Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako održati naviku treniranja?

Savjeti | 20. Srpanj 2022. 12 minuta

Ljeto je idealno vrijeme za odmor i opušteniji život. Vani je vruće, mislima smo -ako ne i tijelom, na godišnjem i tu se lako zaboravi na važnost rutine i održavanja navika.

Ljeto tako zna postati grobljem treninga. Možda baš zato što su ljetni dani odredište i cilj mnogih vježbača. Nije tajna da pomisao na pokazivanje vlastite figure na plaži dobar dio ljudi natjera na mukotrpne treninge jer žele poraditi na sebi.

Izravnati trbuh, pojačati ramena, raširiti leđa, podebljati malo te bicepse. I suočiti se s mogućim posljedicama zimske, blagdanske sezone. Sve je to život, a mnogima vrlo poznat.

navika treniranja

Šejker vs. Krigla

Isto tako, izlasci i zabave postanu znatno većim prioritetom no prije. Alkohol i proteini, a samim time i mišići, nisu nužno najbolji prijatelji. Kada sunce stisne, te važne vatrene kapljice itekako poteku u potocima. Mnogo se pije, mnogo se veseli, malo se razmišlja o bilo čemu drugom. Trening s par promila, ili jutro nakon njih, vjerojatno i nije baš najbolja ideja. Slažemo se.

I tako se ljeto pretvori u jednu ozbiljnu sezonu neozbiljnosti, odnosno period prokazivanja stvarnih navika i discipline od onih nakratko poprimljenih. I gledajte, nema tu nužno ništa loše. Ako se čovjek želi malo stesati za plažu, neka mu je. Ne postoji obveza stalnog i redovnog treniranja.

Međutim, ništa se manje često zatim čuje da taj isti tip biva vrlo nezadovoljan novonastalim stanjem. Nekako se malo "ispuhao" i kada se vrati treningu, sve je teže nego prije.

Zašto? Jer tijelo voli, pamti i nagrađuje redovitost. Pogotovo kada pričamo o treningu s težinama u teretani. Jednostavno nema ničeg važnijeg i korisnijeg od navike treniranja. Da itekako možemo stagnirati ako stalno radimo istu stvar i ne provodimo tijelo kroz izazove koji polako postaju progresivno ozbiljniji,  no pad je uvijek lakši od stanke, a najlaški u odnosu na mogućnost uspona.

Problem je što naše različite metode zabavljanja često znače podosta trpljenja za tijelo. One nisu zapravo nagrada ili dodatni stimulus već pitanje izdržljivosti i mogućnosti samokažnjavanja vlastitog organizma. Znaju to dobro svi oni koji su si obećali još samo jednu putnu. Zar ne? Obično dođe nakon prethodnih desetak zabavnih.

Održati naviku treninga izrazito je važno u ljetno vrijeme. I sada čujte, to doista ne mora biti vaš najjači period. Nikako vam ovdje ne pokušavamo tvrditi da u sedmom mjesecu na 35 stupnjeva hitno morate stisnuti i obarati vlastite rekorde. Nikako, nizašto, nipošto. Ako niste profesionalni sportaš koji to baš tada mora napraviti, ostavite se toga.

tijelo za plažu

Odmor ili odustajanje?

Ali dignuti ruke od sebe samo zato jer je došlo opuštenije vrijeme jednako je suludo, ako ne i malo više. Da, odmor treba tijelu, da nekada je dobro uzeti čak i koji tjedan kada osjetimo da nas život sa svim svojim stresovima umara i gnjavi, no to je druga priča i onaj tko "odustane" od svega zna razliku.

To je šok za tijelo. Tijelo koje se trudilo odgovarati na izazove treninga, tijelo koje se naučilo koristiti nutrijente iz pomno složene prehrane sada je odjednom bačeno u kovitlac svega i svačega. Hrana izostane u naročito pijanim vikendima, a zatim dolazi kroz fast foodove. Trenira se za šankom, povremeno pliva, eventualno trči nekome ili od nekoga. 

Velika je to sabotaža sveg onog truda i rada kojeg zapravo ne morate jednako revno održavati. Samo ga držite na životu da ne bude tako prokleto teško vratiti se dobrim navikama. Imajte barem taj jedan - eto dva treninga tjedno. Neka ne budu naročito teški, gornji i donji dio, odnosno full body ako je jedan trening. Pošaljite malo krv mišićima, podsjetite organizam da se još uvijek brinite o figuri u kojoj živite.

Sve u redu, neka bude roštilja, neka si čovjek i popije ako ga opusti, no nema smisla toliko truda uložiti u tijelo na kojem se zatim gotovo sladostrasno iživljavamo. Iako se nekada maskira srećom, zapravo nema veće mržnje usmjerene prema sebi.

Problem ljeta upravo je taj nemar koji se zatim lako prelije u pomalo melankolične note jeseni gdje se iznova, manje motivirani nego prije, hvatamo u koštac s težinama, koje su nam eto teže nego prije. Pa onda opet dolaze ti zimski blagdani, više se jede, na vama su dvije majice, nitko ne vidi kako izgledate i onda si svašta čovjek kaže kako bi lakše izgurao tu činjenicu potpunog nemara od sebe i stavio još nešto na tanjur.

najbolji whey za najbolje

Opet naglašavamo, nemojte misliti da sad za ljeto treba zapeti nenormalno. Nije u tome stvar, ali doskočite si ako znate da vas čeka divlji ili stihijski raspored. Nećete toliko mariti oko hrane, no znate da proteinski unos mora biti visok?

Zaključno

Iskoristite dobar suplement kada pronađete pouzdani brend. Znate da imate namjeru letati posvuda i možda neće biti pristupa teretani? Uzmite bučice, elastiku ili nešto slično, ali nemojte prestati raditi na sebi.

To je jedini projekt koji se uvijek isplati. Ljeto će sigurno mnogima značiti opuštanje kojeg su čekali čitave godine, no to je primarno okrenuto svim onim stvarima od kojih smo se htjeli maknuti. Nemojmo da i trening bude jedna od tih! 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni