Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
AKCIJA ZAŠTITI SVOJ IMUNITET! Verviavita Cink 180 tableta 1+1 GRATIS! Sve za 9.9€! Prikaži ponudu →

Pretjerujemo jer si ne vjerujemo

Trening | 01. Lipanj 2018. 5 minuta

Trenirati nije lako - eto, topla voda otkrivena. Ne samo to, nekada si taj proces želimo i dodatno otežati povećavanjem broja ponavljanja, serija, tjednih i/ili dnevnih treninga...

Kada Dorian Yates izjavi da je trenirajući za Olympiju u teretani bio par puta tjedno po nekoliko desetaka minuta, ljudi reagiraju, nazovimo to blago, vrlo skeptično i rezervirano. Ma nije moguće, sigurno je to rekao zato da ispadne još veća faca.

Sjećaju se mnogi od vas, nekada je opće prihvaćeno mišljenje glasilo: bilderi žive u teretani. Tamo su svaki dan, skoro pa puno radno vrijeme, stalno nešto dižu, spuštaju, natežu, bacaju i povlače.

Koliko god većinu vremena bili imuni na takve stvari, znajući bolje, svejedno si znamo gdjekad popustiti, odnosno, otežati. Sjećam se kada sam prvi puta iskušavao metodu od 4-5 vježbi na treningu s maksimalno dvije serije od svake. Moram priznati, bio sam u strahu da jednostavno neću moći adekvatno pogoditi mišić u tom rasponu treninga.

Bio sam u pravu!

Ne zato što se ne može, već zato što nisam bio spreman na to. Nije to neka vrsta "pacerskog" treninga gdje malo navlačim utege lijevo-desno pa sam gotov kad iscrpim svaku smislenu zalihu snage i energije. Ovdje se tražio totalni fokus, konkretno opterećenje i spremnost na ignoriranje boli taman do točke moguće opasnosti.

Ja sam, ipak, popustio puno prije, već na drugom osjetu neugode ostavio bi uteg i "završio" seriju. Doduše, znalo se meni, a i ljudima s kojima sam godinama trenirao, dogoditi i vrlo suprotan fenomen iz naslova. Inspiriran je baš ovom nemogućnosti da daš maksimalno sebe u ograničen broj ponavljanja i serija.

 Kada dođe do tog neuspjeha, do tog nepovjerenja prema samom sebi, hoćeš si otežati maksimalno na sve moguće načine. Ne vjeruješ si da sam možeš odrediti granice efikasnog treninga i onda samo "udaraš" dok ide.

Možda znate na što mislim, to je ono kad se četiri planirane serije pretvore u osam. 

Kad zacrtanih osam ponavljanja postane forsiranih petnaest i tako u krug. 

Ne vjeruješ si da možeš pametno odraditi, pa ideš koketirati s opasnim. Pretjeramo s kilažom, povećamo ponavljanja do točke rizika, nedovoljno odmaramo između serija i treninga. Zašto? Kao što rekoh, ne vjerujemo si, jednom smo bili popustljivi, sad se kažnjavamo iznova.

S godinama naučite doskočiti ovom problemu modifikacijom treninga, radnih težina i samih vježbi. Naučite se da je progresija težina kroz određeni vremenski rok bitna. Osluškujete tijelo i njegove signale glede potrebnog odmora. Pazite na to koliko je trening intenzivan s obzirom na cilj koji želi ostvariti. 

Počnete si ponovno vjerovati - i više nema potrebe za "kažnjavanjem" u teretani.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni