Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Stevia i alternative šećeru

Prehrana | 07. Travanj 2023. 9 minuta

Zamjena šećera nekakvom alternativom sve je popularnija u posljednje vrijeme kao način za izbacivanje viška kalorija iz prehrane. Saznajte više o steviji i alternativama šećeru u našem novom članku.

Rafinirani šećer jedan je od najvećih neprijatelja kalorijski dobro izbalansirane prehrane. Žličica tu, paketić u kavu tamo i do kraja dana smo nakupili popriličan višak kalorija koje si ne možemo dobro opravdati. Upravo tu nastupaju stevija i druge alternative šećeru, posebno u procesu gubitka kilograma. O čemu se točno radi?

Što je to stevia?

odlična i prirodna zamjena za šećer

Stevija je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz lišća istoimene biljke, Stevia rebaudiana. Biljka je porijeklom iz Paragvaja i Brazila, gdje se stoljećima koristi za zaslađivanje čajeva i lijekova, ali i kao poslastica. Slično kao i u Japanu, gdje se već desetljećima koristi kao prirodni zaslađivač.

Možda jedna od najpopularnijih alternativa šećeru, stevija ima nisku razinu kalorija i jer ne sadrži umjetna sladila. Dobiva se iz lišća biljke, a danas je najčešća u obliku tekućine, praškastog ekstrakta ili čak tabletica koje se mogu dodati u razne napitke ili hranu. 

Prirodno je oko 150 puta slađa od šećera, pa se radi o stvarno odličnoj alternativi za sve one koji žele smanjiti unos šećera bez gubitka specifično slatkog okusa vezanog uz šećer. Jedna čajna žličica šećera sadrži 4 grama ugljikohidrata i 16 kalorija, dok čajna žličica stevije ima samo 0,2 kalorije i tragove ugljikohidrata.

Stevija, dakle, nema ni kalorija ni ugljikohidrata, a dobiva se iz prirodnih izvora, zbog čega je vjerojatno najzdravija alternativa šećeru. Sadrži nulti glikemijski indeks i nulto glikemijsko opterećenje, što znači da ne uzrokuje skokove u razini šećera u krvi niti podiže razinu inzulina.

Sukraloza i aspartam

Sukraloza i aspartam

Aspartam je niskokalorijski zaslađivač koji se koristi već desetljećima u pićima i hrani kako bi osoba mogla smanjiti razinu unosa šećera kroz dan, a opet jesti i piti slatko. Oko 200 puta je slađi od šećera, pa je potrebno jako malo aspartama kako bi zasladio istu količinu primjerice čaja kao šećer. 

Zato se koristi u pićima, mliječnim proizvodima, hranjivim pločicama, desertima, žvakaćim gumama, sirupima i slično. Radi se o umjetnom zaslađivaču čije je korištenje u hrani odobreno od 1981. godine, a sigurnom dozom se smatra oko 50 miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno.

Sukraloza je umjetni zaslađivač bez kalorija koji se koristi kao alternativa šećeru. Oko 600 puta je slađa od šećera, a koristi se uglavnom u hrani i pićima, posebno u onima koje će se zamrznuti ili obrađivati na visokoj temperature. Proizvodi se od običnog rafiniranog šećera.

I aspartam i sukraloza su u potpunosti sigurni za upotrebu, no, za razliku od stevije, ipak se radi o umjetnim zaslađivačim i dodacima okusu.

Prirodni zaslađivači

Prirodni zaslađivači

Prirodni zaslađivači također su jedna od zdravijih alternativa šećeru i umjetnim zaslađivačima. Dobivaju se iz prirodnih izvora, no - važno je za naglasiti - za razliku od stevije, aspartama i sukraloze, nisu bez kalorija.

Med je prirodni zaslađivač koji proizvode pčele. Sastojak je tradicionalne i moderne kuhinje od davnina i mnoge kulture ga koriste svakodnevno kao dio svog unosa hrane. Osim u kulinarstvu, med se može konzumirati i kao dio zdrave prehrane. Bogat je antioksidansima, kalijem, kalcijem i riboflavinom (vitamin B2). Dolazi od pčela koje su skupile nektar s cvijeća kako bi od njega napravile med. Med je također izvor ugljikohidrata, pa tako jedna čajna žličica meda sadrži 21 kaloriju.

Sirup agave također je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz biljke agave. Iako sama agava ima brojne zdravstvene prednosti, agavin sirup je rafinirani zaslađivač prilikom čije izrade se ne zadrže te spomenute prednosti. Dobije se fruktozni sirup koji, iako minimalno utječe na razine šećera u krvi, sadrži poprilično visoke razine fruktoze koje nisu baš sasvim pozitivne za vaše zdravlje. Jedna čajna žličica sirupa agave sadrži oko 20 kalorija.

Javorov sirup još je jedna od prirodnih alternativa šećeru koji se dobiva od soka iz kore javora, a koji se kasnije koncentrira dok ne dobijemo javorov sirup prepoznatljiv po svojoj zlatno smeđoj boji. Popularan je u Sjevernoj Americi, ali u posljednje vrijeme postaje sve prisutniji i kod nas. Međutim, iako se smatra zdravom i prirodnom alternativom šećeru, jedna čajna žličica sadrži 17 kalorija.

Kokosov šećer u posljednjih par godina je također stekao na popularnosti kao alternativa šećeru. Proizvodi se iz stabla palme i promovira kao hranjivija verzija šećera koja se dobiva iz soka samog stabla palme. Njegov konačni oblik su smeđe granule koje sadrže (osim slatkog okusa) željezo, cink, kalcij, polifenole i razne antioksidanse. Jedna čajna žličica sadrži 18 kalorija.

U svakom slučaju, alternativa šećeru ima toliko da možemo birati. Ovisno o našim potrebama, želimo li smršaviti ili ne, možemo birati između onih nešto kaloričnijih i drugih, beskaloričnih varijanti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni