Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako odabrati DIJETU?

Prehrana | 17. Prosinac 2021. 10 minuta

Ako je nešto često pitanje u svijetu fitnesa, pogotovo kada gledamo gubitak neželjenih kilograma, ali i pažnju posvećenu mišićima - onda je to "što da jedem" ili "koju dijetu odabrati"...

U Lijepoj Našoj taj je problem osobito zeznut upravo zato što nam riječ dijeta zapravo i ne znači "diet" (prehrana), već nešto sasvim sedmo. Vidite, kada ovdje govorimo o dijetama, nisu to modifikacije u dugoročnoj prehrani koju prakticiramo kroz život. Ništa takvo.

Radi se o kratkoročnoj intervenciji koja za cilj ima dobro prodrmati rutinu života i samim time, nadamo se, isporučiti brz i dramatičan rezultat. Često, prečesto, one zato imaju barem jednu "foru" ili neobičnost koja nema mnogo uporišta u stvarnom dolasku do rezultata, ali zvuči zanimljivo, čudno ili vrijedno isprobavanja.

hrana za mišiće

Dijeta koja stavlja naglasak na unos vina i bobičastog voća! 

Dijeta koja izbacuje sav kruh jer kruh je zao!

Dijeta koja se fokusira samo na jednu vrstu namirnice (meso ili zeleno povrće)!

Dijeta koja gluten smatra državnim neprijateljem broj 1!

Dijeta tijekom koje pijemo samo sokove!

Ima ih koliko god hoćete. I ne, nije da niti jedna od njih ne isporučuje određeni rezultat. Sve se one temelje na sličnim principima, ali ih ne žele baš iznositi fokusirajući se pritom na svoju "foru" kako bi ostale lako pamtljive i relevantne za razgovor. 

Problem dijete je taj što od nje očekujemo puno više no što ona "može" u često nerealnom periodu. Recimo da vam se bliži ljetovanje, svadba prijatelja ili event na kojem bi rado pokazali istesaniju liniju. Nije rijetko da baš takav scenarij motivira čovjeka na trening, suplementaciju i nešto veći fokus usmjeren prema prehrani. Radi se o dva mjeseca vremena i spremni smo na sve - barem si tako kažemo.

Odlučujemo ne jesti za 18 sati, izbaciti pekarske proizvode, povrće pripremamo na pari, meso uz minimum maslinova ulja, a ostatak vremena riža i rijetka voćka možda se nađu na meniju. Sve u svemu, ima ovo mnogih obilježja prehrambenog pomaka u dobrom smjeru, ali postoje problemi, navedimo dva:

1. Radikalnost!

O ovome smo već govorili jednom prilikom, no sada je stvar malo drugačija. Imamo cilj u vidu i sredstva nam sama po sebi ne igraju ulogu, svjesni smo da će biti neugodno. Međutim, zamišljamo se kako očaravamo na plaži ili blistamo u novom izdanju na svadbi. Restrikcije, restrikcije i restrikcije, bez kečapa! To je plan! Biti ovako radikalan u svojoj prehrani može dovesti do više neželjenih scenarija:

restriktivna dijeta

a) Možemo zamrziti sebe i hranu kao takvu, gledajući je kao niz neukusnih jela koji nas svojom bljutavom pojavom muče i gnjave samo kako bi struk konačno stao gdje treba.Ovo je izrazito loše jer se stavljamo u položaj protivnika čitavih namirnica i obroka te ih u budućnosti možemo doživljavati kao nešto loše što u život prizivamo samo kada je apsolutna nužda, inače ih preziremo.

b) Postoji šansa da puknemo i jednostavno počnemo proždirati što god ako nam već nakon par dana dijeta ne pokazuje jasne rezultate i gura u pravom smjeru. Zašto bi puknuli?

Jer smo od ležernog grickanja sitnica i povremenog fast fooda došli na vojnički režim disciplinirane prehrane za koju se nismo postepeno pripremali. Pitanje je dana kada će nas slomiti!

2. Što je sve, koliko je ništa?

Da, mnoge se dijete fokusiraju na to "što jesti" odnosno "što ne jesti" znajući dobro da nam je jedna od prvih stvari koje moramo dodirnuti - količina. Nije količina apsolutni kralj, ali ako ju izuzmete iz jednadžbe, onda stvar postaje suluda. 

Možete izbaciti sve pekarske proizvode iz svoje prehrane i to će stvarno utjecati na vaš izgled, no neće biti toliko opaženo ako, recimo, taj prostor jednostavno popunite tjesteninom, rižotima, brzom hranom ili čokoladicama.

Kruh, kojeg toliko često napadaju, nije opasna hrana, samo u relativnom smislu pomoću njega lako unosimo velik broj kalorija u kratkom vremenu te se lako možemo dovesti u stanje kalorijskog suficita bez da imamo osjećaj potpunog prejedanja.

Kada vam netko napiše da su, primjerice, pileća prsa odlična hrana za mršavljenje, onda znajte da ona isto tako mogu biti i odlična hana za dobivanje kilograma - ako modificirate količinu ovisno o svojem cilju.

Možete mršavjeti, a povremeno se bez ikakvog problema počastiti obrokom u smislu pizze ili burgera, ali količina - to će biti ključna stavka! Ni pizza na kojoj nema ničega osim brokule i tri kapi maslinova ulja neće pomoći mršavljenju, ako je višak u kalorijskoj računici!

instagram food

Dijeta bi u pravom smislu trebala biti skup intervencija u svakodnevnoj prehrani koje poduzimamo onda kada nam se čini da zbog nje izostaje rezultat u sportskom učinku ili po pitanju izgleda. Ona tada mora biti održiva, smislena i racionalna, ciljajući ovdje na njeno postepeno uvođenje, lako održavanje i fokus na stavke koje su zaista bitne. Od hrane do kvalitetnih brendova suplementacije.

Na što točno obratiti pozornost:

1. Koliko jedem s obzirom na ono što potrošim?

2. Kolika je moja razina aktivnosti kroz dan i kada se one odvijaju?

3. Kada jedem koje obroke u danu?

4. Biram li kvalitetne i provjerene namirnice ili uglavnom prerađenu hranu?

5. Što sam spreman izbaciti/ubaciti odmah, a za što mi treba vremena?

Razmotrite li sve ove stavke planirajući bilo kakvu intervenciju u prehrani na dobrom ste putu da one urode plodom zbog kojeg nećete imati dojam bitke sa samim sobom!

Jer, kada je dijeta rat, neće stradati nitko osim nas samih!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni