Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Strongmani, powerlifteri, bodybuilderi i rekreativci!

Bodybuilding i fitness | 11. Svibanj 2022. 9 minuta

Entuzijasti u sferi vježbanja uvijek rado treniraju, ali često se postavlja pitanje kako trenirati i koje su uopće razlike u sportovima srodnim teretani. Bildanje, liftanje, što tu još ima?

S obzirom na popularnost fitnessa koja se zadnjih godina itekako podigla, nije teško za pretpostaviti kako sve veći broj ljudi zna za sportove iz naslova.  Možda ne baš točno, možda ne sasvim detaljno, ali imamo određene ideje o tome što se tamo zbiva kada nam ih netko u razgovoru spominje.

Bodybuilding - to je ono u gaćama gdje se pozira!

Powerlifting - tamo se nešto diže, vjerojatno na benchu!

Strongman - jel oni ono bacaju balvane?

Iako u svojoj natjecateljskoj inačici traže određene podvige za ostvarenje rezultata, treningom imaju dosta sličnosti (naravno i razlika) koje zatim dosta zbune rekreativca željnog dobrog treninga. Mogu li raditi ovu vježbu - kada je to uglavnom za powerlifiting. Treba li raditi onakve pokrete - kada njih preferiraju bodybuilderi. Gdje da uopće nabavim balvan?!

proteini za bodybuilding

1. Bodybuilding - nisu samo gaće u pitanju.

Rekreativni vježbač čuo je za bodybuilding, možda čak i pogledao koje natjecanje - video na youtube kanalima ili nešto slično. Zna da se radi o vrlo širokim ljudima koji istovremeno pokazuju veliku mišićnu masu na malen postotak masnog tkiva i potkožne vode. Drugim riječima, ogromni su, a u formi. Najčešće ih se zato navodi kao neki ideal razvoja figure, dok u priču ne stignu sve moguće konotacije oko anaboličkih steroida.

Zašto su one tu? Pa, prilično je jasno, takva figura, tako definirana, a tako krupna, dovoljno odudara od bilo kakvog prosjeka (bilo vježbačkog bilo nekog drugog)  da se odmah postavlja pitanje što je točno napravljeno za nju? Kod profesionalaca, odgovor je - mnogo! Spomenute supstance igraju ulogu nadgradnje mukotrpnih treninga, pažljivo skrojene prehrane i adekvatnog odmora uz suplementiranje po potrebi.

Kada jedu, paze na to koja je faza priprema pa prema tome planiraju biti u određenom kalorijskom suficitu (jedu više no troše) ili deficitu (jedu manje od potrošnje), pazeći na visok unos proteina, kombinirajući energiju iz masti i ugljikohidrata po potrebi. Njihov trening uglavnom se odvija u teretani kroz pokrete čija je glavna zadaća stimulacija točno određenih mišića. Od kompleksnih do preciznih/izolacijskih pokreta, cilj treninga povećati je mišiće, maksimalno ih razviti sa svrhom efektnijeg izgleda. Uteg, traka, sprava, i uglavnom takvi rekviziti ovdje su svakodnevica. Gaće i bina - samo na dan natjecanja!

2. Powerlifting - ima još toga osim bencha

powerlifting suplementi

Bench Press, odnosno potisak s klupe vjerojatno je najpopularnija vježba na teretanskoj opremi nakon što ste "diplomirali" sklekove i zgibove. Nigdje nije veća gužva, nigdje nije toliko uposleno kao na ravnoj klupici gdje se pokušavaju izgraditi šampionska prsa. Međutim, powerlifting ne traži nužno najoblija, najpunija, naproporcionalnija prsa!

Osim u spomenutoj disciplini, powerlifter se trudi podići što veću kilažu u još dvije. To su čučanj (squat) i mrtvo dizanje (deadlift). Prethodna je rečenica ključna. Podići što veću kilažu! Razvoj mišića svakako je bitan u pogledu u kojem omogućava podizanje velikog tereta. Izgled natjecatelja uopće ne ulazi u obzir kada se natječu, pa samim time nije bitno pogledavati rezultate treninga u ogledalu. Podignuti uteg s točke A do točke B, i da je taj uteg što teži, čini osnovni zahtjev powerlifting disciplina. 

Samim time životni stil nije isti kao i kod bodybuildera. Tijela powerliftera ne prolaze nikakvo estetsko vrednovanje što znači da će i oni razvijati veliku mišićnu masu, ali se neće morati zamarati definiranjem mišića kroz proces smanjenja postotka masnog tkiva ili potkožne vode.

Ovdje se često znalo pogrešno reći da to nisu mišićavi već deblji/debeli ljudi, no to je naprosto pogrešno.  Powerlifteri imaju itekako moćne i razvijene mišiće, samo u opisu njihova posla nije pokazivanje mišića na pozornici već njihovo korištenje u pokretu određene vježbe. Trening nije samo ponavljanje natjecateljskih pokreta, ali uglavnom ih nećete vidjeti kako se izrazito opterećuju izolacijom bicepsa ili "kontrakcijama na prazno".

3. Strongman - sve popularniji snagatori

strongman i kreatin

Ma tko još nije odradio barem jednu strnogman disciplinu u životu? Pamtite li i vi onu srijedu kada ste malo povukli avion koji nije htio krenuti sam od sebe? Ili jedno od onih ljeta kada veš mašina nikako nije proradila pa ste je s ramena bacili koji metar u dalj. Možda ste greškom naručili betonske kofere pa je trebalo prošetati s njima nazad do trgovine ili su vas iz elektre zamolili da im hitno vratite jedan drveni stup preko ograde. 

Šalu na stranu, sport pod nazivom strongman pokušava istražiti granice ljudske snage i fizičke moći kroz šarolike discipline i podvige vezane uz snagu. Nešto od ovoga izgleda cirkuski, druge stvari, poput mrtvog dizanja, prilično su powerlifterske, a mišićni razvoj strongmana dimenzijama je (s obzirom da su natjecatelji često i vrlo visoki) zastrašujuć i za pojmove bodybuildinga. Samim time nije teško vidjeti zašto se ovaj sport postavio skoro pa u ulogu predvodnika gledajući sve ostale. Dodajte tomu i strašno popularna imena - The Mountain se ovdje redovno pokazivao favoritom i osvajačem, pa imate dobitnu kombinaciju.

No čekajte malo, kako se ovo može trenirati? Pa tko ima pristup svim tim rekvizitima? "Atlasova kugla" u dvorištu? Ajde, traktorske gume još možda. Najbolji strongmani imaju mnoge rekvizite u svojem arsenalu, ali baza je - naravno, u teretani. Tko može, okreće gume, odrađuje log lift, gura saonice s opterećenjem, nosi yoke, poboljšava farmerski hod. Mnoge se vježbe ovdje mogu simulirati utezima, a isti će itekako biti od koristi jer i ovdje radimo veslanja u pretklonu, mrtva dizanja, čučnjeve, bench press, vojnički potisak, izbačaj i tomu slične pokrete. Hrana je također izrazito bitna u vidu zadovoljavanja kalorijske potrošnje i izgradnje tijela sposobnog za sve te maštovite podvige. 

Zaključak

Što rekreativac može zaključiti? Sve ovo (a nisu jedini) su sportovi vezani uz razvoj mišića, hipertrofiju i njenu povezanost sa snagom. Bilderima snaga koristi jer mnogo pomaže pri povećavanju i oblikovanju dimenzija tijela, powerlifterima i strongmanima mišići rastu baš zato što njihovi sportovi traže snagu razvijenih mišića pri izvedbi pokreta.

Dakle, teretana, vježbanje s opterećenjem sasvim je sigurno dobar put do veće snage i boljeg izgleda. Ovisno o ciljevima modificira se prehrana i odabere pravilna kombinacija suplemenata po potrebi, a zatim ustraje iz treninga u trening. Slobodni utezi, sprave, kompleksne vježbe i izolacijski pokreti. Snaga i dobar izgled prepoznaju sve od navedenog!

Dodatno specijaliziranje treninga i prehrane sigurno će nas usmjeriti u određeni sport, ali kao entuzijasti i vježbači bez natjecateljskih aspiracija ne moramo se nužno zamarati koju vježbu izvodi najbolji strongman, powerlifter, ili bodybuilder. Međutim, od njih možemo mnogo naučiti, a zatim prilagoditi sebi!

I zapamtite, pogotovo iz perspektive početnika:

Ako želim biti jak, izgled će mi se popraviti. Ako želim bolje izgledati, sigurno ću ojačati! 

Team Proteka.

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni