Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako trening utječe na hormone

Trening | 12. Travanj 2023. 10 minuta

Hormoni igraju važnu ulogu u kondicijskom treningu i načinu na koji reagiramo na vježbanje. Uslijed vježbanja oslobađaju se različiti hormoni koji mogu imati značajan utjecaj naše tijelo. Saznajte više u našem članku.

Poznato je da tjelovježba ima dubok učinak na naše hormone. Može povećati ili smanjiti razinu određenih hormona u tijelu, ovisno o vrsti i intenzitetu vježbanja. Ovaj članak će istražiti kako tjelovježba utječe na različite vrste hormona, kao što su testosteron i kortizol, i kako može pomoći pri regulaciji hormonske ravnoteže.

Što su to hormoni?

što su to hormoni

Hormoni su kemijske tvari koje proizvode endokrine žlijezde u našem tijelu koje pomažu regulirati rast i razvoj, održavati homeostazu i kontrolirati mnoge druge sustave u cijelom tijelu. Neki od tih hormona uključuju kortizol, testosteron, estrogen, prolaktin, hormon rasta (GH) i hormon koji stimulira štitnjaču (TSH).

Svaki dan proizvodimo različite količine ovih hormona. Na primjer, GH se primarno proizvodi noću, dok se TSH primarno oslobađa kao odgovor na promjene u intenzitetu svjetla. Kada su razine određenih hormona preniske ili previsoke, mogu imati negativne učinke na naše zdravlje. 

Koji su neki primjeri hormona? Kortizol je hormon stresa, koji otpušta nadbubrežna žlijezda tijekom stresnih razdoblja kako bi nam pomogao odgovoriti na zahtjeve našeg okoliš. Kortizol je hormon koji tijelo oslobađa kada hipotalamus otkrije bilo koji oblik stresa i djeluje na povećanje šećera u krvi, daje osjećaj energije i djeluje kao mehanizam za suočavanje s učincima stresa. Tijelo ga proizvodi kao odgovor na stresore kao što su pretjerani napor ili nedostatak sna, ali se oslobađa i kao odgovor na alostatsko opterećenje (dnevno trošenje različitih organa osobe).

Testosteron je muški spolni hormon, odgovoran za sekundarne spolne karakteristike kao što su rast dlaka na tijelu i licu, stvaranje mišićne mase, mineralizaciju kostiju i povećan libido kod žena i muškaraca. Estrogen je ženski spolni hormon koji doprinosi kognitivnom zdravlju, zdravlju kostiju i kardiovaskularnog sustava.

Može li tjelovježba utjecati na hormone?

svi proteini koje vaše tijelo treba

Iako neki ne misle da tjelovježba ima velik učinak na naše hormone, istraživanja su pokazala da redovan trening može imati značajan utjecaj na razine određenih hormona u tijelu. Što to znači u praksi?

Cilj normalnog uravnoteženog hormonskog sustava je da svi hormoni dođu do svojih ciljnih stanica u isto vrijeme kako biste postigli najbolju ravnotežu između različitih hormona. Tjelovježba tako može utjecati na razine određenih hormona, a razumijevanje kako različite vrste vježbanja utječu na različite razine hormona mogu vam pomoći u očuvanju hormonalnog zdravlja.

Na primjer, tijekom intenzivnog treninga, razine kortizola su često značajno smanjene. Kortizol se oslobađa kao odgovor na stres. Kada prethodno nismo bili pod stresom, razine kortizola su visoke i rastu tijekom razdoblja umjerenog do visokog fizičkog ili emocionalnog stresa. Nakon vježbanja dolazi do značajnog smanjenja, što ga čini važnim mehanizmom za upravljanje razinama stresa.

Također se mijenja i razina testosterona. To je zato što su i kortizol i testosteron uključeni u reakcije na stres i neke druge funkcije tijela. Osim toga, vježbanje također može utjecati i na razine prolaktina i hormona rasta, koje se značajno povećavaju tijekom vježbanja.

Utjecaj vježbanja na muške i ženske hormone

Utjecaj vježbanja na muške i ženske hormone

Muški i ženski spolni hormoni igraju značajnu ulogu u ukupnom zdravlju i općoj dobrobiti tijela. Važno je razumjeti učinke tjelesne aktivnosti na te specifične hormone jer može značajno doprinijeti i zdravlju i boljim rezultatima tijekom vježbanja.

Estrogen je najvažniji ženski hormon u smislu zdravlja. Ženski spol razvio je složen obrazac oslobađanja hormona kao odgovor na estrogen. To znači da previše ili premalo estrogena može biti štetno. Ženski hormoni poput progesterona, koji je povišen tijekom menstruacije i trudnoće, pomažu uravnotežiti učinke estrogena stabiliziranjem razine šećera u krvi i povećanjem čvrstoće kostiju. Kad su žene tjelesno aktivne, proizvode više progesterona (koji je dobar za kosti) pa se smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

S druge strane, najvažniji muški hormon je testosteron. Testosteron je uključen u izvedbu pri vježbanju, pri čemu se otpušta u krvotok kako bi usmjerio fiziološke promjene koje se javljaju tijekom vježbanja i tjelesne aktivnosti. Testosteron tako potiče rast mišića, smanjuje tjelesnu masnoću, povećava brzinu metabolizma u mirovanju, može poboljšati raspoloženje, i povećava libido. Razina testosterona viša je kod muškaraca nego kod žena, pa je muškom tijelu lakše proizvoditi mišiće i dobiti na snazi. 

U konačnici, radi se o zbroju mnogih različitih fizičkih i mentalnih dobrobiti koje pridonose općoj dobrobiti i zdravlju uslijed redovnog vježbanja. Regulacija kortizola i spolnih hormona samo je jedna od njih, no bitno je naglasiti kako je, uz trening, važno obratiti pozornost na pravilnu prehranu i kvalitetnu suplementaciju kako bi vaši rezultati bili još bolji.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni