Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko tjednih treninga?

Trening | 10. Listopad 2016. 6 minuta

Spremajući jedan članak o osobnim trenerima htio sam se prvo pozabaviti pitanjem kojega isti često dobivaju - onako usput. Koliko bi ja trebao trenirati da postignem cilj X? Pitat će netko, ni ne sluteći da odgovor nije jako jednostavan.

Normalno - i ja sam čovjek, iritira me kad na pitanje ne dobijem direktan, kratak i jasan odgovor, ali naučio sam se i na to da nisu sva pitanja u sferi "da-ne" konverzacije. Nekad naletite na pokoje pitanjce koje zahtjeva malo više upoznavanja s tematikom i osobom koja ispituje. Jedno od takvih je i ovo gore u naslovu. Evo par naputaka kako pitati trenera/bildera ili iskusnog sportaša o ovoj tematici.

1. Ja bi malo "smršo" - koliko da treniram?

Ne znam koliko je to tebi malo? Niti znam kako izgledaš, koliko postotak tvoje ukupne mase čini neki višak masnog tkiva, koji je udio razvijene muskulature, niti kakve životne navike imaš. Znam samo da bi ti malo smršavio. Kada pitaš ovakvo pitanje, probaj pojasniti što za tebe znači malo smršaviti.

2. Hoću masu - koliko da treniram

Već dugo puno jedeš i brutalan si si u teretani, al stagniraš jebiga. Nikako tih mišića. Očajan, već si razmišljao o kemiji, iskovao tri teorije zavjere kako masoni u snu rokaju gluteuse tvojih prijatelja s 3 grama testosterona, pa su zato veći. Jer logično. Što za tebe znači dobiti na masi? Koliko si trenirao dosad? Kako? Kakav je tvoj kalorijski unos? Što u životu radiš da bi moglo crpiti energiju iz tebe osim treninga u teretani? Prije pitanja "koliko trenirati za masu" trebaš znati da masa ovisi o mnogo drugih faktora. Kako je rekao slavni Isaac Newton - "Masa kroz biceps na kvadrat jednako je dva bureka".

3. San mi je natjecati se - koliko da treniram

Lijep san! Težak, zanimljiv i prepun izazova, ali takvi su snovi smionih ljudi. Za ovo pitanje ti sigurno neće biti univerzalne recepture, niti će trener sjesti pred tebe i reći "Išao bi na binu a? E to ti znači šest treninga na tjedan, s time da odmaraš obavezno srijedom, nikad utorkom". Kada želiš ići na natjecanje, mnogo se varijabli dovodi u pitanje, više od oba prethodna pitanja budući da želiš napraviti drastičnu razliku između sebe i prosječnog izgleda. Zamisli koliko bi uspješnih bildera bilo kada bi se receptura za dobar plasman mogla svesti na "šest treninga tjedno, povećaj na sedam kad je defka". Budi spreman na inovacije, proučavanje optimalne izvedbe vježbi s obzirom na tvoje ciljeve i mane, te ponajviše na učenje. Kad prestaneš učiti - počinješ gubiti!

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni