Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako najbrže smršaviti

Prehrana | 20. Veljača 2023. 10 minuta

Pitanje koje se javlja najčešće u sklopu novogodišnjih odluka i - još češće prije ljeta i sezone kupanja. Svi imamo nekih par kilica koje su se možda nakupile, no vječno je pitanje kako ih se brzo riješiti?

Brz gubitak kilograma prioritet je svakome tko te iste kilograme želi izgubiti. Nitko na dijeti ne voli biti dugo, a brojanje kalorija prije svakog obroka kao da vodite proračun omanje države nikome nije zanimljivo. No, ne gubi se na svakoj dijeti brzo kilograme i taj proces se uvijek želi dodatno ubrzati.

5 savjeta za brzo mršavljenje

savjeti za brže mršavljenje

Gubiti kilograme naporan je proces, no, s pravom prehranom i vježbanjem može biti znatno kraći. Naravno, najvažnije je obratiti pozornost na zdravlje. Izgladnjivanje i intenzivno vježbanje do granica ozljeđivanja, ne dajući vremena tijelu za odmor ni dovoljno nutrijenata za pravilan oporavak može samo odmoći. Zato vam donosimo ovih pet savjeta.

1. Napravite održiv plan za mršavljenje

Zdrav i održiv plan za mršavljenje prilagođen vašim potrebama prva je tajna uspjeha. Prilikom njegove izrade treba obratiti pozornost razinu aktivnosti i navike u prehrani, osobne prioritete i navike, kao i općenitu brzinu metabolizma. Tek kada smo uzeli u obzir sve ove parametre možemo odlučiti u kojem periodu želimo izgubiti određenu količinu kilograma, a onda složiti održiv plan za brzo gubljenje kilograma. Postizanje ciljeva znatno ovisi o našim navikama, a rano odrediti je li nam prioritet kvalitetnija prehrana ili više tjelesne aktivnosti nužno je za njihovo ostvarivanje.

2. Odredite datum početka

Kada izrađujete vaš plan za mršavljenje, bitno je odrediti kada ćete točno krenuti. Primjerice, ako vaš plan uključuju vježbanje tri puta tjedno na točno određene i strogi plan prehrane, zgodnije je ako možete početi prvog radnog dana u tjednu. Tako možete pripremiti hranu za cijeli tjedan ili složiti plan obroka, a prvi tjedan u procesu mršavljenja odradit ćete točno onako kako ste zamislili.

3. Paziti na porcije

Prilikom slaganja plana prehrane, ono što se često izgubi iz vida veličina je porcija. Znamo što bi trebali jesti, no zeznemo se i napravimo previše. Žao nam baciti - jer hrana se ne baca - pa pojedemo više nego što smo zacrtali i na kraju dana se čudimo gdje smo nakupili kalorije. Kako bi izbjegli žlica tu, žlica tamo nakupljanje kalorija, bitno je isplanirati i kolike će nam točno biti porcije, kao i to koliko ćemo obroka imati.

4. Izraditi plan prehrane

Konkretnom broju ljudi pomaže kada si skiciraju plan prehrane. Naznače si koju će hranu jesti, količinu hrane i kalorija te to usklade s hranom koju zapravo vole jesti. Na taj način možete jako jednostavno pratiti vaš kalorijski unos tijekom dana, ograničavajući ga po želji, pazeći pritom da unosite dovoljnu količinu nutrijenata, poglavito proteina.

5. Motivirajte se

Najveći neprijatelj planova za mršavljenje je gubitak motivacije. Kada isplanirate cijeli proces, teže ćete izgubiti motivaciju, pogotovo kada ga poprati postepeno ostvarivanje željenih ciljeva.

Dodatni savjeti za brže mršavljenje

dodatni savjeti za mršavljenje

Najvažniji dio plana za mršavljenje, brže ili ono normalne brzine, uz vježbanje je prehrana. Spominju se tu razno-razne dijete, sve se slažu da treba paziti na kalorije, no ima ih cijeli mali milijun. Najčešće spominjane su dijeta s niskim brojem ugljikohidrata i ona s visokim udjelom proteina, koje se uvelike poklapaju jedna s drugom.

Dijete koje naglašavaju manji unos ugljikohidrata najspominjanije su u svijetu mršavljenja. Svode se na to da se jede manje i izbjegava hrana kao što je kruh ili tjestenina. Takva hrana bila bi puretina, piletina i riba.

Visokoproteinska prehrana pomaže nam da se duže osjećamo sitima, smanjuje razno-razne ‘želje’ i ubrzava metabolizam, tako da sagorimo više kalorija tijekom dana. Efikasan je način za mršavljenje, a proteini uz to imaju pozitivan utjecaj na hormone koji izazivaju potrebu za slatkim i ugljikohidratima, zbog čega se teže prejedati.

Može li suplementacija pomoći?

proteini za brže ostvarivanje ciljeva

Ovisno o prehrani koju smo odabrali za gubitak kilograma, možemo si dodatno pomoći suplementacijom. Vječni klasik tu je whey protein. Smućkamo ga s malo vode i imamo obrok praktički kompletan, bar što se nutrijenata tiče. Brzo nas zasiti i održi osjećaj punine u želucu na neko vrijeme, odgađajući vrijeme do idućeg obroka.

Često su prilikom dijeta spominjane i fat burneri koji ubrzavaju metabolizam koristeći kofein ili ekstrakt zelenog čaja. I da, pomažu ti fat burneri, ali važno je za naglasiti da nisu čudotovorne tablete za gubljenje kila - potrebno je paziti na prehranu i vježbati kako bi postigli rezultate!

Proces mršavljenja nikada nije ugodan, no možemo si drastično pomoći izradom kvalitetnog plana kojeg ćemo se pridržavati. Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni