Košarica Narudžba

Utjecaj kreatina na snagu i energiju (istraživanja)

22.12.2022
Marko Šimović
Kreatin monohidrat je popularni dodatak prehrani koji koriste sportaši kako bi poboljšali snagu i energiju. Mnogi slavni sportaši su odali priznanje kreatinu za svoj uspjeha na terenu, uključujući Linforda Christiea poznatog sprintera.

Kako zapravo kreatin radi? 

Prvo, važno je razumjeti što je kreatin i kako funcionira u tijelu. Kreatin je spoj koji prirodno nastaje u tijelu u malim količinama, primarno u skeletni mišićima. Sintetiziran je od aminokiselina arginina, glicina i metionina i igra presudnu ulogu u proizvodnji energije u cijelom tijelu.

Što se događa na  molekularnom nivou?

Tijekom visokointenzivnih treninga tijelo ovisi o izvoru energije koji se zove ATP (adenozin trifosfat). ATP se koristi da pokreće mišićne kontrakcije te se proizvodi kroz proces zvan kreatin fosfatni enenergetski sistem. Kad se ATP istroši kreatin donira fosfatnu molekulu ADP-u (adenozin difosfatu) te ga konvertira natrag u ATP i tako nadopunjuje energiju tijela. 

Suplementiranje kreatin monohidratom može povećati količinu kreatina pohranjenog u mišićnom tkivu što zauzvrat može povećati učinkovitost kreatin fosfatnog energetskog sustava. Ovo može dovesti do povećanja snage i ubrzanja oporavka kod visokointenzivnih treninga.

Kome sve kreatin može povećati snagu? Znanstvena istraživanja

Postoje nebrojena istraživanja koja su ispitivala učinke kreatin monohidrata na snagu i energiju. Pregled 23 istraživanja je pokazao da suplementiranje s kreatin monohidratom može drastično povećati snagu i kod onih koji treniraju i kod onih koji ne treniraju. Još jedan pregled 20 istraživanja je potvrdio da suplementiranje kreatinom poboljšava snagu kod starije populacije i osoba koje imaju neurološke poremećaje kao što je Parkinsonova bolest i multipla skleroza.

Utjecaj kreatina na nivoe energije

Kao dodatak na povećanje snage kreatin monohidrat može imati pozitivan učinak na nivoe energije. Istraživanje na 37 zdravih odraslih osoba je dokazalo da suplemetiranje s kreatin monohidratom 7 dana može povećati nivoe mišićnog fosfokreatina što znači da može povećati energiju koja je potrebna tijekom vježbanja.

Linford Christie je samo jedan od mnogih sportaša koji je koristio kreatin za poboljšanje svojih performansi. Ostali zamjetni sportaši koji su koristili kreatin monohidrat su Usain Bolt, Chritiano Ronaldo i LeBron James.

Zaključak

Sveukupno, znanstvena istraživanja potvrđuju učinkovitost uporabe kreatin monohidrata kada pričamo o snazi i energiji. Također, važno je razumijeti da individualni rezultati mogu varirati i da je potrebno još istraživanja kako bi se u potpunosti razumio mehanizam iza djelovanja kreatina i njegovi učinci.

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO