Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako doći u formu do ljeta

Savjeti | 17. Travanj 2023. 7 minuta

Ljeto je pred vratima, a mi počinjemo razmišljati o dolasku u formu. Bilo da želimo izgubiti na težini ili samo općenito postati zdraviji, donosimo savjete kako doći u formu do ljeta.

Budući da se približava toplo vrijeme i duži ljetni dani, sada je savršeno vrijeme da počnete razmišljati o svojim fitness ciljevima. Dolazak u formu prije ljeta može pomoći da izgledate i osjećate se najbolje dok uživate u svemu što vam ljeto nudi. U ovom ćemo članku dati savjete o tome kako možete postići svoje fitness ciljeve za nadolazeće ljeto.

Bilo da želite izgubiti na težini, podići tonus mišića ili samo općenito postati zdraviji, postoji mnogo prednosti za početak vašeg fitness putovanja prije dolaska ljetne sezone. Ne samo da će vam pomoći da izgledate i osjećate se bolje u kupaćem kostimu ili odjeći za plažu, već vam također može povećati razinu energije i poboljšati vaše cjelokupno blagostanje.

Sveobuhvatna rutina vježbanja prije ljeta može vam pomoći da postignete svoje fitness ciljeve i pripremite se za ljetne mjesece. Naravno, ona ne uključuje samo aktivno treniranje. Potrebno je obratiti pozornost na nekoliko komponenti: prehranu i suplementaciju, kardio i trening snage.

Kako prehranom pomoći mršavljenje prije ljeta

Kako prehranom pomoći mršavljenje prije ljeta

Zdrava prehrana pomoći će vam da dođete u formu za ljeto tako što će potaknuti vaš metabolizam na trošenje masnih naslaga, dok će vaše tijelo pripremiti za toplije vrijeme i sunce. Na što bi se trebali fokusirati?

Kako biste smršavili i maksimalno iskoristili svoje ljetne aktivnosti, hidratacija je ključna. Pijenje 8-12 čaša vode dnevno idealno je za gubitak masnoće i održavanje ispravnog rada tijela. Voda također pomaže kod probave i čisti jetru od toksina. Također, važno je piti puno vode prije, tijekom i nakon vježbanja kako bi smanjili opasnost od grčenja mišića ili dehidracije.

Vjerojatno najbolja hrana za brzi gubitak masnoće su - proteini. Taj makronutrijent potrebno je unositi u pravoj količini, koja bi iznosila oko 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Ta količina, osim što pomaže tijelu da funkcionira ispravno, također pomaže tijelu u pretvaranju hrane u energiju umjesto da je pohranjuje kao masnoću. Kada jedemo proteine, duže smo siti, a bitni su i za pravilan rad, oporavak i rast mišića uslijed treniranja. Primjeri hrane koja je bogata proteinima su govedina, jaja, piletina i riba, orašasti plodovi te razne grahorice.

Što sa suplementacijom?

svi proteni koji ti trebaju za doći u formu do ljeta

Osim pravilne prehrane, suplementi također mogu pomoći u bržem ostvarivanju vaših fitness ciljeva i s dolaskom u formu do ljeta. Whey protein postao je sastavni dio procesa mršavljenja zbog svoje sposobnosti da pomogne u smanjenju tjelesne masnoće i povećanju čiste mišićne mase. Visokokvalitetan je izvor proteina koje tijelo lako probavlja i apsorbira. Povećava osjećaj sitosti, smanjuje osjećaj gladi i pospješuje gubitak masnoće uz očuvanje čiste mišićne mase.

Fat burneri su također odličan način za pripomoći proces mršavljenja. Rade tako da potencijalno pomažu ubrzati metabolizam kako bi tijelo sagorijevalo više kalorija tijekom dana.

Multivitamini su također bitan dio ispravnog suplementiranja uslijed treniranja. Pomažu osigurati vašem tijelu esencijalne vitamine i minerale koji su mu potrebni. Također mogu pomoći u smanjenju upale u vašem tijelu. Posebno bi naglasili vitamin D koji se povezuje sa smanjivanjem upala i može pomoći u regulaciji težine. Osim vitamina i minerala, omega 3 masne kiseline povezuju se s gubitkom težine i oksidacijom masti.

Kardio trening i trening snage

Kardio trening i trening snage

Redovno treniranje bitna je komponenta dolaska u formu do ljeta jer je upravo ona ta koja nam može pomoći da smršavimo i izgradimo mišiće.

Kardio trening važna je komponenta sveobuhvatne predljetne rutine vježbanja jer nam pomaže izgubiti težinu i povećati razinu energije za trening snage. Kardio možete izvoditi trčanjem, vožnjom bicikla, plivanjem ili hodanjem niskim do umjerenim intenzitetom 30 minuta dnevno. Ove aktivnosti ubrzavaju otkucaje srca i sagorijevaju kalorije, dok istovremeno poboljšavaju otpornost vašeg imuniteta na bolesti. Za optimalne rezultate kombinirajte aerobne vježbe s treningom otpora u istoj sesiji jer one sinergistički djeluju zajedno na poticanje gubitka masnoće i rasta mišića. 

Kada ne vježbate, svakako se redovito bavite vježbama niskog intenziteta - poput lagane šetnje po kvartu - kako biste održali svoju kondiciju i osigurali da ne provodite previše sati svaki dan sjedeći, bilo ispred ekrana kompjutera ili pak na kavama!

Trening snage je druga komponenta predljetne rutine vježbanja jer vam pomaže izgraditi mišiće i održati vaše cjelokupno zdravlje sagorijevanjem viška tjelesne masti. Najbolje vrijeme za trening snage je kada ste odmorni i puni energije, najčešće na kraju kardio vježbi. Možete birati između slobodnih utega, strojeva ili vježbi s tjelesnom težinom za učinkovitu rutinu vježbanja snage.

Doći u formu do ljeta nije komplicirano, ali zahtijeva puno strpljenja, truda i obraćanja pažnje na prehranu. Pravilna prehrana, kardio i trening snage uz kvalitetnu suplementaciju samo su neki od aspekata tog procesa. Držimo fige i nadamo se vašem uspjehu!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni