Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kofein - čudesni spoj!

Suplementi | 02. Studeni 2021. 11 minuta

Govoreći o "supstancama" koje su popularne u svijetu, evo jedne na koju se prilično efektivno navukao dobar dio naše planete. Radi se, naravno, o kofeinu!

Bez obzira na to govorimo li o praktički neizostavnom komadu jutarnje rutine milijuna ljudi ili ga vidimo kao važnog dnevnog suputnika po kojem se dan poznaje, a dobro društvo okuplja, kofein je svoju reputaciju zaslužio, opravdao i danas ugodno živi.

U svijetu suplemenata, takvih je spojeva malo. Obično se mora ulaziti u preciznije definicije, dublje rasprave i značajnija objašnjenja, no kada nekome kažete da se radi o kofeinu, mentalni teret znatno je manji. To, to je onaj "čarobni dio" kave zbog kojeg mi dan počinje poprimati smisleno obličje. Mogu se koncentrirati na razgovore, budniji sam i spremniji za sve svoje obaveze.

Kofein - čudo jutarnje kave!

Veliki, civilizacijski palac gore, kofein je davno dobio upravo kroz omiljeno jutarnje piće - kavu. Neki će ići toliko daleko pa reći da kava zapravo i nije pravo piće već vrsta duševne hrane bez koje nema smisla nastaviti dan - već se vratiti u krevet. Tako i spravljanje ovog napitka danas doživljava renesansu.

kofein suplement

I sve to zbog kofeina! Zašto? Jer, tko je probao, zna da radi i djeluje, a takva vrsta znanja izrazito je važna za stvaranje navike uporabe. Tko mora nagađati, tko ima prostora sumnjati, ima i mogućnost odustajanja. S druge strane, tko je probao i - u ovom slučaju - razbudio se, zna o čemu se radi. 

Kao kemijski spoj, kofein je blagotvoran po mnoge funkcije živčanog sustava. 

Na što pozitivno utječe?

Koncentracija - Tko još nije popio jutarnju kavu kako bi se zapravo mogao koncentrirati prije posla, učenja, ili hvatanja u koštac s danom kao takvim?

Pažnja - Baš kao i prethodno navedeno, zadržati pažnju, onu kvalitetnu i koncentriranu, lakše je nakon doticaja s kofeinom.

Budnost - Koncentrirano zadržavanje pažnje nema smisla bez budnosti, osobine koju definiramo kao jasno doživljavanje dnevnih aktivnosti. Bez nje, sve je kao mutan san.

Pamćenje - Ne, ovo ne znači da vam jutarnja kava garantira savršeno znanje toga gdje ste stavili ključeve od auta prije no što izađete iz stana, niti kapsula kofeina garantira nepogrešivo pamćenje čitave skripte, ali da je lakše - jest!

Smanjuje dojam umora - Imati dojam da u sebi možete pronaći još par sati optimalnog funkcioniranja jedna je od najvažnijih osobina koje opažamo nakon uporabe kofeina!

Raspoloženje - Tu je i općenito blagotvoran učinak po raspoloženje u smislu osjećaja svrhovitosti i angažiranosti za dnevne zadatke i obaveze pred nama.

Znači, moram piti kavu ujutro i sve je super?

Kava nije kofein, moramo spomenuti jer bi onda na svim pakiranjima instant ili mljevene kave pisalo samo "kofein" i ništa drugo. Iako ju s razlogom povezujemo s kofeinom, ona ga, pogotovo u određenim napitcima koji su samo varijacija na temu kave, ne pruža nužno u sjajnoj, optimalnoj dnevnoj dozi.

kofein i koncentracija

Koja je dobra doza?

Ista varira, a ovisno o literaturi ili vašem istraživačkom žaru, možete pronaći preporuke za doze od 12-400 miligrama dnevno kao okvir kojeg se vrijedi držati. Razlog takve varijacije leži u individualnim potrebama i reakcijama svakog od nas. Dok će neki povoljno reagirati na cca 30mg kofeina, drugima je doza bliža 300mg dnevno znatno učinkovitija. 

Ipak, s obzirom da smo kroz dnevni život svi mi vrlo često izloženi energetskim pićima, kavama i sličnim stvarima, lako je moguće da nam tolerancija na ovaj spoj s vremenom postaje nešto viša, iako to ne treba uzeti kao zakon.

Suplementirati kofeinom popularno je u sportu već dugo vremena, bez obzira radi li se o dugotrajnoj aktivnosti ili kratkom, eksplozivnom treningu, s obzirom da su benefiti po učinak prilično jasni. 

Zbog dodatne praktičnosti, jedan od najboljih način za ubaciti kofein u rutinu aktivnosti tako su postale kapsule koje pakiraju potentnih 200mg već u jednoj uporabi što ih, osim učinkovitima, čini i ekonomičnima.

Naravno, tu je i kofeinski prah koji se pažljivo može dodavati shakeovima i napitcima, jer ne utječe na okus pića u značajnoj mjeri, no treba biti oprezan. Kofein doista funkcionira, ali voditi se mjerom "ako jedna radi dobro, dvije su dvostruko bolje" brzo nas dovede do problematičnog raspleta. Držanje uputa na ambalaži i preporučenih doza najpametniji je modus postupanja.

Ima li rizika i na što da pazim?

kofein i rizici

Što se mogućih rizika tiče, vjerojatno ste čuli neku verziju onog mita da kofein loše djeluje na srce. Možda to i jest moguće pri golemim, nesigurnim dozama, no sam po sebi nema utjecaja na zdravlje kardiovaskularnog sustava u negativnom spektru. Sigurna uporaba neće naštetiti, a osobe koje osobito jako reagiraju na kofein mogu osjetiti nešto veći broj otkucaja srca usporediv s pojačanom fizičkom aktivnosti.

I ne, o kofeinu nećete postati ovisni ako ga uvedete kao suplement ili pronađete u kavi. Njegov povoljan učinak može poticajno utjecati na stvaranje navike korištenja, no s obzirom da nema neka dodatna adiktivna svojstva vrlo je lako koristiti ga kada god postoji potreba i želja, bez rizika od nečeg poput ovisnosti.

S obzirom na sve navedeno, jasno je zašto kofein postoji kao samostalni suplement, dio različitih preworkout napitaka i sličnih dodataka prehrani. Odgovorno korištenje, uz naglasak da isti doista ne treba piti prije spavanja, mnogim je korisnicima još jednom dokazalo koliko je ovaj spoj blagotvoran po mentalni i fizički učinak!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni