Košarica Narudžba

Pretreniranje - Mit ili stvarnost?

18.07.2016
Luka Kuhar
Bilo da ste iskusni vježbač ili potpuni novak, pretreniranje je pojam za kojeg ste barem jednom čuli? Što je to točno i da li stvarno postoji, ili je samo još jedan mit bodybuildinga? Zaključimo zajedno...

Da ste imali priliku sresti Arnolda u glavno vrijeme njegove karijere - sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, vjerojatno bi ga zatekli u teretani na jednoj od dugih sesija s utezima. Super serije, velike kilaže, bose noge i divovske ruke bile bi njegov zaštitni znak. Dolazite do njega i zapitate - Čuj Švarci, mogu li se ja pretrenirati? Pretre - što? Uzvraća preneraženi Arnold, vidno umoran nakon već druge serije treninga toga dana. 

Pretreniranje je postalo popularno u novo doba iz krivog razloga. Točnije, da ne okolišamo, iz lijenosti. Najlakše je dignuti ruke od teškog treninga i opravdati se strahom od pretreniranja. Zamislite da ste na poslu - nije bitno kojem - i kažete šefu da ćete malo lakše raditi, jer se bojite da ne dođe do "preodrađivanja". Garantiram da će u velikom broju slučaja doći do promptnog razumijevanja od strane poslodavca koji će prijateljski sugerirati da na burzi potražite lakši posao.

To je zapravo najveći problem oko diskusije o ovoj temi. Izlike su tim opasnije, što imaju zvučnije argumente. Tako će netko izbaciti čučanj iz treninga nogu jer je sam po sebi dovoljno izazovan, pa bi sigurno došlo do pretreniranja, netko drugi trenirat će manje dana u tjednu iz istog straha. No čekajte, što je pretreniranje? Hajdemo ga definirati "brzinski"

Pretreniranje je proces u kojem se vježbač nalazi kada je intenzitet treninga i opterećenje mišića disproporcionalno njihovim potrebama za oporavkom kroz hranu i odmor. Jednostavnije - treniraš kao Arnold, jedeš kao manekenka, spavaš kao student pred ispitnim rokovima. 

Ima zapravo i neke logike zar ne? To je zato što se moguće dovesti u takvo stanje. Nije nemoguće doći do točke opadajućih prinosa pa zatim sve do kontra efekta treninga, stoga možemo kazati da pretreniranje može biti stvarna pojava...ali i da je se malo tko od nas treba plašiti.

Jer četvrta serija čučnja nakon treće neće označiti propast truda, niti će dodatni trening tjedno ubiti sve što smo zaradili dosad.

Da bi došlo do jasnog pretreniranja moraju se poklopiti sve one stavke koje smo naveli. Vaš trening treba biti zaista užasno težak po tijelo, odmori neredoviti i prekratki, a hrana u potpunom neskladu s našim aktivnostima. Tijelo je otporna cjelina i svemu se pokušava prilagoditi, da bi ga doveli do pretreniranja, moramo to napraviti vrlo ciljano, ili naprosto nemati blage veze što radimo, ali se ubijati od posla.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO