Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što su beta glukan i beta karoten?

Suplementi | 22. Ožujak 2023. 10 minuta

Kako se bliže ljetni mjeseci, sve češće nam na pamet padaju beta glukan i beta karoten. Što su oni i koje su prednosti korištenja saznajte u našem novom članku.

Beta glukan i beta karoten dvije su važne hranjive tvari koje imaju širok raspon zdravstvenih prednosti. Beta glukani mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola, dok beta karoten može ojačati vaš imunološki sustav. Ako želite iskoristiti dobrobiti koje ove hranjive tvari nude, važno je razumjeti kako ih unijeti više u svoje tijelo, bilo da se odlučite za hranu bogatu karotenom i glukanom ili pak suplementaciju. U ovom ćemo članku pisati upravo o tome.

Što je beta glukan?

Što je beta glukan?

Beta glukan vrsta je vlakna, prirodni polisaharid koji se nalazi u mnogim namirnicama. Kao i druga vlakna, usporava proces probavljanja hrane, što produžuje razdoblje u kojem se osjećate sitima. Uloga beta glukana u zdravlju kože proučavana je desetljećima i utvrđeno je da ima pozitivan učinak na funkciju barijere kože, upale i zacjeljivanje rana.

Pomaže ojačati vaš imunološki sustav, stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica i povećavajući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcija. Osim toga, utvrđeno je da smanjuje razinu kolesterola i pomaže kod mršavljenja kontroliranjem razine šećera u krvi. Beta glukan može pomoći pri smanjenju upala u tijelu, što pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima.

Ukratko, uzimanje dodatka beta glukan ili njegov veći unos kroz hranu može pružiti brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšani imunitet, kontrolu kolesterola, potporu mršavljenju i smanjene upale. Također, beta glukan pruža mnoge antioksidativne prednosti uključujući zaštitu od oksidativnog stresa, UV oštećenja i borbu protiv slobodnih radikala. Također sprječava oštećenje krvnih žila koje može dovesti do povećanog protoka krvi što povećava pritisak na kapilare i može izazvati crvenilo.

Za sportaše je koristan jer pomaže bolju regeneraciju mišića, brže zacjeljivanje rana i ozljeda te bržu regeneraciju nakon operativnih zahvata.

Što je beta karoten?

Što je beta karoten?

Beta karoten je vrsta biljnog pigmenta, karotenoid, koji određenom voću, povrću i žitaricama daje jarko žutu, narančastu ili crvenu boju. Smatra ga se provitaminom A, što znači da ga tijelo može pretvoriti u vitamin A, još poznat kao retinol, koji blagotvorno djeluje na zdravlje i čistoću kože. Također je snažan antioksidans.

Beta karoten kao antioksidans pomaže u zaštiti životinja i ljudi od štetnih slobodnih radikala u našem tijelu. To uključuje potencijal za jačanje imuniteta, smanjenje upale i zaštitu od oksidativnog oštećenja. Također može pomoći u sprječavanju negativnih učinaka kroničnog stresa na sposobnost tijela da se bori protiv infekcije.

Osim na imunitet, beta karoten može pozitivno djelovati na oči. Sjetimo se samo svakog onog puta kada su nam roditelji govorili da je mrkva dobra za oči. E pa, ako uzmemo u obzir da je mrkva bogata karotenom, ima logike! Beta karoten može smanjiti rizik od razvoja katarakta, glaukoma i makularne degeneracije povezane sa starenjem. Može pomoći i u zaštiti od oštećenja plavim svjetlom, kao i od UV zraka sunčevog svjetla.

Uz zaštitu za oči, pokazalo se da beta karoten može imati blagotvoran učinak na mozak. Najvažnije je to što pomaže u zaštiti od slobodnih radikala koji uzrokuju degeneraciju mozga. Također pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola u mozgu, čime se smanjuje rizik od moždanog udara, demencije i gubitka pamćenja.

Kako unositi više beta glukana i beta karotena?

beta glukan i beta karoten za bolje zdravlje

Unijeti više beta glukana i beta karotena u tijelo možete uključivanjem namirnica bogatih ovim nutrijentima u svakodnevnu prehranu. Osim što hranom možete unijeti više beta karotena i beta glukana, ove namirnice su bogate i drugim nutrijentima, kao što su cink, selen i jod.

Beta glukan u hrani možemo pronaći u zobi, ječmu, pšenici, riži, gljivama i morskim algama. Beta glukan je također dostupan u obliku suplementa i može se uzimati da biste dobili cijeli niz zdravstvenih dobrobiti koje nudi. Prosječna količina beta glukana koju odrasla osoba treba u tijelu je barem 2 do 6 grama dnevno.

Najviše beta karotena nalazi se u narančastom i žutom voću i povrću, zelenom lisnatom povrću i žitaricama. Neke namirnice bogate beta karotenom su špinat i kelj, slatki krumpir, mrkva, brokula, puter tikva, crvena i žuta paprika, marelica, grašak, dinja i mango. Također se može pronaći u začinima, kao što je cayenne papar, slatka paprika, mažuran i korijandar. Prosječna količina karotena koju odrasla žena minimalno treba unijeti u tijelo jest 700 mcg, dok je odraslom muškarcu potrebno oko 900 mcg.

Najjednostavniji način za unijeti više beta karotena i beta glukana, pogotovo ako niste sigurni da možete svakodnevno paziti na svoju prehranu, jest suplementacija. Beta karoten tako u jednoj kapsuli sadrže 6 mg, dok beta glukan u jednoj tableti sadrži oko 1500 mg.

Beta glukan i beta karoten nutrijenti su koji nude mnoge blagotvorne učinke za tijelo i zdravlje, neovisno o tome bavite li se sportom ili ne. Isplati se obratiti pozornost na to koliko ih dnevno unosimo.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni