Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Treniranje na tašte - da ili ne?

Trening | 03. Lipanj 2024. 3 minuta

Vježbanje na prazan želudac praksa je koja ima potencijalne prednost i mane. Evo kako može utjecati na vaš trening i na što treba obratiti pozornost.

Vježbati na prazan želudac ili ne - pitanje je sad, kao što je bilo i godinama prije. To je jedna od onih tema u fitnessu koja izaziva brojne rasprave: jedni se kunu u tu praksu, dok drugi tvrde da je štetna. O čemu se točno radi?

Prednosti vježbanja natašte

Prednosti vježbanja natašte

Vježbanje natašte se često ističe kao praksa puna potencijalnih dobrobiti, osobito za one koji žele brže sagorijevati masti i regulirati kako težinu, tako i metabolizam. I, moramo priznati, ima nešto u tome!

Kada vježbate na prazan želudac, vaše tijelo koristi pohranjene rezerve masti za gorivo, što dovodi do bržeg i većeg sagorijevanja masti. Ovo je posebno očito kod aerobnih aktivnosti umjerenog intenziteta, što treninge natašte čini privlačnom opcijom za sve one koji žele skinuti višak masti.

Kao još jedna o prednosti vježbanja na prazan želudac spominje se mogućnost i da se poveća osjetljivost na inzulin, ključni faktor održavanja zdrave razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Kada vježbate natašte, naše tijelo postaje učinkovitije u korištenju glukoze, zbog čega je na duge staze bolje kontrolira.

No, koliko god vježbanje natašte zvučalo praktično, nije prikladno za svakoga. Ukoliko imate određena zdravstvena stanja, poput dijabetesa ili hipoglikemije, vježbanje na prazan želudac može biti štetno. Niska razina šećera u krvi, vrtoglavica, smanjena izvedba i intenzitet vježbanja neki su od mogućih simptoma uslijed smanjene zalihe glikogena i dostupnosti energije.

Nadalje, vježbanje natašte možda nije idealno za pojedince kojima je prioritet povećanje ili održavanje mišića. Bez odgovarajuće prehrane prije vježbanja, postoji rizik od povećane razgradnje mišića, potencijalno ometajući napredak u snazi i razvoju mišića.

Nedostaci vježbanja natašte

Nedostaci vježbanja natašte

Iako vježbanje na prazan želudac nudi potencijalne prednosti, važno je uzeti u obzir nedostatke i moguće rizike povezane s ovom praksom. Jedna od briga je mogućnost gubitka mišića, osobito ako se bavite dugotrajnom ili intenzivnom tjelovježbom bez odgovarajućeg goriva. I da, pritom mislimo na proteine! Vježbanje bez dovoljnih rezervi energije može potaknuti vaše tijelo da razgradi mišićno tkivo za energiju, potkopavajući vaše napore da izgradite ili održite mišićnu masu.

Osim toga, vježbanje na prazan želudac može dovesti do smanjenog intenziteta i izvedbe treninga. Bez odgovarajućih zaliha glikogena iz hrane, vaše tijelo može imati problema s održavanjem aktivnosti visokog intenziteta ili izdržljivosti, što rezultira umorom, smanjenom motivacijom i neoptimalnim rezultatima vježbanja. To može biti posebno problematično za sportaše ili pojedince koji žele poboljšati sportsku izvedbu ili postići određene ciljeve u vezi s fitnessom.

Vježbanje na prazan želudac možda neće biti održivo ili ugodno za svakoga. Nelagoda, umor ili problemi s probavnim sustavom tijekom treninga samo su neki od signala da vježbanje na prazan želudac nije za vas. Iako zvuči dobro, vježbanje natašte nije za svakoga. Bitno je uzeti u obzir stadij svoje fizičke spreme, zdravstvena stanja i mogućnosti. Ljudi s više mišićne mase zahtijevaju više energije - no, ako imate viška masnih naslaga, povremeno vježbanje natašte može biti prvi korak u regulaciji tjelesne težine.

Alternative i preporuke

Za brži i bolji oporavak

Ako vam vježbanje na prazan želudac ne odgovara, bilo da osjećate nelagodu prilikom takvog treninga ili primjećujete smanjenu izvedbu, postoje alternative koje možete razmotriti.

Prehrana prije treninga tako igra ključnu ulogu u opskrbi vašeg tijela za optimalnu performansu i oporavak nakon treninga. Konzumacija uravnoteženog obroka ili međuobroka koji sadrži ugljikohidrate, proteine i malu količinu zdravih masti prije vježbanja, nekih četrdeset minuta prije, može osigurati potrebnu energiju za trening. Neke opcije međuobroka prije treninga uključuju bananu s maslacem od badema, grčki jogurt s voćem ili tost od cjelovitih žitarica s avokadom.

Osim toga, važno je obratiti pozornost na obrok nakon treninga, neovisno o tome trenirate li na prazan želudac ili ne. Proteini su neophodni za pravilan oporavak i rast mišića nakon treninga. Bilo da ste si pripremili obrok bogat proteinima ili odlučili za proteinski shake s whey proteinima, jako je važno nahraniti iscrpljene mišiće nakon što ste odradili naporan trening.

Uzmite u obzir svoje specifične fitness ciljeve kada određujete svoj plan prehrane prije i nakon vježbanja. Za sportove izdržljivosti ili pojedince koji odrađuju naporan trening, davanje prioriteta ugljikohidratima za održivu energiju može biti korisno. S druge strane, oni koji se fokusiraju na izgradnju mišića ili trening snage mogu imati koristi od većeg unosa proteina kako bi podržali oporavak i rast mišića.

Kao i kod svake fitness prakse, tako je i kod vježbanju natašte ključno dati prioritet individualnim potrebama i preferencijama. Eksperimentiranje je ključno u pronalaženju pristupa koji vam najbolje odgovara i koji je u skladu s vašim fitness ciljevima.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni