Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Unos proteina, masti i ugljikohidrata za žene

Savjeti | 13. Ožujak 2024. 4 minuta

Proteini, masti i ugljikohidrati nužni su makronutrijenti za zdravlje i normalno funkcioniranje tijela. Kako bi izgledao njihov dnevni unos za žene?

Makronutrijenti su osnova uravnotežene prehrane i igraju ključnu ulogu u općem zdravlju i dobrobiti žena. Proteini, masti i ugljikohidrati neophodni su za opskrbu tijela energijom, podržavanje staničnih funkcije i održavanje hormonalne ravnoteže. Kada se postigne prava ravnoteža unosa ovih makronutrijenata, može se lako održati optimalna razina energije, potaknuti rast i obnavljanje mišića te omogućiti razne tjelesne aktivnosti.

Za žene je izbalansiran unos makronutrijenata posebno bitan zbog jedinstvenih prehrambenih potreba koje su povezane s čimbenicima kao što su hormonalne fluktuacije, reproduktivno zdravlje i metaboličke razlike. Bilo da ciljate na izgradnju čistih mišića, mršavljenje ili jednostavno želite održati vaše zdravlje, iznimno je važno znati i razumjeti kako treba optimizirati unos proteina, masti i ugljikohidrata za izbalansiranu prehranu.

Dnevni unos proteina za žene

jedna mjerica puna proteina whey charger 100

Protein je bitan makronutrijent koji igra ključnu ulogu u zdravlju žena, pridonoseći raznim fiziološkim funkcijama ključnim za opću dobrobit. Jedna od primarnih prednosti proteina je njihova uloga u obnovi i rastu mišića. Za žene koje se bave tjelesnom aktivnošću, adekvatan unos proteina podupire popravak i ponovnu izgradnju mišićnog tkiva, promičući snagu i izdržljivost.

Osim toga, proteini su važni u regulaciji hormona jer pomažu održavati zdravu razinu estrogena, progesterona i drugih hormona ključnih za reproduktivno zdravlje i cjelokupnu hormonsku ravnotežu. Štoviše, protein je neophodan za podržavanje imuniteta, budući da sudjeluje u proizvodnji antitijela i drugih komponenti imunološkog sustava koje pomažu u zaštiti od infekcija i bolesti.

Preporučeni dnevni unos proteina za žene varira ovisno o čimbenicima kao što su razina aktivnosti, fitness ciljevi, dob i tjelesna težina. Općenito, žene koje se redovito bave tjelovježbom ili rade treninge snage mogu trebati veći unos proteina kako bi podržale obnovu i rast mišića. Uobičajena smjernica je ciljati na oko 0,8 do 1,2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno.

Neki od najboljih izvora proteina za žene uključuju nemasno meso poput piletine, puretine i govedine, ali i riba i plodovi mora jer su bogati omega-3 masnim kiselinama. Jaja i mliječni proizvodi poput jogurta, sira i mlijeka također su izvrsni izvori proteina. Za one koji su na biljnoj prehrani, mahunarke kao što su grah, leća i slanutak, tofu, tempeh i drugi proizvodi od soje, odlični su su izvori proteina.

Whey proteini također su odličan način za povećati dnevni unos proteina, bez potrebe za većim količinama hrane. Posebno su zgodni kao smoothie ili shake nakon treninga, a u njih možemo dodati različito voće, sjemenke ili zeleno povrće za dodatne vitamine i minerale.

Dnevni unos masti

Dnevni unos masti

Masti su jedan od tri glavna makronutrijenta, a imaju različite bitne funkcije u ženskom tijelu i prehrani. Iako imaju krivu reputaciju kao štetne i nezdrave, masti su iznimno bitne za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti našeg tijela.

Jedna od glavnih uloga masti je opskrba tijela koncentriranim izvorom energije. Masti su kaloričnije od proteina i ugljikohidrata, što ih čini učinkovitim izvorom goriva za fizičku aktivnost i metaboličke procese. Istto tako, prehrambene masti igraju ključnu ulogu u proizvodnji hormona, uključujući sintezu estrogena, progesterona i drugih hormona bitnih za reproduktivno zdravlje i ukupnu hormonalnu ravnotežu.

Kada je riječ o prehrambenim mastima, važno je razumjeti različite vrste i njihov utjecaj na zdravlje.

  • Zasićene masti, koje se primarno nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla i nekim biljnim uljima, povezuju se s povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema kada se prekomjerno konzumiraju.
  • S druge strane, nezasićene masti, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti, smatraju se masnoćama zdravim za srce koje mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
  • Transmasti, koje se nalaze u prerađenoj i prženoj hrani, smatraju se najmanje zdravim i treba ih izbjegavati što je više moguće.

Ženama se općenito preporuča unijeti umjerenu količinu masti kao dio uravnotežene prehrane, pri čemu bi većina masti trebala doći iz nezasićenih izvora. Odrasli bi trebali težiti dnevnom unosu masti od 20-35% ukupnih kalorija, pri čemu bi većina masti trebala dolaziti iz namirnica kao što su avokado, orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje i masna riba poput lososa i skuše.

Osim što trebamo paziti na vrste masti koje unosimo, bitno je uravnotežiti unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina za optimalno zdravlje. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi, lanenim sjemenkama i orasima, imaju protuupalna svojstva i korisne su za zdravlje srca, rad mozga i zdravlje zglobova. Omega 6 masne kiseline, koje se nalaze u biljnim uljima i prerađenoj hrani, također su važne, ali ih treba konzumirati umjereno kako bi se održala zdrava ravnoteža s omega 3 masnim kiselinama.

Unos ugljikohidrata za žene

Unos ugljikohidrata za žene

Ugljikohidrati su temeljni makronutrijent koji služe kao primarni izvor energije u prehrani općenito. Opskrbljuju tijelo gorivom potrebnim za dnevne aktivnosti, rad mozga i trening. Razgrađuju se u glukozu, koju tijelo zatim koristi kao energiju ili je pohranjuje u mišićima i jetri kao glikogen za kasniju upotrebu.

Postoje dvije glavne vrste ugljikohidrata: jednostavni i složeni. Jednostavni ugljikohidrati, poput šećera koji se nalaze u voću, medu i prerađenoj hrani, brzo se probavljaju i mogu uzrokovati brze skokove i padove razine šećera u krvi. S druge strane, složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, povrću, mahunarkama i škrobnoj hrani poput krumpira, osiguravaju dugotrajnije oslobađanje energije i pomažu u promicanju osjećaja punoće i sitosti.

Preporučeni dnevni unos ugljikohidrata za žene ovisi o različitim čimbenicima kao što su razina aktivnosti, fitness ciljevi, dob i tjelesna težina. Općenito, žene koje se redovito bave tjelovježbom ili intenzivnom tjelesnom aktivnošću trebaju veći unos ugljikohidrata kako bi održale razinu energije i mogle učinkovito odraditi trening. Uobičajena smjernica je ciljati na oko 45-65% ukupnih dnevnih kalorija iz ugljikohidrata.

Neki od najboljih izvora ugljikohidrata za žene uključuju cjelovite žitarice poput zobi, kvinoje, smeđe riže i kruha od cjelovitog zrna pšenice koje, osim energije, osiguravaju vlakna, vitamine i minerale. Voće i povrće također su izvrsni izvori ugljikohidrata jer nude širok raspon hranjivih tvari i antioksidansa bitnih za cjelokupno zdravlje.

Postizanje uravnoteženog unosa proteina, masti i ugljikohidrata ključno je za potporu općeg zdravlja i dobrobiti žena. Svaki makronutrijent ima jedinstvenu ulogu u osiguravanju energije, podržavanju tjelesnih funkcija i promicanju optimalnog zdravlja. Davanjem prioriteta hrani bogatoj hranjivim tvarima i uključivanjem različitih izvora proteina, zdravih masti i složenih ugljikohidrata u svoju prehranu, žene mogu biti sigurne da zadovoljavaju svoje prehrambene potrebe i učinkovito podržavaju svoje fitness ciljeve.

Važno je samo da se slušaju signali vlastitog tijela i prema tome prilagodi unos makronutrijenata. Dok opće smjernice mogu pružiti koristan okvir, personalizirane prehrambene preporuke liječnika ili nutricionista mogu ponuditi vrijedan uvid i podršku prilagođenu individualnim potrebama i ciljevima.

U konačnici, uspostavljanjem ravnoteže između proteina, masti i ugljikohidrata i fokusiranjem na cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima, žene mogu optimalno opskrbiti svoje tijelo gorivom, podržati svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit. Donošenje informiranih odluka o unosu makronutrijenata moćan je način na koji se može preuzeti kontrola nad vlastitim zdravljem.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni