Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Najprodavaniji suplement na svijetu: Kreatin

Suplementi | 20. Prosinac 2010. 12 minuta

Nerado pišem cijele članke o suplementima zato što vjerujem da su prehrana i trening daleko važniji od bilo koje kombinacije suplemenata. S druge strane, postoji nekoliko suplemenata koji stvarno djeluju, a kreatin je prvi na toj listi.

Kreatin je naprodavaniji suplement na svijetu! Samo u prošloj godini je prodano kreatina za 100 milijuna dolara! Kupuju ga svi: od školaraca do penzionera. Sa ovom navalom za kreatinom pojavilo se i hrpa krivih informacija. Ovdje ćemo ih pokušati ispraviti.

Što je kreatin?

Kreatin je kombinacija tri aminokiseline: glicin, arginin i metionin. To je to, nije ništa više nego kombinacija aminokiselina. Ni sam ne znam koliko sam puta čuo da kreatin nazivaju steroidom! No i kreatin je sasvim nešto drugo i djeluje na potpuno drukčiji način.

Naše tijelo proizvodi kreatin i može ga se naći u prehrani u crvenom mesu i ribi. Znači da nije sintetiziran u laboratoriju, potpuno je prirodan!

Kako djeluje?

Nakon što kreatin uđe u tijelo (ili bude proizveden u tijelu) prvo se veže sa molekulom fosfora i čini kreatin fosfat. Na ovom dijelu ćemo se samo u maloj mjeri posvetiti biokemiji. ATP (adenozin tri fosfat) je glavni izvor energije u tijelu. Kada vaše tijelo oksidira proteine, ugljikohidrate i masti to čini kako bi stvorilo ATP. ATP je odgovoran za svaki proces u tijelu. ATP je čak odgovoran za stvaranje samog ATP-a! ATP djeluje na ovaj način: energija je potrebna kako bi se pokrenuli tjelesni procesi, a ATP dobavlja energiju hidrolizirajući fosfatnu grupu. 

Proces

Kad je fosfatna grupa hidrolizirana, energija se oslobađa u obliku topline i služi npr. za kontrakciju mišića. Pošto smo tu izgubili jedan atom fosfora, sad se zove ADP (adenozin di fosfat). Reakcija je slijedeća: ATP (hidroliza)= ADP+energija. Nakon toga imate slobodni ADP kao proizvod hidrolize ATP-a. ADP je prilično beskoristan u tijelu ako se ne konvertira natrag u ATP. Tu kreatin dolazi u igru. Kreatin dodaje fosfatnu grupu ADP-u i rekonvertira ga u ATP.

Pošto kreatin ostvaruje konvertiranje ADP u ATP to daje vašem tijelu energiju što vam omogućava da trenirate snažnije i duže.

Izvor energije

Kreatin je sam po sebi izvor energije. Zapravo, kreatin je glavni izvor energije kada izvodite anaerobne viježbe (dizanje utega). Ako uzimate kreatin povećati ćete te zalihe energije i moći ćete duže i snažnije vježbati. Postoji još jedna anabolička vrlina kreatina, a ta je da hidrira vaše mišićne stanice. Kad su mišićne stanice hidrirane, par stvari se događa. Kao prvo dolazi do povećane sinteze proteina. Druga stvar je povećanje iona u stanici. Pošto stanica zadržava više vode zadržati će i više iona. 

Kad je više iona u mišićnoj stanici (najvažniji je nitrogen) proteinska sinteza je još veća.

Da li je kreatin nešto štetno?

Kreatin je na tržištu od 1992. i do sada nije bila niti jedna studija koja dokazuje bilo kakve štetne poslijedice kreatina. 

Zapravo mi je smiješno kako najviše sumnjaju zdravstvenu ispravnost kreatina oni koji vikendima troše novac na alkohol i cigarete. Koliko je to ironično?

Da li je nužna faza punjenja kreatina?

Ne, nije nužno da se punite kreatinom, ali će rezultati doći brže na taj način. Da bi dobili punu iskoristivost kreatina, morate zapuniti vaše stanice s njim.

Da li je nužno ciklirati kreatin?

Nije nužno ali je bolje. Vaše tijelo ima unutrašnju ravnotežu koju možete pomaknuti u vašu korist neko vrijeme. Suplementirajući se s kreatinom neko vrijeme (4-8 tjedana) možete pomaknuti zalihe kreatin fosfata u stanicama no one će se nakon nekog vremena vratiti u normalu. Vjerojatno će se dogoditi da će se smanjiti produkcija kreatina od strane vašeg tijela ili će se smanjiti broj receptora koji dozvoljavaju ulaz kreatina u vaše stanice. Odmarajući se od uzimanja kreatina će pomoći vašem tijelu da dođete u stanje ravnoteže iz kojeg ćete opet moći napredovati sa daljnjim uzimanjem kreatina.

Koje je najbolje vrijeme za uzimati kreatin?

Postoji mnogo diskusija o tome, ali mislim da je definitvno nakon treninga najbolje vrijeme za uzimanje kreatina. I to zbog nekoliko razloga:

  • Inzulin pomaže da dotjerate više kreatina u stanice. Ako ste mudri, nakon treninga ćete uzimati suplemente i hranu koji podižu inzulin i zajedno s njima ćete uzimati kreatin.

  • Tijelo najbolje apsorbira nutrijente poslije treninga.

  • Na ovaj način ćete najbolje ponovno napuniti zalihe kreatin fosfata.

Hoće li mi uzimanje kreatina prije vježbanja dati više energije?

Neće! Da bi kreatin djelovao, stanice moraju biti zasićenje sa njim. Za taj proces vam treba bar tjedan dana, tako da jednokratno uzimanje prije treninga neće imati nikakvog učinka na taj trening. Ako su, pak, vaše stanice već zasićene s kreatinom ni tad neće imati učinka na vaš trening pošto ga tijelo mora procesuirati, a za to treba vremena. Kreatin koji ćete koristiti na treningu su zalihe kreatin fosfata koje već imate u stanicama, a ne kreatin koji uzimate neposredno prije treninga.

Koji je najbolji kreatin?

Ja bih vam preporučio da ne kupujete kreatin transportne sustave nego da kupujete čisti kreatin i dekstrozu. Učinak je isti, a cijena daleko manja!  Naša preporuka je 100% Pure Creatine od PVL Essentialsa pošto je izrađen od farmaceutski čistog kreatina i naravno naša farmaceutski čista i najpovoljinja glukoza na tržištu.

Izvor: simplyshredded.com

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni