Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
BESPLATNA DOSTAVA do 1.7. za SVE narudžbe koje idu na BOX NOW paketomat!

Koliko puta tjedno moram trenirati?

Savjeti | 06. Svibanj 2024. 4 minuta

Znati koliko puta tjedno moramo vježbati nije jednostavno. Ovisi o našim fitness ciljevima i fizičkim mogućnostima po pitanju izvedbe treninga.

To koliko često treniramo može itekako utjecati na naš napredak i postizanje željenih rezultata. Bez obzira želimo li izgraditi snagu, poboljšati izdržljivost ili ukupnu kondiciju, dosljednost u vježbanju jedan je od važnijih elemenata u ostvarivanju naših ciljeva. Razumijeti koliko često trebamo trenirati da bi ostvarili neki cilj važno je zbog planiranja i balansiranja intenziteta treninga s oporavkom. Koliko dakle često moramo vježbati?

Koliko puta tjedno trebam vježbati?

Koliko puta tjedno trebam vježbati

Odrediti koliko puta tjedno, to jest koliko često trebamo vježbati zahtijeva pažljivo razmatranje naših pojedinačnih ciljeva i razina kondicije. Jedan način ne odgovara svima, budući da tijelo svakoga od nas drugačije reagira na trening. Znati koji su naši specifični ciljevi - bilo da se radi o izgradnji mišića, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja ili povećanju fleksibilnosti - važno je za odrediti koliko ćemo često vježbati.

Vrijeme oporavka također je važno za uzeti u obzir jer je dovoljan odmor između treninga neophodan za rast i oporavak mišića. Pretreniranost može dovesti do umora, smanjene izvedbe i povećanog rizika od ozljeda, što naglašava važnost uspostavljanja ravnoteže između treninga i oporavka.

Intenzitet također igra značajnu ulogu u određivanju učestalosti treninga. Treninzi većeg intenziteta obično zahtijevaju više vremena za oporavak u usporedbi s aktivnostima nižeg intenziteta. Stoga će onima koji se bave intervalnim treningom visokog intenziteta (HIIT) ili teškim treninzima s otporom možda trebati više dana odmora između treninga kako bi se omogućio odgovarajući oporavak.

Isto tako, razine kondicije utječu na učestalost treninga, pri čemu početnici obično zahtijevaju rjeđe treninge u usporedbi s iskusnijim pojedincima. Početnici bi mogli imati koristi ako započnu s dva do tri treninga tjedno, postupno povećavajući učestalost kako napreduju i prilagođavaju se zahtjevima treninga. Što to sve znači u praksi?

Preporuke tjedne učestalosti treninga

Preporuke tjedne učestalosti treninga

Kada se radi o određivanju toga koliko često trebamo trenirati svaki tjedan, važno je uzeti u obzir naše specifične fitness ciljeve i prilagoditi broj treninga tome. Za one koji se usredotočuju na trening snage, obično se preporučuju dva do tri treninga tjedno. To omogućuje dovoljno vremena za oporavak i rast mišića između treninga, što je bitno za izgradnju snage i povećanje mišićne mase.

S druge strane, pojedinci kojima je prioritet kardiovaskularna izdržljivost mogli bi imati koristi od češćih treninga, s ciljem četiri do pet treninga tjedno. Dosljedna aerobna vježba pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, izdržljivosti i ukupne razine kondicije. Uključivanje kombinacije kardio vježbi umjerenog i visokog intenziteta tijekom tjedna može pomoći u optimizaciji rezultata i spriječiti platoe.

Ključno je prepoznati važnost dana odmora i oporavka u ukupnoj učestalosti treninga. Dani odmora omogućuju našim mišićima da se poprave i ponovno izgrade, smanjujući rizik od ozljeda od prenaprezanja i sprječavajući sagorijevanje. Dok je dosljednost ključna za napredak, pretjerano guranje bez odgovarajućeg odmora može dovesti do smanjene izvedbe i povećane osjetljivosti na ozljede.

Uključivanje dana odmora u naš tjedni raspored treninga ključno je za održavanje zdrave ravnoteže između vježbanja i oporavka. Ovisno o našim individualnim potrebama i preferencijama, možemo se odlučiti za jedan ili dva dana odmora tjedno, između treninga, kada se preporuča baviti laganim aktivnostima, kao što su šetnja, lagano istezanje i slično.

Prilagodba broja treninga na temelju napretka

Odlična pomoć za oporavak nakon treninga

Prilagodba tjednog broja treninga na temelju našeg napretka ključna je za optimizirati našu fitness rutinu i učinkoviti postići vlastite ciljeve. Redovito praćenje naših rezultata, kao što su dobici na snazi, opća razina izdržljivosti i napredak u intenzitetu vježbanja mogu pružiti odličan u uvid u naš generalni napredak.

Ako tijekom vremena primijetimo stalna poboljšanja u pokazateljima izvedbe, to može biti znak da je naša trenutna učestalost treninga odgovarajuća i učinkovita. U takvim slučajevima, održavanje trenutnog rasporeda vježbanja može nam pomoći da nastavite s postojanim napredovanjem prema svojim ciljevima.

S druge strane, ako osjetimo stagnaciju ili zastoj u svom napretku unatoč dosljednom treningu, možda je vrijeme da ponovno procijenimo svoju učestalost treninga. U nekim slučajevima, povećanje učestalosti treninga dodavanjem dodatne sesije ili dvije tjedno može pomoći u poticanju daljnjeg napretka i probijanju platoa. Znakovi nedovoljne utreniranosti, kao što je nedostatak napretka, smanjena motivacija i nezadovoljstvo mogu nam pokazati da bi trebali povećati broj ili intenzitet treninga.

Pronalaženje idealnog broja treninga individiualiziran je proces za svakog od nas. Ovisi o različitim čimbeinicima, uključujući fitness ciljeve, naše fizičke kapacitete, oporavak i napredak. Ne postoji pristup koji odgovara svima i upravo zbog toga tjedni broj treninga moramo prilagoditi svojim specifičnim potrebama i preferencijama.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni