Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto se lakše debljam zimi?

Savjeti | 10. Siječanj 2024. 4 minuta

Stigne zima, a mi se počnemo debljati. Na to utječe kalorijski teža hrane, manjak fizičke aktivnosti i usporavanje metabolizma tijekom zime.

Sa svakom novom zimom mnogi fitness entuzijasti primjećuju neugodan fenomen: kao da se lakše debljamo čim nastupe hladniji mjeseci. Za mnoge je ovo izvor frustracija, posebno ako ste fitness entuzijast i pazite na svoje zdravlje i dobrobit.

Pitanje koje mnogi od nas postavljaju kad primijetimo da se počinjemo debljati u zimu je što utječe na takvo dobivanje kila? Radi li se samo o debljanju zbog smanjene fizičke aktivnosti ili doprinose i drugi elementi? Pridružite nam se i saznajte odgovor!

Kalorijski bogata hrana

Kalorijski bogata hrana

Hladniji mjeseci i zima obično kao da ‘magično’ povećaju naš apetit, budeći želju za što zasitnijim i kalorijski bogatim jelima. Sarme, francuska i kolači samo su neke od varijacija na temu, a ponegdje se tu zagubi i neko varivo. Prirodno težimo prema toplini tijekom zime, što se primjećuje i u jelima koja biramo, a koja su obično bogata ugljikohidratima i mastima.

Na ovaj način našem tijelu brzo donesemo osjećaj ugode i topline, no hrana koju biramo itekako doprinosi lakšem debljanju u zimskim mjesecima. Naravno, nitko ne kaže da bi trebali u potpunosti izbjegavati bakine sarme i maminu francusku, no potrebno je postići balans u prehrani tako da unosimo i druge bitne nutrijente.

Dodavanjem hrane koja je bogata proteinima, kao što je meso, možemo se osjećati duže sitima i održavati čistu mišićnu masu. Također, uključivanje hrane koja je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, kao što su razne vrste povrća i voća, drastično si možemo pomoći da se naše tijelo osjeća bolje. Održavamo razinu energije konstantnom i metabolizam brzim, čak i tijekom najhladnijih mjeseci u godini.

Naravno, prehranu uvijek možemo nadopuniti dodacima prehrani, kao što je whey protein za veći dnevni unos proteina ili multivitamini za općenitu nadopunu esencijalnih nutrijenata.

Trening i razina aktivnosti zimi

Trening i razina aktivnosti zimi

Zimi dani postanu kraći i vrijeme drastično zahladi, što uglavnom za posljedicu ima značajno smanjenje fizičke aktivnosti za mnoge od nas. Ovo se često naziva ‘hibernacijskim efektom’ koji utječe na redovnu fizičku aktivnost i treninge. U prijevodu, puno lakše si opravdamo neredovan trening ili rjeđe dnevne šetnje zimi, kada je hladno, nego u bilo koje drugo godišnje doba. Preferiramo biti u udobnosti i toplini svoga doma, a ne se smrzavati dok vježbamo.

Kako bi se učinkovito borili s ovom sezonskom promjenom, potrebno je prilagoditi našu trening rutinu zimskim uvjetima. Primjerice, umjesto svakodnevne šetnje, možemo nabaviti sobni bicikl i pedalirati dok gledamo našu omiljenu seriju.

Postoji mnoštvo treninga i fizičkih aktivnosti koje možemo raditi u vlastitom domu, na taj način zamjenjujući druge vrste treninga koje smo obavljali van kuće. Isto tako, odlazak u teretanu također možemo zamijeniti treningom u kući, bilo da se odlučimo na trening s vlastitom težinom ili s manjim utezima. Svi ti treninzi i trening režimi lako mogu nadomjestiti našu uobičajenu razinu fizičke aktivnosti.

Ono na što se trebamo fokusirati u zimskom periodu jest održavanje ustaljene i redovne trening rutine koja obuhvaća kardio trening i trening snage. Postizanje ravnoteže između ove dvije vrste treninga biti će nam od velike važnosti za održavanje kilaže, brzog metaboliza i mišićne mase - sve kako se ne bi bespotrebno nadebljali kad zahladi.

Uloga metaboličkih promjena

multi vita and minerals

Način na koji naše tijelo metabolizira energiju također se mijenja s godišnjim dobima. U vrijeme hladnijih zimskih mjeseci, tijelo obično uspori metabolizam. Razlog tomu je što tijelo troši više energije na održavanje stalne tjelesne temperature, pa pokušava sačuvati energiju kako bi ju moglo potrošiti na zagrijavanje. Takvo usporavanje metabolizma može dovesti do lakšeg debljanja.

Hrana koja pomaže ubrzati metabolizam svakako je jedan od načina na koji ga možemo potaknuti na djelovanje. Namirnice bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima samo su neke od njih. Osim toga, određeni začini, kao što su đumbir, cimet i kurkuma potencijalno mogu pomoći s ubrzavanjem našeg metabolizma.

Debljanje tijekom zimskih mjeseci nije jednostavan problem. Radi se o kompleksnom procesu na koji utječu prehrambeni izbori, redovitost treninga i metaboličke promjene tijekom zime. Shvaćanjem toga kako svaki od ovih elemenata utječe na naše tijelo i njegovu tendenciju da skuplja kilograme tijekom hladnijeg perioda možemo utjecati na ovaj proces i u potpunosti ga obustaviti.

Tajna leži u tome da osluškujemo naše tijelo i prilagođavamo se prehranom i treningom tome što nam kaže. Prehrana bogata nutrijentima, trening režimi koji obuhvaćaju i kardio i treninge snage i općenito razumijevanje našeg tijela ono su na što moramo obratiti pozornost.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni