Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kada krenuti na masu?

Savjeti | 02. Rujan 2022. 7 minuta

Znam, znam, zvuči malo čudno, vani je još vruće! Nije li masa onaj period sigurnog zabundavanja u duge rukave, kada se ni svi ti dražesni šlaufići neće tako dobro vidjeti?

To je ono što obično čujete u ranu jesen ili kasnu zimu. Pogotovo od svojih teretanskih prijatelja koji se uhvate za trbuh, pa malo sramežljivo kažu ''''Ma ne, nisam se ubucio. Radim na masi.'''' I van toga da iza svega leži taj nezgodan problem poistovjećivanja sebe s posve nerealnim standardima izgleda kroz čitavu godinu, ovako nešto može zazvučati naprosto simpatično.

S druge strane, zadnjih se godina izrazito popularizirao pojam ''''clean bulk''''. To je malo čudno jer se masa kao takva rijetko spominjala kao period čistog debljanja i dobivanja kilograma pod svaku cijenu.

Pretjerano okrupnjavanje

Mnogi od nas pratitelja bodybuildinga znaju za one slike Jayja Cutlera i Leeja Priesta na masi gdje izgledaju sve samo ne vrhunski fit i spremno za binu. No ići na masu nikada nije značilo uzgojiti golemu škembu i posložiti čitav niz opsežnih šlaufa oko struka. Tako da taj ''''clean bulk'''' (kao i ostala izmišljanja tople vode) označava normalan period postepenog dobivanja na kilaži bez pretrpavanja i pretjerivanja.

treniranje za masu

Ako ste ikad čuli za GOMAD dijetu, to je možda jedan od razloga zbog kojeg se pojam mase često vezao uz pretjerano okrupnjavanje. Kada se taj akronim promatra, on u isto vrijeme može značiti ''''go mad'''', odnosno ''''ajmo ludo'''', i raščlaniti se na slova koja znače ''''gallon of milk a day'''', odnosno cca pet litara mlijeka dnevno i ne, nije to samo to - uz to se podrazumijeva da ćete više-manje normalno konzumirati sve svoje ostale obroke.

Kao što možete zamisliti, vaga nakon toga izgleda bitno drugačije, tijelo itekako nakrca novih kilograma, wc školjka tužno pati, a sve one fit majice nešto se suze u pranju, pogotovo na trbuhu.

I ne, koliko god vruće bilo, nemojte ove zadnje tople mjesece provesti u tovljenju mlijekom.

No, ako je u planu postepeno dobivanje kilograma, možete početi već sada i to planirano, bez šokova za organizam i bez pretjeranih intervencija u dnevne obroke. Zapamtite, postepenost ovdje najviše znači jer što ste umjereniji, lakše je biti konstantniji i zatim modificirati pomalo. 

Kvalitetna priprema

Uzmimo za primjer čovjeka koji je nedavno završio ljetovanje i sada želi dobiti nešto kilograma nakon perioda neredovitog jedenja, više-manje slučajnih obroka, nešto alkohola i općenito života u kojem mu je veselje bilo priroritet. Pomisli si čovjek da bi iduće godine htio imati koju kilu mišića više, ali masa je još daleko, zar ne?

E nije tako, i takav će pojedinac puno bolje proći ako već sada krene lagano. Dovoljno je staviti svoj trenutni život na papir i pitati se slijedeća pitanja:

1. Treniram li, koliko često i koliko intenzivno?
2. Jedem li više redovitih obroka dnevno?
3. Koliko kalorija otprilike unesem na dnevnoj bazi?
4. Jesam li s proteinima blizu one granice od dva grama po kili težine?
5. Pijem li dovoljno vode ili se sjetim tek kad jako ožednim?
6. Odmaram li se redovno ili zaspem kad svisnem od umora?

utezi za masu

Kada odgovorimo samo na ova općenita pitanja i to se potrudimo učiniti što je preciznije moguće, to smo na boljem putu za dalje. Vrlo vjerojatno najlakša opcija za budućnost biti će jednostavno nadodati jedan jači kalorijski obrok ili podebljati trenutan unos hrane.

No, isto tako, valja biti oprezan. Ako smo itekako pretjerali s kalorijama i aktivnostima nikako ne možemo opravdati sve ono što unosimo, nismo na pravoj masi već se jednostavno debljamo i zovemo to masom. Drugim riječima, ako ste više od par stotina kalorija iznad svog dnevnog unosa za održavanje težine, niste baš samo na masi. Vjerojatno ste jednostavno nemarni, osim ako nemate neki baš super specifičan i realan cilj.

Postepeno do mase

Također, sve i da želite doći do ozbiljnijeg suficita, lakše je to učiniti tako da sada krenete postepeno, nego da odjednom dodate dva obroka od sto grama riže i četristo grama mesa. Vjerujte, nije laka navika za brzo ubaciti u dnevni ritam.

whey za sve mišiće

Masu, dakle, treba shvatiti kao period koji ima svoj početak, vrhunac i polako otpuštanje od papučice gasa. Ona nikako nije ili barem ne bi trebala biti, jedna nagla i radikalna promjena na koju se teško naviknuti i zatim još teže održavati stabilnom. 

Također, čisto kao uslugu sebi, nemojmo zvati svako debljanje odlaskom na masu jer si tada jednostavno činimo medvjeđu uslugu koja će rezultirati tužnim pogledom na vlastiti trbuh kada dođu toplija vremena, pa se zapitamo što nam je sve ovo trebalo i tko to može na vrijeme skinuti?

Sportska suplementacija tu svakako može biti adut u rukavu, bilo da kvalitetnim izvorom proteina želite podići unos bjelančevina ili dobro formuliranim mass gainerom planirate pojačati kalorijski suficit, što često rade osobe koje nisu baš najbolji jelci.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni