Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko mlijeka je potrebno za proizvesti 2.27kg wheya?

Suplementi | 26. Prosinac 2022. 8 minuta

Sirutkin proteinski prah (whey) je popularni dodatak prehrani koji koriste mnogi ljudi diljem svijeta za izgradnju mišića i oporavak od aktivnosti. Jeste li se ikad zapitali kako se proizvodi? Proces proizvodnje bi vas mogao iznenaditi!

 Od čega se proizvodi whey protein? Sirovine?

Prvo počnimo sa sirovinama. Whey (sirutkin) protein je nusproizvod u procesu proizvodnje sira. Kad se mlijeko koagulira za proizvodnju sira, tekućina koja ostane se zove sirutka (whey). Ova tekućina sadrži više proteina uključujući i whey protein. Mlijeko koje se koristi za proizvodnju sira može doći od krava, koza ili drugih životinja i obično se nabavlja lokalno kako bi se smanjili troškovi transporta.

Kako bi se napravio whey protein prah tekući whey se prvo filtrira kako bi se uklonile masti, laktoza i ostale nečistoće. Ta filtrirana tekućina se onda pasetrizira da se ubiju bakterije i da se na taj način produži rok trajanja. Pasterizacija je proces tretiranja toplinom kako bi se ubilo patogene te se koristi kod raznih proizvoda kad je hrana u pitanju. Proces je izmislio Louis Pasteur u 19. stoljeću te se i danas jako široko primjenjuje.

Membranska filtracija

Nakon pasterizacije tekući whey se stavlja u proces membranske filtracije ili ultrafiltracije. Ovaj proces odvaja razne proteine u tekućoj bazi ovisno o njihovoj veličini i naboju.

Malo više o ultrafiltraciji

Ultrafiltracija je proces koji se koristi za odvajanje i pročišćavanje raznih komponenti tekuće smjese. Uključuje propuštanje tekuće smjese kroz membranu koja je slektivna u smislu koja molekula smije proći kroz nju. Prolaze molekule koje su dovoljno male da prođu membranu dok se veće molekule zadržavaju na membrani.

Jedan način kako se ultrafiltracija može provesti je se koriste hladne temperature. Kad se tekuća smjesa ohladi veće molekule postaju teže pokretne (sporije) te time imaju manje šanse da prođu membranu. Ovo može biti korisno kako bi se odvojili proteini od ostalih sastojaka u tekućoj smjesi.

Kako bi izveli ultrafiltraciju na niskim temperaturama tekuća smjesa se hladi obično ispod  0°C. Nakon toga se propušta kroz membranu pod pritiskom te se filtritana tekućina prikuplja na drugoj strani. Molekule zadržane na membrani se obično odbacuju dok se filtrirana tekućina nadalje procesuira kako bi se pročistila i koncentrirala željene komponente.

Ultrafiltracija na niskim temperaturama je učinkovit način kako se pročišćuju i koncentriraju proteini i ostale biomolekule no njena primjena je i mnogo šira te se često koristi i pri proizvodnje hrane, lijekova i biotehnoloških proizvoda. Ono što je manje poznato je da se koristi i za pročišćavanje otpadnih voda.

Smjesa koja ostaje se suši u procesu koji se zove sušenje raspršivanjem

Sušenje raspršivanjem (spray drying)

Tijekom sušenja raspršivanjem tekućina se atomizira u male kapljice i raspršuje u vruću, suhu komoru. Kapljice se brzo isušuju u prah koji se onda hladi i pakira za prodaju. Sušenje raspršivanjem je uobičajena metoda kojim se tekućine pretvaraju u prah te se koristi kako bi se proizveli razni proizvodi uključujući kavu, mliječni prah i instant juhe. 

Koliko litara mlijeka treba onda da bi se proizvelo 2.27kg wheya?

Količina mlijeka koja je potrebna da bi se proizvelo 2.27kg wheya ovisi o učinkovitosti procesa proizvodnje sira i količine proteina sadržanih u mlijeku. No, u prosjeku treba 20 litara mlijeka kako bi se proizvelo 1 litra tekućeg wheya, a treba oko 20 litara wheya kako bi se proizvelo 1 kilogram wheya u prahu. To znači da treba oko 454 litara mlijeka da bi se proizvelo 2.27kg wheya u prahu!

Zaključak

Proizvodnja sirutkinog (whey) proteina je složen proces koji uključuje filtraciju, pasteriziranje, membansku filtraciju i sušenje tekućeg wheya kako bi se stvorio visokokvalitetni dodatak prehrani. Nevjerojatno je za povjerovati da ti proteini s polica svoj život počinju zapravo kao tekuća sirutka!

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni