Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

5 savjeta za brz popravak prehrane

Prehrana | 01. Rujan 2023. 10 minuta

Poboljšanje prehrane osnovni je korak u osiguravanju dugoročnog zdravlja vašeg tijela i ostvarivanju fitness ciljeva. Donosimo vam 5 savjeta za brz popravak prehrane.

Održavanje naše prehrane zdravom kamen je temeljac dobrog zdravlja i opće dobrobiti. Međutim, obaveze mogu otežati održavanje naših prehrambenih navika zdravima, ostavljajući nas u potrazi za brzim i učinkovitim načinima za njihovim popravljanjem.

Prije nego što krenete s bilo kakvim promjenama u prehrani, ključno je jasno razumjeti svoje trenutne prehrambene navike. Procijenite koje vrste hrane jedete, veličine porcija i učestalost obroka i međuobroka.

Ova procjena vam omogućuje da identificirate problematična područja u vašoj prehrani. Jedete li previše prerađene hrane? Jesu li vaše porcije veće nego što bi trebale biti? Određivanje ovih područja za poboljšanje postavlja temelje za ciljane promjene koje mogu imati značajan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje.

1. Dajte prednost cjelovitoj hrani

cjelovite namirnice

Jedan od najbržih načina da poboljšate svoju prehranu je jedenje cjelovite, neprerađene hrane. Ove su namirnice bogate hranjivim tvarima i osiguravaju bitne građevne blokove potrebne vašem tijelu za optimalno funkcioniranje.

Voće, povrće, nemasni proteini, cjelovite žitarice i zdrave masnoće temelj su uravnotežene prehrane. Nude širok raspon vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa koji pridonose cjelokupnom zdravlju. Uključivanje ovih namirnica u vaše obroke može vam pomoći u regulaciji razine energije, poboljšati probavu i osigurati hranjive tvari potrebne za razne tjelesne funkcije.

Započnite sa šarenim salatama, doručcima od žitarica i raznog voća te hranjivim smoothiejima koji sadrže niz cjelovitih namirnica. Zamijenite prerađene grickalice svježim voćem, sirovim orašastim plodovima ili grčkim jogurtom s bobičastim voćem. Postupnim uključivanjem ove cjelovite hrane u svoju dnevnu rutinu, ne samo da ćete poboljšati nutritivnu vrijednost svoje prehrane, već ćete i otkriti nove okuse i kombinacije obroka koji su i zadovoljavajući i hranjivi.

2. Svjesna kontrola porcija

kontrola porcija

Kontrola porcija igra ključnu ulogu u upravljanju unosom kalorija i promicanju zdrave prehrane. Konzumiranje odgovarajućih veličina porcija može spriječiti prejedanje i pridonijeti kontroli težine. Korištenje manjih tanjura i zdjelica može stvoriti iluziju punijeg tanjura, što dovodi do kontroliranijih porcija. Obratite pozornost na preporučene veličine porcija i slušajte svoje tjelesne signale gladi – jedite dok ne budete zadovoljni, a ne pretjerano siti. Ovaj pažljiv pristup prehrani može spriječiti unos viška kalorija.

Postizanje uravnotežene prehrane uključuje konzumaciju odgovarajućih porcija različitih skupina namirnica. Dajte prednost povrću, nemasnim proteinima i cjelovitim žitaricama u svojim obrocima. Iako je kontrola porcija ključna, jednako je važno osigurati da dobivate različite hranjive tvari iz svih skupina namirnica kako biste podržali opće zdravlje i dobrobit.

3. Hidratacija i ograničenje slatkih napitaka

hidratacija

Pijenje dovoljno tekućine i hidratacija ključna je za cjelokupno zdravlje, a također može pomoći u kontroli težine. Pravilna hidratacija podupire probavu, metabolizam, pa čak i kognitivnu funkciju.

Voda je najbolji izbor za hidrataciju jer ne sadrži kalorije niti dodane šećere. Zamjena slatkih pića poput gaziranih sokova i zaslađenih sokova vodom može znatno smanjiti vaš dnevni unos kalorija i pomoći u kontroli žudnje za slatkim poslasticama.

Kako biste dodali okus i raznolikost svojim pićima bez dodanih šećera, razmislite o dodavanju biljnih čajeva ili dodataka u vodu. Biljni čajevi nude razne zdravstvene dobrobiti i dolaze u nizu okusa, dok voda prožeta voćem, biljem ili krastavcima može pružiti osvježavajuću i aromatičnu opciju.

4. Planirajte svoje obroke i međuobroke

planiranje obroka

Planiranje obroka moćan je alat koji vam može pomoći da donesete zdravije odluke i izbjegnete impulzivne, manje hranjive opcije. Dostupnost uravnoteženih obroka i međuobroka može vas spriječiti da posegnete za manje hranjivim opcijama kada nastupi glad. Pobrinite se da vaši obroci uključuju mješavinu nemasnih proteina, cjelovitih žitarica, zdravih masnoća i povrća kako biste osigurali dobro zaokružen nutritivni profil.

Planirano kuhanje i pripremanje sastojaka unaprijed može vam uštedjeti vrijeme i olakšati sastavljanje obroka tijekom radnog vremena. Osim toga, određivanje vremena svaki tjedan za planiranje obroka i kupnju namirnica može vam pomoći da ostanete organizirani i predani svojim prehrambenim ciljevima.

5. Postupne promjene za dugoročni uspjeh

postupne promjene i tesla whey

Iako je iskušenje da se krenete s ekstremnim dijetama ili brzim rješenjima možda veliko, ovi pristupi često dovode do kratkotrajnih rezultata i mogu biti štetni. Važno je izbjeći drastične promjene koje možda neće biti dugoročno održive.

Ključ trajnih poboljšanja vaše prehrane leži u postupnim i održivim promjenama. Vjerojatnije je da će te promjene postati ukorijenjene navike koje možete zadržati tijekom vremena. Male prilagodbe, kao što je dodavanje više povrća vašim obrocima ili smanjenje dodanih šećera, mogu imati značajan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje.

Umjesto da se fokusirate na brzo mršavljenje ili trenutne promjene, dajte prednost izgradnji navika koje doprinose vašem dugoročnom zdravlju i dobrobiti. Upamtite da je promjena vaše prehrane putovanje, a malim, dosljednim promjenama možete postići održiva poboljšanja koja će vam dugoročno koristiti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni