Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što kad fitness poskupi?

Savjeti | 24. Lipanj 2022. 7 minuta

Vjerovali ili ne, odgovor nije prestati vježbati.

Ne treba bježati od  toga da nam je gotovo svaki aspekt svakodnevnice poskupio. Čini se kao da odjednom imamo manje novaca ili, spretnije rečeno, naši novci jednostavno manje vrijede u odnosu na prethodna, sretnija ekonomska razdoblja.

Tako bi nekako i glasila definicija inflacije. Doista nismo zadovoljni što je tako, ali nije najtamniji scenarij. Moramo biti nešto maštovitiji i kreativniji nego prije, obratiti pažnju na stvari koje smo možda (čak i greškom) uzimali zdravo za gotovo, ali sasvim je moguće dočekati se na noge. Ipak, ako ste ulovili da oko vas odjednom malo toga biva povoljnim. Nije greška.

I u fitnessu ista stvar. Od članarina u teretanama do sportske odjeće, sve etikete imaju nešto zaokruženije cijene. Imamo par naputaka za vas, što napraviti u ovoj situaciji i kako se postaviti s obzirom na novonastale okolnosti.

ne odustaj

1. Da, nemojte prestati vježbati.

Kako smo u velikom broju tekstova napominjali, nema veće važnosti u svijetu treninga od konstante. Tako da, o čemu god razmišljali, neka prestanak aktivnosti ne bude jedna od opcija. Čak i ako doista ne planirate nastaviti s odlascima u omiljenu teretanu, pokušajte trenirati doma. Dobar trening moguće je izorganizirati u suradnji s pokućstvom, a kardio aktivnosti poput šetnje ili trčanja posve su besplatne i nadamo se da će zauvijek ostati takvima.

Najgore što sami sebi možete priuštiti je srezati troškove tako da srežete brigu o sebi. Jer to će se kada-tada, vjerojatno prije no kasnije, ispostaviti većim troškom od prvotne, kratkoročne uštede. Izaberite svoju metodu, planirajte pametno, ali nastavite s treniranjem. Ne zbog nas, zbog sebe.

2. Stavite stvari na papir.

Kada novac postane problematična tema u kućanstvu, važno je vidjeti gdje bi to brod kućnog budžeta mogao puštati. Da se to sagleda na ispravan način, moramo staviti sve stavke na papir i sagledati koliko smo racionalni.

Možda možemo optimalnije kupovati namirnice, pomnije pratiti akcije, više obroka pripremati sami, prestati plaćati članarinu teretane ako u nju ne idemo (gledam u vas, potpisnici ugovornih obveza u teretana koje vas nisu vidjele) i tim se činom podsjetiti da je krajnje vrijeme aktivirati se, pa možda i ne otkazati članstvo, ali konačno se pojaviti u tom famoznom objektu.

di su pare

Možda nam ne treba onaj četvrti par tajica ili šesta uska majica. Priznajmo si da su nove tenisice samo šminka koje nisu toliko nužne s obzirom na deset pari u ormaru. Kupovanje kupovanja radi nesretan je rekreativni sport koji može rezultirati minusom na kartici i čestim gomilanjem nepotrebnih stvari kojih se ne želimo otarasiti pa zatrpavamo vlastiti životni prostor čineći ga skučenijim no prije. Samo nam je još to falilo - čini se kao da je i kvadrata manje!

Ovdje može biti i neugodnih iznenađenja, a jedno od njih upravo je to da razlog manje raspoloživosti novca može ležati u vlastitoj rastrošnosti. Ne zvuči super, ali jednom kad se riješi, situacija je znatno bolja.

3. Ako kupuješ suplemente, biraj pametno.

Suplementi su dodatak prehrani. Kao takvi nisu nadomjestak za prehranu ili brižno vođen životni stil. Pomažu nam pri oporavku, ostvarivanju kalorijeskog suficita, ili u procesu mršavljenja, a dobri mogu biti i za zdravlje kao takvo. Međutim, u situaciji gdje je sve poskupilo, trebaš moći pronaći pouzdani brand po razumnoj cijeni. U našem web shopu moći ćeš pronaći suplemente kod kojih cifre na blagajni ne idu u nebesa, a provjereni sastav prokušan je na tržištu.

Kako smo napisali u prethodnoj stavci, i ovdje sve stavi na papir. Sagledaj svoj cilj i što bi ti od suplemenata tu zaista koristilo. Izvuci maksimum od onoga s čim raspolažeš i nemoj se dovoditi u financijski teške situacije jer ćeš zamjerati sebi i proizvodima te od oboje imati nerealna očekivanja. To ti ne treba, jer ta su najskuplja.

biraj suplemente

Na kraju dana, ono što je važno za reći u ovoj realno nezgodnoj situaciji jest da ti ona nikako ne bi smjela poslužiti kao izgovor za neaktivnost. Da, stvari oko nas poskupljuju. Da, mnogima se čini kao da jednostavno imaju manje financijskih sredstava nego prije.

Ali u svojoj osnovi, briga o tijelu je besplatna. Sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi, leđnjaci, marinci, krugovi oko kvarta, džogiranje s prijateljem, vožnja na starom biciklu, zgibovi, plivanje - sve su to potpuno besplatne aktivnosti koje uglavnom možeš raditi u skromnim prirodnim uvjetima bez dodatnih investicija.

Baš zato što moraš paziti na hranu, sada je zlatni trenutak za obratiti pozornost na njenu nutritivnu vrijednost i činjenicu da u tijelo nije dobro unositi bilo što samo zato što se, eto, našlo na tanjuru. Razina motiviranost sigurno neće biti visoka, ali moglo bi te motivirati kada vidiš što se s tobom događa, da možeš i u lošim okolnostima napraviti mnogo!

Da zaključimo, generalnom situacijom ne moraš biti oduševljen i ona ti se stvarno može činiti razlogom za nesreću, ali dobar dio nje možeš okrenuti u svoju korist, napraviti inventuru vlastitih navika i troškova, optimizirati ih i posvetiti se toj zanimljivoj disciplini ostvarivanja boljih rezultata s manje dostupnih sredstava.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni