Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

POVREDE – KAKO DALJE?

Savjeti | 24. Lipanj 2018. 4 minuta

Kao što znate, mi u Proteka Teamu, kroz godine djelovanja, imali smo na ovaj ili onaj način susrete s određenim preprekama u vidu povreda. Stiže par savjeta kako se s njima nositi.

 1. Nismo Supermani

Kroz godine bavljenja bodybuildingom, shvatio sam da mnogi natjecatelji dijele jednu osobinu. Kad im ide dobro, osjećaju se nepovredivo, bilo da se radi o periodu karijere ili samo o seriji vježbe. Ako su uzeli dobar „zalet“, brzo stvaraju dojam da ih ništa ne može zaustaviti. Međutim, znat će vozači, nekada je jedan maleni kamenčić sve što vam treba da vas pošalje u jarak.

Ovaj savjet odnosi se na to da nekada povrede nisu neizbježne, odnosno, uvijek moramo biti sigurni da stvaramo okolinu u kojoj će do njih najteže doći. Stalna budnost i pristunost mentalnog fokusa prilikom izvođenja pokreta uvelike će pomoći da rizik od povrede bude minimalan. Jednom kad ego preuzme volan, već ste bliže spomenutom jarku.

2. Realnost + smirena, proračunata reakcija

Dogodila se povreda, nije dobro! Što je tu je, vrijeme je da se prihvati stvarno stanje stvari. Iz osobnog iskustva mogu reći da sam imao problema s teškim unutarnjim prijelomom podlaktice te da se tijekom oporavka nisam uvijek ponašao u skladu sa stvarnosti svoje ozljede. Ovdje ciljam na to da ako vam se dogodilo nešto loše ne odbacite isto kao manju prehladu osim ako ona stvarno nije u pitanju.

Doktori nisu doktori bez veze, pa iako nekad'''''''' znaju djelovati odviše restriktivno i konzervativno, njihovom savjetu valja dati težinu. Npr., sugerira vam se da će proces oporavka trajati 3 mjeseca, a vi ste u teretani već nakon tjedan dana. Možda ne bi bilo zlo početi već nakon 2 mjeseca trenirati, ali suludo je posve ignorirati savjete stručnjaka. Isto tako, samo ponavljanjem fraze „ja sam jači od toga“ i „pobijedit ću ja to“ nećete si nužno previše pomoći. Sjednite na trenutak sami sa sobom, dogovorite se što ćete i kako napraviti da bi zaista proces oporavka učinili što optimalnijim.

 3. Oporavak je napredak

Svi znamo što je bodybuilding. Rast mišića, stvrdnjavanje forme, „stanjivanje“ kože, izbacivanje vode itd. To se u ovom sportu smatra napredovanjem na željeni način. Kada se dogodi povreda, mora nam postati jasno da će napredak poprimiti jednu novu definiciju koja nam neće biti draga, ali za budućnost karijere ona je nužno esencijalna.

Tim više kod teških povreda. Napredovati nakon tako velikog koraka unazad znači izbjeći dodatne nesreće i vratiti se unutar okvira normalnog funkcioniranja. Zaboravite nove osobne rekorde i skorašnje guranje granica. Prebacite se u mindset rehabilitacije gdje će vam najvažnije biti izvući svoje tijelo iz nevolje. U suprotnom, svoj bi ponor mogli samo produbiti.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni