Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako smršaviti nakon blagdana

Savjeti | 23. Prosinac 2021. 10 minuta

Blagdani, mnogima najdraže doba godine za opuštanje, uživanciju i spomen važnih svetkovina. Pa opet, nakon njih, mnogi se neugodno iznenade pogledom na remen i u ogledalo...

Ho, ho....oh?

Malo nas je koji nismo iskusili ovu neugodnu pojavu u inače vrlo ugodno i sretno vrijeme. Blagdanski stolovi često su prepuni raznih domaćih delicija koje obitelj priprema s ciljem uživanja u hrani i zajedništvu za blagdanskim stolom, ali umjerenost i suzdržavanje, huh, pa tko bi odolio tolikom mesu, od sušenog do pečenog, pa kolači koji stižu u nesagledivom nizu.

Da, mnogi "režimi" prehrane padnu na ovoj prepreci. Još ako ubacite i štogod prigodnog alkohola, lako se kajati u narednim tjednima, ali prvo valja nazdraviti!

Ozbiljnije sada moramo - pa počnimo od samog debljanja, što je ono zapravo? Definirati ga možemo kao proces dobivanja kilaže koja nije mišićna masa, a rezultat je pretjeranog i dugotrajnog kalorijskog suficita nasuprot minimalnoj ili nikakvoj fizičkoj aktivnosti u istom periodu.

Spretnije rečeno, količinski jedemo kao sportaš svjetskog kalibra, ali krećemo se kao gledatelj iz fotelje. I tu je zapravo sva nevolja! Može li se ovom problemu doskočiti? Evo par točaka za razmatranje!

blagdanski obroci

1. Možete li se kontrolirati?

Pitanje je sada! Budite iskreni sami sa sobom i recite si što mislite da će biti od ovog blagdanskog perioda koji traje tjednima. Možete li stvarno prakticirati razboritu umjerenost za stolu ili je to vrijeme u koje si opraštate svaku simpatičnu gramzivost kada je tanjur u pitanju?

Nestaju li kolači pred vama ili ste ipak voljni stati nakon što kušate koji komad?

Cilj ovog pitanja nije nužno minimalan unos hrane, ali jest precizno skiciranje očekivanog rezultata svega toga. Naime, ako znate odmah da će kalorijski unos itekako porasti u tom periodu, jasno je da vas u slučaju minimalne aktivnosti očekuje skok na idućem vaganju, no on vas neće iznenaditi i njega možete u miru dočekati, bez da ste si muljali o tome kako "ove godine stvarno niste puno". 

S druge strane, ima ljudi koji će s obzirom na ovo pitanje postaviti barem neke granice za sebe. Možda malo dalje od kolača, ali do mile volje s glavnim jelima i grickalicama, možda spustiti čašu nakon prve popijene ili nešto slično.

trening nakon blagdana

Opet kažemo, jednostavno budite otvoreni i iskrenim sa sobom. Pred vama su blagdani, znajte što to znači za vaš struk, trbuh i kilažu.

2. Pauza od posla, ali naglasak na aktivnost!

Ako se sprema veliko klopanje, možda bi bilo dobro razmotriti da tijekom tih tjedana malo povećate razinu aktivnost. Znam, mnogima je pauza, godišnji ili jednostavno vrijeme koje žele provesti ušuškani pod deku, ispred televizora, s dobrom knjigom ili u druženju s najmilijima.

U tome nema ništa loše ili krivo, pogotovo kada temperatura vani zaista nije prijateljski nastrojena prema šetnjama, bicikliranju ili trčanju u parku. 

Pa opet, bude li moguće i zbog kalorijskog unosa potrebno, nije loše održati povišenu fizičku aktivnost u ovom vremenskom periodu. Ne morate se truditi rušiti vlastite rekorde i postati primjer izdržljivog atlete, ali najgore što možete (ako planirate puno teških obroka) napraviti svakako je svesti fizičku aktivnost na minimum. Imate doma traku, vreću, ili utege?

Dajte si par treninga čisto kako ne bi ispali "iz štosa" i kako bi tijelo i dalje imalo dojam da se od njega traži nešto više od žvakanja i preživanja.

Odlazak u teretanu također je sjajna opcija ako ste voljni i spremni, ali pripazite na tajmning jer možda i nije najpametnija stvar izložiti se izazovnom treningu netom nakon hrpetine mesa, kolača i nešto alkohola.

No uskladite li treninge s onim što vas čeka za blagdane sasvim je moguće izaći iz tog vremenskog prozora bez da zapnete u oknu! Problemi s kilažom, ako ih i bude, biti će minimalni!

3. Povremeni post kao zanimljiva ideja!

Možda su baš blagdani vaša prilika za isprobavanje povremenog posta! Poznatiji pod nazivom "Intermittent fasting" zapravo je krajnje jednostavan iako će nekima zvučati opasno nalik na šašave dijete koje su se znale pojavljivati u mainstreamu.

O čemu se točno radi?Povremeni post prehrambena je praksa ograničavanja unosa hrane na određeni period sati tijekom jednoga ili više dana. Kao prvi cilj gleda odabrati točno vrijeme tijekom kojeg hrana smije na stol, u tanjur, pa onda i u želudac. 

novogodišnje odluke

Vrsta i količina hrane ovisni su ponajviše o ciljevima poradi kojih prakticiramo ovo ponašanje, ali polazište je isto za sve - Imaš sate za jelo i sve one ostale.

Ti ostali sati provode se posteći. Može to biti šest, osam ili deset sati, a oni najekstremniji provode i po šesnaest sati bez hrane. Koju god varijantu odabrali, možda vam pomogne oko reguliranja apetita, količine hrane koja se pojede tijekom ili netom nakon blagdana. Pazeći na dnevno vrijeme jedenja otkrivate da za osjećaj sitosti ne treba mnogo!

Ipak, dogodi li se "najgore" i vi završite s par dodatnih kilograma upamtite da to nije trajna osuda već trenutni problem. Sustavni kalorijski deficit postignut manipuliranjem unosa hrane i povećanjem razine aktivnosti kroz vrijeme će dovesti do smanjenja tijelesne kilaže, a isti možete uvelike pomoći korištenjem fat burnera i kvalitetne suplementacije općenito.

Uživajte u blagdanima, provedite ih s najmilijima i ako već planirate par centimetara struka viška, sjetite se da svaki višak stignete i izgubiti :).

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni