Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Glukozni polimeri (Polikoza)

Suplementi | 06. Srpanj 2012. 4 minuta

Treba znati da se pod grupnim nazivom “glukozni polimeri” nalazi cijeli spektar proizvoda (hidrolizati škroba, maltodekstrin) različite veličine molekula. Principjelno su zanimljivi proizvodi početne faze hidrolize škroba tj. proizvodi koji su

 slabo ili nikako slatki!

To su ugljikohidrati krupnih molekula koji se dobivaju ciljanom hidrolizom kukuruznog škroba. Kad kažem “ciljano” mislim da su profilirani za brzu apsorpciju i iskorištenje te za dugo trajanje (bez energijskih stresova). To je prah bez mirisa sa slabo slatkastim okusom koji zapravo nema nikakve veze s šečerom premda se kemijski sastoji od lanaca glukoze. Polikoza ima nizak glikemični indeks (oko 20) te minimalno pobuđuje inzulin. Proizvodi se mogu lako mješati s drugim prašcima (primjerice s fruktozom) tekućinama i drugim namirnicama (mlijeko, sok ) pa su gotovo idealni za uporabu iz bidona.

Kako djeluju:

Pokusi su pokazali da su glukozni polimeri prethodnici (prekursori) za sintezu glikogena u jetri. Zato u svim prilikama kada je potrebna dopuna energije ili se radi o procesu punjenja rezervi glikogena, glukozni polimeri su sredstvo izbora. Ubrzavaju opskrbu energijom i brzi oporavak uz minimalno pobuđivanje inzulina. Ako se kombinira 2/3 glukoznih polimera s 1/3 fruktoze, dobiva se idealno pogonsko gorivo koje sporo i dugo “gori”

Doziranje i sporedni učinci:.

Kada se promješaju 2 mjerice (2 velike žlice) glukoznih polimera s 240 ml vode ili soka (velika čaša), dobije se propisni energetski napitak. U pravilu se uzima 3 dana prije napornih treninga i to navečer prije spavanja i ujutro prije početka radnog dana. U situaciji povećanih potreba, napravi se u bidonu smjesa od 3 velike žlice glukoznih polimera i ostatka soka i dobro protrese. Zatim se pije svakih 30 minuta. Ovisno o proizvođaču, glukozni polimeri se plasiraju pod različititim trgovačkim markama (primjerice, “Carbs pro Matrix od Supeior 14).

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni