Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 5 vježbi za jaka leđa

Trening | 29. Rujan 2023. 10 minuta

Velika, jaka leđa osnova su dobro razrađenog trening režima i mnoštva dnevnih aktivnosti. Zato vam donosimo top 5 vježbi za jaka leđa koje možete raditi kod kuće. Saznajte više u našem članku.

Velika i jaka leđa kamen su temeljac dobro zaokruženog fitness režima i aktivnog života. Osim svoje uloge u podržavanju svakodnevnih aktivnosti, snažna leđa poboljšavaju držanje, smanjuju rizik od ozljeda i pridonose ukupnoj snazi. Zato vam donosimo top 5 vježbi za jaka leđa koje možete raditi u udobnosti svog doma.

Značaj jakih leđa

bcaa za oporavak

Zamršena mreža mišića koji sačinjavaju leđa igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Od svakodnevnih zadataka sjedenja i stajanja do dinamičnijih pokreta, naši leđni mišići omogućuju bezbroj funkcija. Ovi mišići, uključujući latissimus dorsi, erector spinae i romboide, neophodni su za održavanje pravilnog držanja i lako obavljanje dnevnih aktivnosti.

Jaka leđa također služe kao zaštita od mogućih ozljeda. Mišići leđa pružaju stabilnost kralježnici i pomažu u učinkovitoj raspodjeli opterećenja, smanjujući rizik od istegnuća ili neravnoteže. Osim toga, jaka leđa omogućavaju i poboljšavaju funkcionalne pokrete poput savijanja, podizanja i uvijanja, jačajući vaše tijelo općenito.

Razvijena leđa su i temelj za poboljšanu sportsku izvedbu. Bilo da ste iskusni sportaš ili fitness entuzijast, snaga leđa nadopunjuje vašu ukupnu fizičku snagu, omogućujući vam da se nosite s izazovima s samopouzdanjem i gracioznošću.

Zgibovi

Zgibovi za leđa

Zgibove izvodite tako da, stojeći ispod šipke za zgibove, uhvatite ju nathvatom, dlanovima okrenutima od tijela. Ruke vam moraju biti postavljene malo šire od vaših ramena. Kada primite šipku, u početnoj ste poziciji. Udahnite, izdahnite i počnite se podizati tako da visite sa šipke. Stisnite trbušnjake i uz pomoć mišića ruku i leđa, podižite se tako da vam brada bude iznad šipke.

Možete si vizualizirati da povlačite laktove prema kukovima kako bi si olakšali pokret. Nemojte zamahivati nogama ili saviti ramena prilikom izvođenja vježbe, već noge održite mirnima, a ramena ravnima. Na vrhu pokreta udahnite i spustite se natrag u početni položaj.

Zgibovi predstavljaju osnovnu vježbu za jačanje leđa, usmjerenu na mišiće gornjeg dijela leđa i latissimus dorsi. Pokret uključuje podizanje tjelesne težine, poticanje snage i izdržljivosti.

Veslanje u pretklonu

Veslanje u pretklonu

Veslanje u pretklonu se izvodi stojećki, dok držite šipku dlanova okrenutih prema tijelu. Nagnete se naprijed tako da vam je torzo gotovo paralelan s podom, a koljena blago savijena. Pokret započinjete tako da laktove gurate prema natrag, povlačeći lopatice. Šipku povlačite prema trbuhu dok ne dodirne tijelo, a zatim ju polagano vratite u početni položaj.

Veslanje u pretklonu zahvaća cijela leđa, potičući razvoj mišića i poboljšanje držanja. Kontrolirani pokret cilja na leđnu muskulaturu dok povećava ukupnu stabilnost, a može se izvoditi i bez težine, sa utezima ili sa trakom za otpor.

Superman

Superman

Za izvođenje vježbe Superman, legnite na pod na trbuh, s nogama i rukama ispruženima ravno. Ruke trebaju biti ispružene ispred vas. Glava vam mora ostati u neutralnom položaju i ne bi trebali gledati prema gore. Dignite ruke i noge od poda, otprilike na 15 centimetara visine ili dok ne osjetite kako vam mišići leđa kontrahiraju.

Stisnite stražnjicu, trbušnjake i mišiće između lopatica. Ciljajte stisnuti trbušnjake tako da blago odignete pupak od poda. Zadržite se u ovoj pozi otprilike 2-3 sekunde, dišući cijelo vrijeme. Spustite ruke, noge i trbuh na pod.

Vježba Superman cilja na donji dio leđa, povećavajući njegovu snagu i stabilnost. Ekstenzija ruku i nogu simulira položaj letenja, potičući angažman donjeg dijela leđa. 

Veslanje iz planka (renegade row)

Veslanje iz planka (renegade row)

Za veslanje iz planka ili renegade row, stavite utege na pod tako da, kad stanete u položaj za plank, budu otprilike u širini vaših ramena i okrenuti tako da ih možete lako primiti. Primite utege rukama i polagano se spustite u položaj za plank. Ruke moraju ostati ispružene u laktovima, ravno ispod ramena. Tijelo bi vam trebalo biti u ravnoj liniji od peta do glave, stisnutih trbušnih mišića. Stopala trebaju biti malo šire od kukova za više ravnoteže.

Udahnete i prebacite težinu tako da se oslanjate primarno na lijevu ruku. Ne smijete izvrtati tijelo, već su i ramena i kukovi u ravnini s podom. Stisnete mišiće desnog ramena i povučete prema prsima. Tijekom pokreta, savijete lakat, polagano izdišući. Kukovi i ramena su još uvijek u ravnini s podom, uteg privučen u potpunosti prema prsima, a lakat usmjeren prema natrag. Spustite se u početni položaj, a zatim vježbu pomovite s drugom rukom.

Renegade rows kombiniraju angažman gornjeg dijela leđa sa stabilizacijom jezgre. Naizmjenično veslanje predstavlja izazov za obje skupine mišića, potičući snagu i koordinaciju.

Deadlift

Deadlift

Deadlift se izvodi tako da stanete uz šipku za izvođenje utega. Treba biti iznad sredine vaših stopala. Udahnite, nagnite se naprijed tako da savijete koljena i uhvatite šipku. Zadržite zrak, stisnite trbušnjake i podignite šipku. Trebate ju povući prema tijelu, ravnih leđa, dok ne stojite uspravno. Spustite šipku na pod i nastavite s izvođenjem vježbe dok ne odradite vaša ponavljanja.

Deadliftovi odlično angažiraju mišiće stražnjice i donjih leđa, ali i podlaktice, bedara i gornjeg dijela leđa.

Učinkovito jačanje snage leđa ne zahtijeva složenu opremu za teretanu. Vježbe s tjelesnom težinom i minimalni alati poput bučica i šipke pokazali su se iznimno učinkovitima. Pomoću njih, angažirate i aktivirate mišiće leđa za optimalan rast.

Održavanje pravilne forme najvažnije je kada se bavite vježbama za jačanje leđa. Ispravno držanje štiti od naprezanja i ozljeda, a istovremeno osigurava optimalno ciljanje mišića. Dajte prednost kontroliranim pokretima, izbjegavajte nepotrebna trzanja i usredotočite se na angažiranje željenih leđnih mišića.

Niz vježbi za leđa predstavljenih u ovom vodiču daje vam snažan alat za jačanje leđnih mišića iz udobnosti vašeg doma. Od zgibova do deadliftova, svaka je vježba strateški odabrana kako bi optimizirala vašu fitness rutinu. Dosljednost i predanost osnova su svakog trening režima, a uvijek ga možete nadopuniti pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom za još bolje rezultate.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni