Košarica Narudžba

OSNOVE TRENINGA - 1

14.01.2015
Luka Kuhar
Kada govorimo o bodybuilding treningu možemo se raspričati do sitnih detalja.

1. Kontrola i pravilna izvedba pokreta.

Trenirajući uz Antonija Furića u njegovim pripremama za Arnold Classic često smo diskutirali o treningu. Glavna stavka na dnevnom redu svakog treninga bila je kontrola opterećenja i pravilno izvođenje pokreta.

Što to znači?

Prije svega kontrola težine odnosi se na pravilan odabir opterećenja s kojim ćete odrađivati vježbu. Ne zamarajte se brojevima koje pronalazite na utezima već postavite situaciju vrlo jednostavno. Kojom maksimalnom težinom možete kontrolirati pokret prilikom izvedbe? Kada imate odgovor na to pitanje, imate i težinu koju birate. Razlog je jednostavan. Prevelika težina za Vas neće raditi optimalno. Baratanje nepotrebno teškim utegom može dovesti do uključivanja mišićnih skupina koje ne planirate pogoditi tom vježbom, ali i do neželjenih posljedica kao što su povrede. Odviše lagani utezi neće stimulirati Vaše mišiće niti će im osigurati maksimalnu napetost i kontrakciju zbog čega će izostati bilo kakva upala ili osjećaj da ste „nadražili“ tkivo u tom području.

Pravilna izvedba pokreta pojam je koji sam sebe objašnjava. Uzimite si za primjer najpopularniju vježbu u teretani – potisak na ravnoj klupi, odnosno bench press. Radi se o takozvanom „compound“ pokretu koji u isto vrijeme aktivira više mišićnih skupina s najvećim naglaskom na prsne mišiće. Moguće je prilikom izvedbe osjetiti aktiviranje mišića ramena ili tricepsa, no sav fokus treba biti ciljan na prsa. To postižemo pravilnim baratanjem šipkom. Smirenim pokretom podižete šipku sa stalka, umjerenim tempom spuštate uteg do razine grudi uz udisanje i zatim ga podižete u zrak uz izdisaj. Tijekom izvedbe ruke ne bi  trebale „lelujati“, hvat mora biti čvrst, noge mirne, a leđa pravilno polegnuta na samu klupicu. Ako udarate o vlastita prsa utegom, izbacujete uteg u smjeru glave, trbuha, naginjete ga lijevo ili desno moguće je da ste odabrali krivo opterećenje, ali isto tako postoji vjerojatnost da tehnika nije pravilno savladana.  Ovo Vam pravilo može itekako pomoći!

 Do Čitanja
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO