Košarica Narudžba

Prvo Mr. Olympia natjecanje

17.06.2018
Luka Kuhar
U našem novom serijalu saznajte kako je to bilo na početku Mr.Olympia priče. Koliko je novaca zaradio prvi šampion, gdje se održalo i kako se moglo zvati ovo natjecanje....

Pozdrav svima dragi naši i dobrodošli u još jednu Protekinu bodybuilding emisiju! Naša današnja tema ujedno označava i početak novog serijala video priloga na youtube kanalu. Mr.Olympia, najveće bildersko natjecanje startalo je kao skroman show. Bilo je to davno, više dugih desetljeća prošlo je od prvog takvog događanja kojeg je utemeljio otac profesionalnog bodybuildinga - Joe Weider.

Ime za natjecanje - pivo ili povrće?

Priča kaže da su se on i poznati bodybuilder Larry Scott jednoga dana našli na razgovoru razmatrajući stvaranje najvećeg natjecanja u bodybuildingu. Moralo bi okupiti sve šampione s prestižnim titulama i najboljim figurama, moralo bi kao takvo nositi i određeno ime koje svojim prizvukom ostavlja dojam veličanstvenosti. E sad, ta ista priča veli da je prijedlog Scotta bio "Mr. Brokula" zbog mogućih asocijacija sa dobrim zdravljem - i ako je zaista tako, drago nam je da taj uspješni bilder nije mogao nagovoriti Weidera na takvu...ideju.

Pilo se Olympia pivo i to je ime zazvučalo dobro. Moćno, povezano s mitovima o samom Olimpu kao mjestu za bogove drevne Grčke. Taman dovoljno markantno za uspostaviti bilderski brend!

Industrija se razvijala malo po malo. O treningu se nisu provodile tolike studije, no treniralo se ozbiljno. Prehrana nije bila kalorijski pedantna do krajnjih granica, ali znalo se da igra važnu ulogu. Kvalitetna suplementacija počela se pojavljivati. Novi dani za bodybuilding tražili su i novo natjecanje na kojem će se kruniti ultimativni šampion sporta.

Danas nema sumnje da je to bila dobra ideja. Ronnie Coleman i Phil Heath samo su neki od dokaza. Čitava povijest profesionalnog bodybuildinga usko je vezana uz Olympia brend i zapravo ovisi o tome da Mr.Olympia bude glavna priča sporta.

Skroman početak velike priče!

Prvo izdanje natjecanja, kao što možete zamisliti, bilo je daleko od današnjih. Nema velike konkurencije, nema stotina tisuća tolara nagrade, nema desetak tisuća uzvanika u publici. A web stream? Koga, čega?

Prvakom - i prvim Olympia šampionom, tako postaje Larry Scott! Bez obzira na to koliko bildera kasnije nadmašilo njegov broj titula, on ima nešto što nitko od njih nikada neće moći dovesti u kontekst sa svojim postignućima - prvu titulu ikada!

  

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO