Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto ne napreduješ (Trening)?

Trening | 22. Studeni 2016. 4 minuta

Treniraš već dulje vrijeme, a ništa se ne događa. Prestali su stizati komplimenti da napreduješ, tebi se čini da u ogledalu dugo gledaš istu figuru. Nisi početnik, no napredak izostaje. Zašto je tomu tako?

1. Tehnički Problemi

Kada kreneš u teretanu i počneš vježbati, svašta ti može proći pod trening. Da ne govorimo što ćeš sve vjerojatno smatrati dobro izvedenom serijom ili vježbom. Tijelo će biti iznenađeno tvojim angažmanom s utezima i sigurno će se dogoditi određeni napredak. Ohrabren, nastavit ćeš raditi tako misleći da si pronašao recepturu koja će vrijediti neodređeno vremena. Stvarnost je ipak malo drugačija. Prije bilo kojeg koraka uslijed stagnacije treba prvo povući kočnicu i sagledati svaki dio treninga realno. Tehnika izvođenja nešto je što možemo opisivati na dugo i široko, ali probat ćemo ovdje maksimalno pojednostaviti. Recimo da treniraš leđa, a podjednako osjetiš podlakticu, biceps i neke druge mišićne skupine. To je prvi znak loše tehnike ili krivo odabrane kilaže. Pokreti u bodybuildingu ciljano su zamišljeni kako bi njima trenirali onu skupinu koju zapravo želimo - zato na benchu recimo ne pregibamo noge ili pokušavamo u isto vrijeme napraviti trbušnjak. Ako ne valja tehnika, svaka druga prerada patit će od te mane.

 2. One trick pony

 Fraza koja označava osobu koja zna samo jedno i toga se drži. Naučio si 3 vježbe za svaku mišićnu skupinu i sad ih rotiraš. Ne mijenjaš ništa, već mjesecima, godinama, četvrtak za tebe znači leđa, kilaža standardna, ponavljanja također. Tijelo je pametan stroj, navikava se na određene stimulanse koje mu dajemo i teškoće koje prolazi. Adaptira se i evoluira u tom mikro pogledu pa ako mu nećemo dati nove izazove, ono ih neće imati potrebu savladavati niti napredovati da to učini. Treninge ne treba mijenjati stalno, bezglavo srljajući iz metode u metodu. Konzistentnost je dobra, ona nam omogućava da lakše pratimo napredak, ali ne valja ju zamijeniti za ustajalost i neučinkovitu rutinu. Iskušaj novu vježbu, drugačije opterećenje, veći ili manji broj ponavljanja, manipuliraj pauzama. Mnogo toga možeš napraviti da naoko isti trening poprimi sasvim novi izgled.

 3. Preseravanje

Teretana je mjesto gdje kroz točno određene vježbe radimo na svojoj figuri s ciljem postizanja željenih rezultata. Teretana nije mjesto gdje se dolazi liječiti svoje komplekse, zavoditi djevojke, chatati s ekipom, fotografirati neponovljivog sebe itd. Trening mora i treba biti dio dana koji je posvećen radu. Želiš li reći ekipi da si danas naprosto razvalio u teretani? Odlično, ali ajde prvo razvali. Zurenje u pametni telefon u teretani te čini glupim vježbačem. Stalno zašprehavanje one zgodne cure prije će te pretvoriti u neugodnu napast nego u nabildanog čovjeka, a odabir kilaža koje nemaju nikakve veze s mozgom rezultirat će time da će ti uskoro trebati veza za bolnicu. Svi bi mi voljeli da ekipa ne može doći sebi dok promatra s kakvim kilažama lako baratamo. Sasvim je moguće da ćeš do toga i doći. Ključ je u postepenosti. Kreneš li odmah na bench u nadi da ćeš impresionirati ekipu, možda i hoćeš, ali onu koja će ti popravljati apstraktnu umjetnost od prsnog koša. Treniranje je treniranje, preseravanje  s tim ne treba imati veze.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni