Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Imaju li suplementi uopće smisla?

Suplementi | 22. Lipanj 2022. 8 minuta

Jedno od poštenih pitanja čovjeka zainteresiranog za sportsku suplementaciju baš je ovo sasvim osnovno i jednostavno - ima li sve to smisla?

I razumijem zašto pristupate ovakvom tekstu sa zdravom dozom skepse, i trebali bi. Ovo je stranica na kojoj se prodaju suplementi što znači da ću vam ja ovdje sasvim sigurno servirati desetke različitih proizvoda koje jednostavno morate kupiti kako bi vaš život bio sretniji i kompletniji, jer smo naučeni da to tako ide.

Smisla? Da, ali kada i kako?

Nećemo to napraviti. S jedne strane možete reći da zbog spomenute prirode stranice mi ovdje moramo potvrditi da suplementi "imaju smisla", ali s druge isto tako ja moram nadodati da baš zato što suplementi imaju smisla postoji i ova stranica. Da prodajemo nešto sasvim banalno ili suludo to ne bi dugo trajalo, a Proteka postoji desetljećima. Dakle, ima tu nešto. 

whey no 1.

Prvo, idemo se malo pozabaviti samim pitanjem. Imaju li suplementi uopće smisla? To je dosta otvoreno pitanje na koje možemo odgovoriti iz više različitih pravaca, no baš nam zato ostavlja određenu slobodu da pretpostavimo zašto bi se netko mogao interesirati za suplementaciju.

Ako je to i tvoje pitanje, onda moraš znati osnovne stvari, odnosno, o čemu mi ovdje razgovaramo. A to su suplementi, dodaci prehrani.

Suplementi, odnosno dodaci prehrani upravo su to. Vrsta dodatka kojeg možemo, i u određenim okolnostima uputno je to učiniti, uvrstiti u svoj plan prehrane i uz aktivnosti kojima se bavimo. Suplementi nisu prehrana kao takva, suplementi nisu trening, oni nisu odmor. Oni svemu tome mogu igrati važnu sporednu ulogu, ali ne i glavnu. Zašto? Jer si glavni glumac ti! 

Razmišljaj ovdje o suplementima kao o tvom pomoćniku. Ti si glavni lik, no u nekim situacijama pomoć ti dobro dođe. Kako bi to dodatno objasnili, možemo pogledati neke od takvih scenarija.

Tri česta slučaja:

A) Vodiš životni stil u kojem vrlo rijetko stigneš objedovati kako bi želio. Nemaš mnogo vremena za spravljanje obroka, pronalaziš se povremeno u pekarama ili fast food restoranima kako bi nešto stavio pod zub i u svemu nisi siguran koliko je važnih bjelančevina unešeno u današnjem danu? - Proteinski prah dobra je opcija za tebe. Pomoći će ti da kao aktivan čovjek dođeš do one razine od cca 2 grama proteina po kilogramu težine. Proteini pomažu oporavku tijela i rastu mišića, pronaći ih možeš u većini namirnica, a kao suplement u razinim okusima!

B) Iz bilo kojeg razloga obično si umoran prije treninga, rastresen ili nemaš fokusa za odraditi što si planirao? Nije problem postoje različiti preworkout proizvodi ili kofein u tabletama kojeg možeš razmotriti kao dodatak. Opažaš opet, ovdje se radi o važnoj ulozi koju oni mogu odigrati, ali opet ćeš ti napraviti trening na kraju dana! Ključan si za napredak.

odličan kreatin

C) Kalorije, kalorije, unosiš ih premalo, a mislio si da mnogo jedeš. Ne brini, nije ovo tako rijetko. Zapravo čest slučaj, pogotovo kod mladih muškaraca koji su odjednom poželjeli graditi mišiće i shvatili da unatoč svojim pretpostavkama nisu u kalorijskom suficitu. Tada vrijedi razmotriti gainer kao proizvod koji u svom sastavu ima više različitih stvari, od proteina do ugljikohidrata, kojima ćeš zadovoljiti kalorijske potrebe rastućeg organizma.

Kroz ove ilustracije pokušali smo približiti važnu vezu suplemenata i njihovog mogućeg korisnika. Napravljeni su zato što postoje određene potrebe tijela u određenim situacijama. ne pretendiraju na neko ključno mjesto, ali doista mogu biti važni ili čak prevaga u scenarijima gdje na drugačiji način ne možeš ostvariti što si zacrtao. Osobno, shaker s dvije mjerice proteina često je uz mene ako putujem ili nisam siguran kada ću idući puta jesti. Zato što znam da će mi u takvom raspletu dobro doći dodatak proteina bez kojih vjerojatno ostajem!

I sve super, ovo je ona apologetika koju ste očekivali od mene. Pa idemo okrenuti pilu naopako. Kada su suplementi besmisleni?

Ako želite izgraditi mišićnu masu, kalorijski ste već blizu svog maksimuma i kupili ste whey i kreatin, nema potrebe da kupujete gainer dodatno. Vaše su energetske potrebe zadovoljene, proteina ste nabavili kako bi pokrpali eventualni manjak, kreatin je tu za dodatni volumen mišića i rad na snazi. Suplementi dakle nisu nešto što treba kupiti u neograničenim količinama. Mogao bih vam sada napisati da je najbolje kupiti od svega po malo, ali vjerojatno za vaš cilj nije baš apsolutno sve nužno. Dakle izuzev toga što bih vas jednom "nasamario" zauvijek gubim povjerenje. 

Zaključno

Osim što trebate obratiti pažnju na količine, gledajte i cilj. Tablete nekog fat burnera u fazi gradnje mišića i dobivanja mase nisu najbolje uložen novac. Gainer s mnogo ugljikohidrata neće vam nužno koristiti ako pazite na svaki zalogaj.

omega za zdravlje

Na što se sve svodi? Na vas! Suplementi imaju smisla ako su oni vaša smislena kupovina. Imate cilj, dio su vaše metode dolaska do njega. Imaju svoje djelovanje, mi ih rado držimo ovdje na raspolaganju za pomoć vježbačima svih vrsta. Pristupajmo im odgovorno i pametno zajedno, kako bi iz njih izvukli maksimum!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni