Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko je učinkovit Whey Protein?

Prehrana | 25. Siječanj 2021. 9 minuta

Puno je godina prošlo otkako se whey protein morao hrvati s neupućenim opaskama o svom mogućem(?) steroidnom statusu ili čudnoj tvari zlih namjera. Danas, s druge strane, gotovo da uživa status namirnice! O čemu se radi - i, kako radi on?

Prije svega, moramo napomenuti da se tu dugo vremena radilo o jednostavnoj zbunjenosti, odnosno, zaboravu pojmova. Protein, ta nekada čudna i strana riječ zapravo zovemo bjelančevinom.  Whey, kojeg po ipsilonu prepoznajemo kao jezičnog uljeza, imenujemo sirutkom i puf! Odjednom stiže poveznica s izvorom i namjenom.

Bjelančevine, veli naša enciklopedija što je uređuje Leksikografski zavod Miroslav Krleža, makromolekule su od prvorazredne važnosti za organizam. Građom aminokiselinske (zato se i govori o tome kako su gradivni blokovi mišića) nisu one tu samo za svoju bildersku službu. Obrana organizma, pohrana i prijenos manjih molekula...ima ih u našem tijelu i jako su zaposleni!

 Proteini u sportu gdjegdje se pogreškom spominju kao "energetski najvažniji" ili određena vrsta mišićnog goriva. Gorivo u smislu energije, potrošnje i - ako hoćete najjednostavnije - benzin za tijelo, puno bi prije smatrali ugljikohidratima te mastima. Tijelo može koristiti bjelančevine za dodatnu energiju, pogotovo u situacijama kalorijske oskudice, ali oni su ovdje prvenstveno smatrani čvrstom rukom popravka mišića.

I zašto onda sirutka? Još bolje, zašto sirutka u prahu? Mogu li ja ipak samo nagnuti bocu sirutke od litru - litru i nešto sitno, pa se nadati jednakom učinku?

 Polako, polako...

 

 

Sirutka nije sveti gral! Sama po sebi zapravo je nusproizvod. Gledamo li ju kroz mljekarsku prizmu i metode proizvodnje sira, sirutka je tekućina, uglavnom sastavljena od vode, masti, proteina i ugljikohidrata. S obzirom na to da se dobiva iz prerade mlijeka vrijedi znati kako ono obiluje prije svega kazeinom, a sirutka sačinjava otprilike 20% njegova proteinskog profila.

Do proteinskog praha, možete zamisliti, ima još dosta posla! 

 Tekuća sirutka mora proći konkretne postupke filtracije i pročišćavanja pomoću kojeg otklanjamo masti, ugljikohidrate i vodu jer - vidi vraga - prah nije mokar! U velikim postrojenjima sirutka se filtrira unutar hladne okoline kroz nekoliko mikro-filtera. Nema neke osobite "magije", ali posla svakako ima!

 Rezultat svega toga nazivamo koncentratom.

 Sam po sebi, taj koncentrat može sadržavati određenu, iako prilično malu, količinu ugljikohidrata i masti, a želimo li ga dodatno lišiti istih, prolazi ultra-filtraciju kojom se zapravo pretvara u novi proizvod - izolat!

 Kako bi sve ovo bilo još lakše za vizualizirati, sjetite se da za cca 1 kilogram proteinskog praha trebamo imati oko 200 litara mlijeka na raspolaganju.

 I sad - taj traženi prah stiže u vaš dom! Možda ste naručili Energybodyjev jer preferirate njegovu svilenkastu teksturu šejka, a možda Superiorov snažan okus. Ako ste fan pjenastih napitaka, pogotovo nakon treninga, pred vama stoji 6pak!

Ali, zašto ga piti? 

 U svojoj bogatoj i opsežnoj knjizi "Sports Nutrition Guidebook", Nancy Clark opaža praktičnost proteina sirutke kao jednostavnog i zdravog suplementa kada se pokaže potreba za unošenjem bjelančevina bez dodatka masti i ugljikohidrata. S obzirom da proteinski obroci gdjekad sa sobom povuku i ne uvijek željene masti, whey igra ulogu spretne alternative.

Kako smo već spomenuli - aminokiseline nužnost su za naše tijelo, a protein sirutke ima kompletan aminokiselinski profil. Kao gradivni element, whey protein pomaže pri održavanju i izgradnji mišićne mase našeg tijela pa se tako čini atraktivnim velikom broju vježbača i sportaša.

S druge strane, iz istog razloga nije ništa manje praktičan i kao odličan zamjenski i/ili dodatno obrok. Zasitan i koristan, whey može smanjiti apetit i ubrzati metabolizam što znatno pomaže pri regulaciji kalorijskog unosa ako trebate izgubiti koji kilogram. Kao recimo...ja trenutno.

Zbog svoje ogoljenosti u smislu dodatnih kalorija, masti i ugljikohidrata pokazao se korisnim kod snižavanja kolesterola/LDL kolesterola. 

 

 

Kao suplement, određeno je vrijeme bio promatran sa skepsom jer "nije nešto što se može ubrati sa stabla", ali...itekako se može dobiti filtracijom sirutke! Nema magije, nema muljaža, samo pametna upotreba resursa s ciljem proizvodnje atraktivnog i kvalitetnog izvora proteina. Može se piti s vodom ili mlijekom, a najbolji omjer tekućine i praha navoden je na proizvodu.

Upravo ga je to pretvorilo u sjajan i učinkovit dio prehrane modernih sportaša, ali i svih aktivnih pojedinaca. Bilo da je u pitanju zdravlje, napredak ili rad na tijelu, whey protein učinkovito je sredstvo u vašem arsenalu!

 Ako iz bilo kojeg razloga imate potrebu za većim unosom proteina u organizam (aktivan trening, pogotovo opterećenjem), ili ga zbog životnog stila ne stignete/ ne možete unositi dovoljno kroz dan - e tu se whey izgradio kao vrhunski izbor. Baš kao što može pomoći graditi vas!

VRHUNSKI WHEY PROTEIN NABAVI OVDJE!

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni