skriveni aditivi za koje ne znamo koji dolaze i do "prirodne" hrane ovisno o načinu uzgoja i ostalim okolnostima.
Zaključak
Whey protein je najpopularniji protein s razlogom, a bjelanjak jajeta ima mnoge dobre osobine koje mu mogu konkurirati. Upravo zato se javljaju trendovi veće popularnosti bjelanjaka. Mišljenja smo da će takvi trendovi u budućnosti uvijek rasti kada raste cijena whey proteina.