Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko se moram odmarati između treninga?

Trening | 25. Rujan 2023. 10 minuta

Odmor između treninga jedan je od faktora napretka. No, koliko vremena trebate dati vašim mišićima da se oporave i kako točno izgleda oporavak? Saznajte u našem članku.

U svijetu fitnessa i tjelovježbe, gdje svako ponavljanje i svaka kap znoja pridonose vašem napretku, lako je podcijeniti vitalnu ulogu koju odmor igra na tom putu. Pitanje koliko se dugo trebate odmarati između treninga više je od običnog intervala na vašoj štoperici - to je ključni element koji može odrediti učinkovitost vašeg treninga, vaš oporavak i, u konačnici, vaše napredovanje.

Važnost odmora

osoba koja se odmara nakon treninga

Odmor između treninga nije samo vrijeme za pauzu u vašoj fitness rutini, već je neizostavan dio uspjeha. Služi kao vitalno razdoblje oporavka vaših mišića. Tijekom vježbanja, posebice treninga snage, mišićna vlakna podliježu mikroskopskim oštećenjima. Odmor omogućuje tim vlaknima da se poprave i ponovno izgrade, što ih u konačnici čini jačima, većima i otpornijima.

Odmor igra ključnu ulogu u sprječavanju pretreniranosti, stanja u kojem je tijelo gurnuto van svoje sposobnosti za oporavak. Pretreniranost može dovesti do smanjene izvedbe, umora, pa čak i ozljeda. Odgovarajući intervali odmora štite vas ovog problema, omogućujući vašem tijelu da se postupno prilagodi treningu.

Možda paradoksalno, odmor između treninga također može poboljšati vašu izvedbu na treningu. Daje vašem središnjem živčanom sustavu vremena da se oporavi, osiguravajući da svakoj sesiji pristupite s maksimalnom energijom i fokusom.

Koliko se odmarati?

odmor nakon treninga

Određivanje optimalnog vremena odmora između treninga ovisi o pojedincu. Jedan period odmora nekom drugom možda ne odgovara, a prije svega, vaša razina kondicije igra ključnu ulogu. Početnicima će možda biti potrebni dulji intervali odmora u usporedbi s iskusnim sportašima koji su s vremenom usavršili svoju izdržljivost i sposobnost oporavka.

Intenzitet i trajanje vašeg treninga također su ključne varijable. Treninzi visokog intenziteta zahtijevaju dulje vrijeme oporavka, dok kraći, manje zahtjevni treninzi mogu zahtijevati kraća razdoblja odmora.

Vrsta treninga kojom se bavite dodatno komplicira jednadžbu. Trening snage, na primjer, obično zahtijeva dulje intervale odmora kako bi se osigurao maksimalan oporavak mišića i izvedba. S druge strane, kardiovaskularne vježbe i trening fleksibilnosti često zahtijevaju kraće stanke.

Štoviše, vaši specifični fitness ciljevi imaju značajan utjecaj. Oni kojima je cilj povećanje mišićne mase mogu se odlučiti za produljene intervale odmora kako bi optimizirali snagu, dok bi ih pojedinci usredotočeni na izdržljivost mogli skratiti kako bi poboljšali kardiovaskularni kapacitet. Mršavljenje se može oslanjati na kraća razdoblja odmora kako bi se maksimiziralo sagorijevanje kalorija.

U području treninga snage, gdje je oporavak mišića najvažniji, preporuča se odmor od oko 48 do 72 sata između treninga koji ciljaju na istu mišićnu skupinu. Na primjer, ako ste vježbali prsa u ponedjeljak, pametno je dati im barem 48 sati odmora prije njihova ponovnog ciljanja.

Strategije oporavka

novo u ponudi whey vita

Usred svih smjernica i preporuka, jedan od najvrjednijih alata koji vam stoje na raspolaganju je urođena mudrost vašeg tijela. Osluškivanje signala vašeg tijela može biti ultimativni kompas u određivanju pravih intervala odmora za vaše treninge.

Tijekom vježbanja obratite pozornost na znakove poput umora mišića, otkucaja srca i nedostatka zraka. Ovi pokazatelji mogu ponuditi duboke uvide u potrebe vašeg tijela. Ako su vaši mišići pretjerano umorni ili drhtavi, to može biti znak da im treba više vremena za oporavak između treninga.

Osim vremenskih intervala odmora između treninga, na učinkovitost vašeg oporavka duboko utječe nekoliko ključnih čimbenika, od kojih svi pridonose vašem općem blagostanju i perfomansi pri vježbanju.

Hidratacija je neopjevani heroj oporavka. Odgovarajući unos tekućine osigurava da vaše tijelo može učinkovito transportirati hranjive tvari do mišića i eliminirati otpadne proizvode, pomažući u obnovi mišića. Nakon treninga, rehidracija je vitalna za nadoknadu tekućine izgubljene znojenjem.

Prehrana također igra ključnu ulogu. Nakon vježbanja, vaše tijelo treba hranu za obnovu i izgradnju mišićnog tkiva. Konzumacija kombinacije proteina i ugljikohidrata unutar sat ili dva nakon treninga povećava učinkovitost vaših intervala odmora. Kada prehranu nadopunite suplementacijom, poput whey proteina, možete optimizirati proces oporavka i rasta mišića.

I posljednje, spavanje je ultimativni alat za oporavak. Tijekom dubokog sna, tijelo oslobađa hormon rasta, vitalan za obnovu i rast mišića. Davanje prioriteta kvalitetnom snu osigurava da se probudite osvježeni i spremni za sljedeći trening.

Odmor je, na vašem fitness putovanju, saveznik, a ne protivnik. Prava količina odmora doprinosi ne samo učinkovitijoj rutini vježbanja, već i sigurnijem i ugodnijem iskustvu fitnessa.Odredite pauze između treninga kako bi se vaši mišići mogli popraviti od oštećenja nastalih na prethodnom treningu.

Osluškujte vaše tijelo, pazite na znakove umora i prilagodite se onome što vam vaše tijelo kaže. Uravnotežena prehrana, pravilna hidratacija i kvalitetan san važni su faktori kvalitetnog oporavka na kojima će vam vaše tijelo biti zahvalno. I nagraditi vas na idućem treningu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni