slabo ili nikako slatki!
To su ugljikohidrati krupnih molekula koji se dobivaju ciljanom hidrolizom kukuruznog škroba. Kad kažem “ciljano” mislim da su profilirani za brzu apsorpciju i iskorištenje te za dugo trajanje (bez energijskih stresova). To je prah bez mirisa sa slabo slatkastim okusom koji zapravo nema nikakve veze s šečerom premda se kemijski sastoji od lanaca glukoze. Polikoza ima nizak glikemični indeks (oko 20) te minimalno pobuđuje inzulin. Proizvodi se mogu lako mješati s drugim prašcima (primjerice s fruktozom) tekućinama i drugim namirnicama (mlijeko, sok ) pa su gotovo idealni za uporabu iz bidona.
Kako djeluju:
Pokusi su pokazali da su glukozni polimeri prethodnici (prekursori) za sintezu glikogena u jetri. Zato u svim prilikama kada je potrebna dopuna energije ili se radi o procesu punjenja rezervi glikogena, glukozni polimeri su sredstvo izbora. Ubrzavaju opskrbu energijom i brzi oporavak uz minimalno pobuđivanje inzulina. Ako se kombinira 2/3 glukoznih polimera s 1/3 fruktoze, dobiva se idealno pogonsko gorivo koje sporo i dugo “gori”
Doziranje i sporedni učinci:.
Kada se promješaju 2 mjerice (2 velike žlice) glukoznih polimera s 240 ml vode ili soka (velika čaša), dobije se propisni energetski napitak. U pravilu se uzima 3 dana prije napornih treninga i to navečer prije spavanja i ujutro prije početka radnog dana. U situaciji povećanih potreba, napravi se u bidonu smjesa od 3 velike žlice glukoznih polimera i ostatka soka i dobro protrese. Zatim se pije svakih 30 minuta. Ovisno o proizvođaču, glukozni polimeri se plasiraju pod različititim trgovačkim markama (primjerice, “Carbs pro Matrix od Supeior 14).
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava